Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

80 éves a Dózsa György Általános Iskola

2019. október 8. 19:58
80 év emlékezetes pillanatait kiállítással, zenés műsorral, díjakkal és egész hetes sokszínű programsorozattal ünnepli az iskola.

Kedden délután ünnepi műsorral nyitotta meg kapuit a Visszapillantás 80 évre című kiállítás és a Dózsa 80 jubileumi hét, amely betekintést nyújt a Dózsa iskola múltjába és jelenébe.

- Amikor az évfordulós ünnepségre készültünk, az az elv fogalmazódott meg, hogy nem színháztermi, klasszikus gálával szeretnénk ünnepelni, hanem egy egész hétre szóló rendezvénysorozatot szervezünk, melyben egy kicsit másképpen éljük meg iskolai létünket, mint a dolgos hétköznapokon. Így színes és változatos programok váltják egymást: kézműves foglalkozások, szabadidős, sport események. 

Délben már volt egy ünnepségünk, ahol az összes diákunk részvételével megkoszorúztuk az alapítás emlékét őrző réztáblát, de lesz még a héten zenei flashmob az Óváros téren, 80 kilométeres futás az iskola körül, és itt lesznek az öregdiákok is, akik találkozhatnak a mostaniakkal - mondta el az ünnepi hét programjairól Lengyel Károly, az iskola igazgatója.

Az igazgató kiemelte, hogy az alapítók talán nem is hitték, csak remélték, hogy valami maradandó születik. De született, és azóta virágzik és lélegzik. Dolgos iparosok, mérnökök, tanárok, művészek, családot alapító fiúk és lányok sokasága hagyta el az iskola falait. 

Lengyel Károly szerint 80 év egy iskola életében is nagy idő, amely megfoghatatlan, megismételhetetlen, ezért csak néhány pillanat megragadásával próbálnak meg tisztelegni az alapítók szándéka előtt.

A négy szálból álló "ünnepi csokrot" bemutatva elmondta, hogy a születésnapi hétre készült rövidfilm az iskola életéről, a gyerekekről, egy gyűjtemény, ami az elmúlt évtizedek sajtómegjelenéseit foglalja össze, a megnyitónak is otthont adó terem harmónikaajtajain elhelyezett iskola múltját és jelenét, az ünnepi pillanatokat, a nemzetközi kapcsolatok élményeit, az iskolai munkát, a diákéletet, a mindennapi sport és szabadidős tevékenységek legjobb perceit bemutató fotómontázsok, illetve a tanévzárón meghirdetett Generációk a Dózsában című pályázat műveiből rendezett kiállítás alkotja a négy szálat a jubileumi héten.

Az igazgató beszédét az iskolai énekkar műsora követte, majd egy táncos dallal mondták el a 4.a és 5.b osztály tanulói németül, hogy iskolába járni bizony minden gyermek akar, mert itt lehet megtanulni például, hogy miért repül a madár és miért nem süllyed el a hajó.

A zenés produkciók után ismét az igazgató vette át a szót, hogy a jubileumi eseményen megköszönje egy régi kolléga munkáját, akinek szakmai tudása, humánus emberi magatartása örök példaként állhat mindenki előtt: Lengyel Károly aranydiplomával jutalmazta Rásky Mihálynét.

A 8.b osztályos Érsek Titusz hangszeres bemutatkozása után a Dózsa György Általános Iskola köszöntötte a lengyel és erdélyi testvériskolái képviselőit. 

- Hosszú évek és sok élmény fűz minket egymáshoz. Szeretnénk elismerésül átadni az iskolánk által alapított díjunkat, a Dózsa díjat. 

"Találkozásainkon mindig megtapasztaljuk lengyel barátaink különleges  szeretét, megkülönböztetett figyelmét, amelyet igyekszünk viszonozni, amikor meglátogatnak bennünket. Úgy érezzük folytatói vagyunk a két nemzet ezer éves barátságának, amely talán példátlan a világtörténelemben."

A 80 éves iskola egy új díj alapításával is készült az ünnepi alkalomra: a Dózsa Iskola Díszpolgára címet az iskola egykori tanulói érdemelhetik ki. Az idei első díjat egy olyan volt diáknak adta át az igazgató, aki nemcsak az iskola, hanem az egész ország büszkesége. Rasovszky Kristóf világbajnok úszó 2012-ben fejezte be a tanulmányait a Dózsa György Általános iskolában. Már gyerekként is kiemelt szerepet töltött be életében a sport. Kristóf elmondta, hogy nem számított a címre, de megtiszteltetés első díjazottnak lenni. Elmondta, hogy a sors furcsa fintora, hogy felső tagozatban pont az ünnepélynek helyszínt adó terem volt az osztálytermük.

