Szakácsként alapeszköz a kés, a jó minőségű, pengeéles acél, amellyel precízen és minimális erőkifejtéssel pontos vágást lehet elérni. A német pengéjű kések mellett versenyképes alternatíva a japán KAI kés. Ha még Te is keresed a tökéletes társat a konyhádban, íme néhány szempont, amit érdemes megvizsgálnod, mielőtt “belevágsz”.
Mi a különbség a japán KAI kés és a német acél pengéjű kések között?
A német (vagy más nyugati típusú) kések pengéje nehezebb, ugyanakkor lágyabb acélból készül. Pengevastagságuk azonban nagyobb, illetve a vágási szögük is szélesebb, így szeleteléskor, vágáskor, használatukkor nagyobb erőkifejtésre van szükség. Ráadásul a lágyacél alapanyag miatt hamarabb életlenednek, többszöri élezésre szorulnak. A szakácsok általában minden használat alkalmával megélezik az ilyen típusú pengéket. A japán KAI kés acélja keményebb anyag, így a penge vastagsága vékonyabb. A vékony él miatt a pengeél élesebb, mint a német acél pengéjű késeké, ezáltal a használatuk kevésbé fárasztó. A vágási szögük mindkét oldalon 16°-ot jelent, amely a kemény és vékony pengét gyorssá és pontossá teszi.
Mire kell ügyelned a KAI kés használatánál?
A japán penge tulajdonságaiból adódik, hogy a megfelelő vágási technika elsajátítása elengedhetetlen, ha szeretnénk KAI késsel dolgozni. A kés pengéjéből akár egy-egy darab is kitörhet, ha nem megfelelő a vágási technikád. Az alábbiakra ügyelj a precíziós KAI kés használatánál:
- megfelelő vágási technika használata: ún. mozdony mozgással, előre, lefelé majd vissza
- ideális vágási felület választása: fa és műanyag (nem javasolt a cserép, kerámia lap, márvány, gránit vagy akril vágódeszka)
- ne szúrd bele semmibe, ne ejtsd le, illetve lazán húzd ki a pengét a kés blokkból
- csak hús, gyümölcs és zöldség szeletelésére használd, csont ízületek, szalonnapörc vagy fagyasztott ételek vágására ne
- a kést használat után azonnal mosd el és töröld teljesen szárazra
- használj puha fa vagy műanyag vágódeszkát, és alkalmazz sima, szeletelő mozgást
- ne mosd mosogatógépben a kést
- figyelj az élen tartás és az élezés közötti különbségre: az élen tartás hatására a pengéről eltűnnek a mikro sérülések, így karbantartja azt, míg élezéskor fémet távolítasz el a pengéről, új pengeélet kialakítva
- balkezesség esetén a tényleges vásárlás előtt vedd kézbe a kést. Ha úgy érzed, hogy a “jobbkezes” D markolat nem megfelelő, akkor a KAI Shun Classic kések közül válassz, amelyek elérhetőek balkezes markolattal
Most, hogy már igazán vágod a KAI kések nyújtotta előnyöket, nézz szét a Chefs.hu-nál elérhető kések között!