2023. március 28.
//
Gedeon névnap

A szigorúan őrzött bajkonuri űrállomásra lógott be a Hősök rappere

Mentha és barátja látni akarta a Kazahsztánban tárolt Buran űrrepülőt. Első magyarként sikerült bejutniuk a bajkonuri űrállomásra. Elkapták őket.

Nem mindennapi hobbijának hódolt ismét a veszprémi Hősök nevű rapduó egyik fele, Mentha, azaz Ozsváth Gergely és barátja, Moravetz „Ike” Ákos. A rapper imád elhagyatott, különleges helyeket felfedezni a világban.

Barátjával most azt tűzték ki célul, hogy személyesen nézik meg és másznak be a kazah sivatagban található Bajkonur űrállomás Buran nevű űrhajójába. Az orosz űrprogram központjának számító kazahsztáni objektum csak 40 kilométeres sivatagi  éjszakai gyalogtúrával közelíthető meg, úgy is csak lopakodva és nagy elővigyázatossággal, ugyanis a környéket a katonák 1992 óta szigorúan őrzik. A Szovjetunió széthullása után ekkor állították le a szovjet űrprogramot.

Fotó: Ozsváth GergelyFotó: Ozsváth Gergely

Urbex (urban exploration), azaz az elhagyatott, turisták számára tiltott helyszíneket felkereső és mindenhová bemászó körökben ez a világ egyik legfelkapottabb célpontja.

Mentha és Ákos az RTL Klubnak meséltek kalandjukról, a riportban arról is szó esik, hogy a tetőre menekülés ellenére a katonák elkapták őket, majd 8 óra titkosszolgálati kihallgatás után szabadulhattak:

 Aki szeretné megnézni a srácok saját, 9 perces videóját  az akcióról, erre a youtube-os linkre klikkeljen.

 Egyébként zajlik az élet a Hősök háza táján, a duó másik fele, Baranyai Dániel „Eckü” Instagram-oldalán közölte, hogy hétvégén indul a péti önkormányzati képviselő-választáson.

Nagy fába vágtam a fejszémet. Ajánlások begyűjtve, ötletek a fejemben. Vasárnap, a nagyközségemben, találkozunk az önkormányzati választáson, ahol képviselőnek szavazhatnak be a helyiek. #pétfürdő #eckü #2019 #önkormányzativálasztás #többrappertapétiparlamentbe" - írja

 

Ge. Á.

További cikkek

Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.
A történelmet ismerve nem is annyira bizarr a Trónok harca
A történelmet ismerve nem is annyira bizarr a Trónok harca
A streaming szolgáltatások fantasy irodalomra gyakorolt hatásairól beszélgetett múlt héten, a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál keretében Sipos Nikolett fantasy-szakértő, Kolozsi László filmkritikus, író, forgatókönyvíró és Fekonya Róbert moderátor.
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Keresztény könnyűzenei rendezvényt szerveznek április 15-én a Veszprém Arénában Ez az a nap! címmel. A Grammy-díjas Michael W. Smith mellett színpadra lép Oláh Gergő, az Új Forrás és a Hanna Projekt.
Harry Styles kapta az év albuma díjat, Beyoncé rekordot döntött a Grammy gálán
Harry Styles kapta az év albuma díjat, Beyoncé rekordot döntött a Grammy gálán
Harry Styles kapta az év albuma elismerést a vasárnapi Los Angeles-i Grammy-gálán, amelyen Beyoncé rekordot döntött: megnyerte 32. díját.