Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ők adják Veszprém borát

2019. október 17. 19:47 // Forrás: Ecoport
2019-ben a csopaki Söptei Pince adja egy éven át Veszprém város borát. Kik ők, és mit kell tudni a 2017-es Varázslatról? A birtokon Söptei Zsolt, a családi pincészet borásza fogadott minket.

A Söptei család már öt generáció óta foglalkozik borászkodással. A történet a hobbiborász Söptei János üknagyapával kezdődött 1850-ben Pécselyen. Több mint száz évvel és néhány leszármazottal később, az 1970-es években Csopakon megépült az első présház, majd az évek alatt tovább professzionalizálódtak: a rendszerváltás után területeket és eszközöket vásároltak, majd az értékesítésre és a vendéglátásra is ráfeküdtek.

„A pincészet mai formája és a hozzá tartozó vendéglátás 1998 óta működik”– kezdi beszélgetésünket Zsolt. Ma ő foglalkozik a szőlészettel, pincészettel és a bor kereskedelmével. Testvére, Robi pedig az éttermet viszi. A testvérek a ’90-es évek elején jutottak ki egy németországi szőlészettel foglalkozó családhoz idénymunkára. Évekig visszajártak Baden-Württembergbe, ahol a hajtásválogatástól elkezdve szinte mindent megtanultak a német precíz szőlőtermesztésről és borkészítésről, valamint a vendéglátásról. Amit akkor magukba szívtak, képezi ma náluk a standardot. Akkor fogant meg fejükben a gondolat: „ha itt Németországban a szigorú tőketerhelés mellett ilyen jó borok készülnek, akkor magyarországi adottságokkal még jobb borokat fogunk tudni készíteni!” Zsolték hittek abban, hogy idehaza jobbak a feltételek és a Balaton partján is meg tudják valósítani álmaikat. A kilencvenes évek második felétől kezdett komolyabbra fordulni minden.

„Húsz-huszonöt év kellett ahhoz, hogy az eszközök, a területek és az ingatlanok is olyanok legyenek, mint ma, hogy megteremtsük családi vállalkozásunk mai formáját”– meséli. A Söptei család ma 7 hektár területtel rendelkezik a Pécselyi-medencében, Csopakon és Balatonfüreden. Többségében fehér fajtákkal foglalkoznak, borászatukra a reduktív eljárás jellemző. Évente 40-50 ezer palack bort termelnek, a cél pedig az, hogy a jelenlegi kapacitás kihasználása mellett 2023-ig ezt a számot 300 ezerre emeljék. Nem titkolt céljuk az sem, hogy a kereskedelmi hálózatuk tovább erősödjön.

Veszprém bora 2019

A gondolat, hogy Veszprémnek saját bora legyen, már három évvel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen ahogy Porga Gyula polgármester korábban elmondta a hivatalos bemutatón, egy komoly városnak szüksége van egy hozzá illő, a karakterét visszaadó borra. 2019 az első olyan év, amikor a választást teljes mértékben a helyi vendéglátóegységek vezetőire bízták: a döntés a Gusto 13, a Gusto Delicate, az Oliva, a Malomkert Sörház, a Fricska, a Villa Medici és a Betekints Étterem szakembereinek kezében volt. Ők a Söptei Pince 2017-es Varázslat mellett tették le voksukat.

A Varázslat a reduktív technológiának köszönhetően egy magas beltartalmi értékű, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel bíró olaszrizling. Nem épp fröccs bor, komolyabb annál, mely vacsorákhoz, ebédekhez és esti meghitt beszélgetésekhez tökéletesen illik. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A HegyBor kategória képviselőjeként a termőhely karakterét kihangsúlyozó, igazán tartalmas balatoni bor, amelyet főleg a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készít a pincészet.

A Veszprém város bora címet egy évig büszkén viselő olaszrizling a város számos éttermében jelen van, ahogy a hivatalos városi ünnepségeken, díjátadókon is egy éven keresztül ezt szolgálják fel.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. 2024. április 25. 10:19 Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Horváth Ákos, meteorológus lesz az MTVA-VEAB előadás-sorozatának következő vendége. 2024. április 23. 10:14 A hazai borászat sokszínűsége egy külföldinek lehet útvesztő, de a magyarok éppen ezt szeretik A hazai borászat sokszínűsége egy külföldinek lehet útvesztő, de a magyarok éppen ezt szeretik A magyar borok sokszínűsége egyszerre jelent előnyt és hátrányt is, amikor európai viszonylatban szeretnénk pozícionálni a palackokban mérhető büszkeségeinket. Magyarország borvidékeinek mérete összeadva akkora területet ad ki, mint Franciaországban csak a bordeaux-i. Mégis ezeken annyi fajtát termelnek a hazai borászok, ami zavarba tudja hozni akár a francia kollégáikat is. Szittnyai Zalánnal a Zwack Izabella borkereskedés borszakértőjével erről is beszélgettünk a közelgő Veszprémi Borszalon előtt. 2024. április 25. 21:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.