- 80 év egy ember életében is megsüvegelendő és egy ezer éves város életében is jelentősnek mondható. Ahogy egy családban egy köztünk lévő nagyszülő a 80 esztendejével is üzen valamit a családjának, úgy egy városban egy 80 esztendős intézmény is kell, hogy jelentsen valamit a közösségnek - fogalmazott Porga Gyula polgármester az ünnepi beszédében.

Felidézve a második világháború idején alapított iskolához fűzött reményeket és az azóta történő fejlődést a polgármester szerint azt tanulhatjuk az alapítóktól és a pedagógusoktól, illetve diákoktól, akik kötődtek az intézményhez, hogy nem elégedhetünk meg azzal pusztán, amink van, hanem mindig tennünk kell, hogy tovább építhessük.

A másik fontos tanítás, amit a Dózsa adott, hogy megmutatta mi az elköteleződés, az identitás és a kötődés. 

"Olyan nincs, hogy valaki Dózsás volt, olyan van, hogy Dózsás vagyok."

- A Dózsa iskola 80 éve ezt is üzeni számunkra: a közösségnek van megtartó ereje. Ez az, ami az egész város számára hihetetlenül fontos: ha egy ilyen közösséghez való nagyon erős kötődést ki tudunk alakítani, akkor van jövőnk - zárta gondolatait Porga Gyula és hozzáfűzte: reméli, 20 év múlva ugyanitt találkozhat mindenkivel.

Porga Gyula Pro Meritis díjat adott át az oktatás-nevelés területén végzett kimagasló, példaértékű munkája elismeréseként az intézmény két pedagógusának.

Horváthné Kovács Valéria a Dózsa iskola falai között kezdte iskolai tanulmányait, majd ide tért vissza szakmai gyakorlatra. Szakdolgozatát is az intézményhez kötődő témában írta, majd 1983-ban itt kezdte pedagógiai pályáját. Végtelen türelemmel, a szakma iránti alázattal több száz kisdiákot tanított meg írni-olvasni. Módszertani kultúrájának folyamatos fejlesztésével stabil, az életben való eligazodást is segítő tudást adott át tanítványainak. Kiemelkedő tehetséggondozó munkájának köszönhetően 2017-ben osztályával elnyerte a Tudásbajnokság Gyermek – és Ifjúsági Akadémia Tehetséggondozó Közösségéért díjat. Tudását szívesen, örömmel adja át tanítójelölteknek, az elmúlt évek során a felnőttképzésbe is aktívan bekapcsolódott. Elkötelezett híve a hagyományos dózsás értékeknek, a megújulva megőrzés nevelői elvének. Alapos, megbízható, precíz, gyermekszerető, becsületes pedagógus. 2019-ben Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere az oktatás- nevelés területén végzett kimagasló, példaértékű munkája elismeréseként Horváthné Kovács Valéria részére Pro Meritis érmet adományoz.

Bokor Zsuzsanna 13 éve dolgozik pedagógusként a Dózsa iskolában, ahol általános iskolai tanulmányait maga is végezte. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett német nyelv- és irodalom- orosz nyelv és irodalom szakos tanári diplomát. Szakmájában folyamatosan képzi magát. Olyan pedagógus, aki hivatásának tekinti foglalkozását, annak él és minden szegmensét a legmagasabb szinten igyekszik művelni. Mentortanárként szakmai útmutatásaival, tudásával több leendő kollégának segített elindulni a tanári pályán. Kiváló szakmai és munkakapcsolatot ápol a veszprémi Deutschklubbal, a nemzetiség érdekében végzett kimagasló munkájáért elismerésben részesült. Tartalmas, tematikus kirándulások, ünnepi műsorok szervezője, közösségek építője. Nevéhez fűződik az iskola székelyföldi kapcsolatainak ápolása, a cserekapcsolatok megszervezése. Alapos, precíz, igényes, felelősségteljes tanár, aki segítőkészségével, jó humorával nem csupán kiváló tanár, hanem példamutató kolléga is. 2019-ben Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere az oktatás- nevelés területén végzett kimagasló, példaértékű munkája elismeréseként Bokor Zsuzsanna részére Pro Meritis érmet adományoz.

 

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.