Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erdélyi diákok látogattak Veszprémbe

2019. október 10. 10:51
42 tanuló érkezett Gyergyóditróról városunkba, hogy az itt töltött egy hét alatt közelebbről is megismerhessék hazánkat és ápolják a Dózsa György Általános Iskolához fűződő testvériskolai kapcsolatot.

Az erdélyi település iskolája és a Dózsa között régi hagyomány már a cserediákok fogadása. A Határtalanul! program keretében immár harmadik alkalommal lakhatnak a dózsásoknál a gyergyóditrói Siklódi Lőrinc Általános Iskola tanulói: korábban 2015-ben és 2017-ben járt itt egy-egy csoport, összesen mintegy 120 diák.

„Először 2014-ben kezdtünk el együttműködni annak érdekében, hogy több napot itt tölthessenek a gyerekek nálunk – árulta el kérdésünkre Bokor Zsuzsanna, a Dózsa iskola tanára. – Mi már korábban is jártunk Gyergyóditrón a Határtalanul! program keretében, és olyan jó kapcsolat alakult ki, hogy a gyerekek már a családoknál tudtak aludni. Így elkezdtük megszervezni, hogy ez fordítva is működhessen.”

Veszprémből most már évente látogatnak így ki a családokhoz a diákok – eddig mintegy 200 dózsás járt Erdélyben –, míg Gyergyóditróról kétévente érkeznek csoportok. Ennek oka, hogy maga a település és az ottani közösség is sokkal kisebb városunknál: előbbi 4000 fős, míg az óvodát is magába foglaló Siklódi Lőrinc Általános Iskolába 348 gyerek jár, így a leglogikusabb tehát megoldani a látogatást – tudtuk meg Puskás Annától, az intézmény igazgatójától.

Ezúttal a 42 diák, két hetedik osztály számára a Dózsa iskola 80 éves jubileuma adta a kirándulás apropóját, hogy egy hetet a nyolcadikosoknál töltsenek. Hétfő este érkeztek, majd kedden délelőtt a Herendi Porcelánmanufaktúrába látogattak el, délután pedig a Dózsa iskola ünnepségén vettek részt, ahol a Siklódi Lőrinc Általános Iskola Dózsa-díjat kapott. Szerdán Budapestet fedezték fel, csütörtökön délelőtt pedig Némedi Lajos alpolgármester fogadta őket a Városházán, aki a városról mesélt nekik.

Az alpolgármester szerint ez a program kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok egy kicsit megismerjék az óhaza történelmét és szorosabb kapcsolatok alakuljanak ki a határon túli magyarokkal, új élményeket és barátokat szerezzenek. Nemcsak lelkiismereti, de nemzeti kérdés is, hogy ne csak lélekben legyünk együtt, hanem valódi találkozásokra is legyen lehetőség – fogalmazott.

A diákok kirándulásuk zárásaként ma még Veszprémmel ismerkednek, majd Balatonfüredre és Tihanyba látogatnak, mielőtt holnap reggel hazautaznak.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.