2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Egészség, életmentés, új esély az aulában

2019. október 19. 14:30
Új névvel, ám a régi nemes célt szem előtt tartva rendezték meg a véradónapot a Pannon Egyetem aulájában szombaton.

Ismét az egészség és az életmentés helyszínévé vált egy napra a Pannon Egyetem aulája, ahol idén is "vérünket adhattuk" a segítség jegyében.

A 9 órától induló 8 kilométeres közösségi futás résztvevői kellemes időben, sporttal indíthatták el a szombati Új esély napja programjainak sorát.

- Bizonyára kellemes élmény volt, de azoknak akik kevésbé szeretnek futni kellő motiváció lehetett a fél millió forint értékű nyeremény kerékpár, amelyet Csatári László ajánlott fel - mondta Bati János főszervező.

Minden futó egy tombola szelvényt kapott és a megnyitón kihúzva a nyertes számot, a kék 18-as hozott szerencsét gazdájának, aki a délelőtti futást követően haza már két keréken mehetett.

- 16 éve, amikor kitaláltuk a programot, akkor még nem volt túl sok hasonló rendezvény, ezért több véradó is volt, pedig jelenleg is legalább 1600-1700 véradóra lenne szükség országosan naponta ahhoz, hogy ne legyen "vér probléma" - emelte ki Bati János.

Hozzáfűzte, hogy mégis büszkék lehetnek, hiszen az "Adj vért és ments meg három életet!" szlogen alapján már több mint 5000 életet menthettek meg, ami a véradók dicsősége.

Idén az eddig Nagy véradó-és egészségnap elnevezésre hallgató esemény új nevet kapott, amiről Dr. Mészáros Gabriella főszervező beszélt.

- Szemléletváltásra volt szükség, hiszen lehet ezt a napot úgy megélni és megszervezni, hogy mindenki adjon és mindenki kapjon is valamit - fogalmazott.

Elmondta, hogy mivel ők nagyon értékelik ezt a cselekedetet, nemes szándékot, szeretnének valamit adni. Hiszen miért ne kaphatna ajándékot az, aki eljön más életét megmenteni.

A véradók között egy prágai utat, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándékát sorsolják ki. Az értékes nyereményeken kívül élményt, egész napos sokszínű programokat, árusok minőségi termékeit, jógázási lehetőséget és ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat is ígért az Új esély napja.

A.J. Christian délelőtti párkapcsolatokról szóló előadását követően, délután Bedő Imre a Férfiak Klubjának alapítója beszélt. Később a rendezvény méltó zárásaként 17 órától az ABBA legnagyobb slágereire készített táncos, zenés show ősbemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben
Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben
A tervek szerint a központnak az egykori gyermekpszichiátriai épület adna helyet, ahol a koraszülöttek komplex segítséget kapnának a megfelelő fejlődés érdekében.
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Tudósok úgy vélik, hogy megtalálták a világ legmérgezőbb gombájának számító gyilkos galóca toxinjának ellenszerét - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.
Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket
Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket
Méghozzá a pár napja megnyílt ActiCity belső udvarán, ahol a Magyar Kerékpárosklub veszprémi szervezete partnereivel közösen várja azokat, akik úgy döntenek, a hét közepén biciklivel mennek munkába, de előtte még jól esne nekik egy frissítő reggeli.
Ne dobd ki a héját!
Ne dobd ki a héját!
Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak?