Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Csillagászati kutatásokért hárman kapják a fizikai Nobel-díjat

2019. október 8. 13:22 // Forrás: mti
A csillagászati kutatások terén elért úttörő eredményeiért egy kanadai-amerikai és két svájci tudós, James Peebles kozmológus, Michel Mayor asztrofizikus és Didier Queloz csillagász kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

A három kutató "átformálta a kozmoszról alkotott elképzeléseinket" - áll az indoklásban, amely szerint James Peebles elméleti felfedezései hozzájárultak a világegyetem ősrobbanás utáni fejlődésének megértéséhez, Michel Mayor és Didier Queloz pedig "felderítette kozmikus szomszédságainkat ismeretlen bolygókra vadászva". Eredményeik "örökre megváltoztatták a világról alkotott képünket". 

A kitüntetettek 9 millió svéd koronával (276 millió forintos összeggel) gazdagodnak. Az összeg felét James Peebles kapja, a másik fele egyenlő arányban oszlik meg Michel Mayor és Didier Queloz között.

  A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

vehir.hu
további cikkek
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat tudomány A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját. 2024. március 23. 10:17 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27 Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is. 2024. február 19. 16:54 A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével - Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással - hangzott el beszélgetés felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában. 2024. február 12. 14:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.