Ha szóba kerül a grillezés, szinte kivétel nélkül mindenkinek a steakek, a grillkolbászok és a grillezett tengeri herkentyűk jutnak eszébe. Arra kevesen gondolnak, hogy nem csak a húsokat és esetleg néhány zöldséget lehet a grillrácsra fektetni, hanem ennél jóval nagyobb a választék, az őszi szezonban pedig kifejezetten grillre illő terményekkel van tele a piac.
Sütőtök
A sütőtök fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre, hiszen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, pozitívan hat az emésztésre, és erősíti az immunrendszert. Leggyakrabban levesekben, süteményekben vagy húsokhoz köretként tálalva fogyasztjuk, de a grillezett sütőtök önmagában is megállja a helyét, mint főétel. Grillezéskor a tökben felhalmozódott cukor karamelles ízt ad, de tovább fűszerezve szerecsendióval, fahéjjal, kardamommal vagy sáfránnyal, köretként is kiváló a legtöbb hús mellé.
Édesburgonya
Az édesburgonya a nevével ellentétben nem krumpliféle, ráadásul a hagyományos burgonyához képest egészségesebb is. Számos pozitív hatása van az emberi szervezetre: az emésztőrendszer fertőzése esetén segít a gyógyulásban, az alacsony glikémiás indexe miatt támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint a kolin tartalma csökkenti a memória zavarokat és segíti az alvást.
Ha grillen készítjük, ne felejtsük el előtte előfőzni 3-4 percig az édesburgonya szeleteket, mert így a közepe is puha lesz. Viszont ha előfőzés nélkül sütjük, akkor vékonyabb, fél centis szeletekre vágjuk, és alacsony hőfokon süssük, hogy ne csak a külseje süljön át, hanem a belseje is ízletes legyen.
Őszibarack
Az őszibarack méltán népszerű gyümölcs, hiszen nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Többek közt serkenti a vérkeringést, szabályozza a magas koleszterinszintet, jót tesz a szívnek, és javítja az érrendszer egészségét.
Ezért ha grillezünk, a főfogások után az őszibarack kiváló desszertélményt nyújt. Elkészítése egyszerű, és hamar tálalható. Első lépésben az őszibarackot mossuk meg, vágjuk félbe, magtalanítsuk, majd olvasztott vajjal vékonyan kenjük be a barack minden oldalát. Ezután forgassuk meg barna cukorban, és erős hő fölött grillezzük 5-8 percig. Először mindig a vágott felét fektessük a grillrácsra, majd amikor elkészült, mézzel meglocsolva még forrón tálaljuk.
Számos őszi zöldség és gyümölcs van még, melyek ízét érdemes grillrácson sütve karakteresebbé tenni, a kísérletező kedvünknek csak a képzeletünk szabhat határt. Ha úgy érzed, te is szeretnéd elkészíteni a fent említett ínycsiklandó ételeket, de nincs grillsütőd, javasoljuk, hogy nézz szét a Grillplaza.hu weboldalán, ahol prémium minőségű gázgrillek széles kínálatával várják az érdeklődőket.