2021. április 13.
//
Ida névnap

Emelt fővel, egyenes derékkal emlékeztek

2019. október 23. 11:28
A rendőr-főkapitányság épületében, majd az alsóvárosi temetőben emlékeztek 1956 áldozataira szerda délelőtt.

A rendőrség épületében dr. Huszár Pál történész, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka mondott beszédet. Kijelentette: az ünneplés hosszú ideig hiányzott az életünkből a rendszerváltásig eltelt négy évtizedben pedig a diktatúra mindent megtett annak érdekében, hogy ennek az igényét is kiirtsa belőlünk. 

Mi kell az ünnepléshez? Huszár szerint: emelt fő és egyenes derék, nekünk magyaroknak pedig minden okunk megvan rá, hogy Európában emelt fővel, egyenes derékkal állhassunk, hiszen történelmünk során nem egyszer védtük meg a földrészt, 1956-ban pedig beírtuk a nevünket a világtörténelembe azzal, hogy szembe mertünk szállni egy világhatalommal.

A rendőrség épületében rendezett megemlékezést követően temetőlátogatással emlékeztek 1956 mártírjaira: ezúttal Szalai István egyetemista, Varga Gusztáv ajka-csingeri főmérnök és Keltai Géza főkönyvelő sírjánál helyeztek el virágokat. 

 

A város központi ünnepségét délután hattól tartják a Megyeház téren.

vehir.hu

További cikkek

A világjárvány megpróbáltatásairól is beszéltek a magyar vallási vezetők
A világjárvány megpróbáltatásairól is beszéltek a magyar vallási vezetők
Mit üzentek a híveknek a magyarországi egyházi vezetők húsvétkor?
Amikor tojás terem a fán
Amikor tojás terem a fán
Eredetileg német szokás volt, mára Veszprémben és a Balaton-felvidéken is egyre gyakrabban botlani színes tojásfába, mely nemcsak üdítő látvány, de a közösséget is összehozza.
A tavalyinál több édesség fogy idén húsvétkor
A tavalyinál több édesség fogy idén húsvétkor
A tavalyi 822 tonnánál néhány százalékkal több, mintegy 850 tonnás húsvéti szezonális édesség értékesítésére számítanak idén az előzetes adatok alapján az édességgyártók, és az árbevétel 3-4 százalékos emelkedésére - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (Hunbisco) elnöke online kerekasztal-beszélgetésen kedden.
A virágvasárnappal kezdődik a nagyhét
A virágvasárnappal kezdődik a nagyhét
Március 28-án, virágvasárnap délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter bazilika Katedra-oltárnál tartotta meg Urunk Jeruzsálembe való bevonulásának emlékezetét és a szentmisét.
Ismét rendhagyó módját választotta a Petőfi Színház az ünneplésnek
Ismét rendhagyó módját választotta a Petőfi Színház az ünneplésnek
Nem az első alkalom volt, hogy a Petőfi Színház videós formátumban jelentkezzen, most viszont nem egy társadalmi ügy mellett foglaltak állást – mint legutóbb, amikor az oltakozásra buzdítottak a színművészek – hanem Petőfi korát elevenítették meg lírikus és zenés formában.