2020. január 27. // Angelika névnap

Veszprémnek is lehet kerekesszékes kosárcsapata

2019. október 5. 19:33
Népszerűsítési céllal az MKOSZ Veszprémben rendezte a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szombaton. A párbeszéd már elindult, hogy a városban kerekesszékes csapat jöjjön létre. A fél csapat már megvan.

A 2019-es szezon nyitányaként az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a veszprémi Lovassy gimnáziumban rendezte a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szombaton. A magyar bajnokság jelenlegi összes csapata részt vett a négyes döntőben, melyet a Soproni Tigrisek nyertek 56-42-re a DVTK ellen. A kupa harmadik helyezettje a Törekvés SE, a negyedik a pécsi PTE PEAC Rolling Basket lett.

A kupát a Soproni Tigrisek nyertékA kupát a Soproni Tigrisek nyerték

Az érmeket és a kupát Porga Gyula polgármester adta át a játékosoknak. Magyari András, a kerekesszékes kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya a lefújást követően a sajtónak úgy nyilatkozott, a sportág népszerűsítése miatt választották Veszprémet a kupadöntő helyszínéül. Korábban Pécsett volt hasonló kezdeményezés, amelynek eredményeképp a baranyai megyeszékhelyen megalakult a PTE PEAC Rolling Basket.

Jelenleg négy csapat játszik a hazai kerekesszékes bajnokságban, ám ez a szám hamarosan ötre bővülhet, ugyanis Magyari elmondta, elindult a párbeszéd és szárnybontogatás azzal kapcsolatban, hogy Veszprémnek is legyen saját csapata. Jelenleg 5 ember jelentkezett, hogy szívesen vállalná a tagságot. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést.

A döntőt a DVTK és a Sopron játszottaA döntőt a DVTK és a Sopron játszotta

A kerekesszékes kosár szabályai csak 20%-ban térnek el a megszokott kosárlabdától. A játékra a hivatalos FIBA szabályok érvényesek néhány, a kerekesszékes használatból fakadó változtatással. A sportolók kerekesszéke a kosárlabdához speciálisan átalakított, strapabíróbb, gyorsabb és mozgékonyabb.

A magyar kerekesszékes kosárválogatott eddig kétszer, 2017-ben Brnoban, és idén Szófiában vett részt a nemzetközi porondon.

A kupán a PTE PEAC Rolling Basket, a  DVTK Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapat és a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapat vett résztA kupán a PTE PEAC Rolling Basket, a DVTK Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapat és a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapat vett részt

Ge. Á.
Szalai Csaba

További cikkek

Elfogadta a HOYA vezetősége Mérész Csaba lemondását
Elfogadta a HOYA vezetősége Mérész Csaba lemondását
A péntek esti, a Bajai Bácska elleni sorozatban hatodik elveszített bajnoki mérkőzést követően a HOYA-PE Veszprém vezetősége elfogadta Mérész Csaba vezetőedző lemondását. A szakember hat év után emelt fővel távozik az együttes kispadjáról.
Lemondott Mérész Csaba, a HOYA-PE Veszprém vezetőedzője
Lemondott Mérész Csaba, a HOYA-PE Veszprém vezetőedzője
Miután pénteken este sorozatban hatodik vereségét is begyűjtötte a HOYA-PE Veszprém a másodosztályú kosárlabda-bajnokságban, Mérész Csaba vezetőedző bejelentette lemondását csapata, s a klubvezetőség felé. A kérdés adott: mi lesz így a feljutással?
Fontos lépést tett a címvédés irányába a HOYA-PE Veszprém
Fontos lépést tett a címvédés irányába a HOYA-PE Veszprém
Meggyőző magabiztossággal fektették két vállra a vendég TF-Budapest kosárlabdázóit Füzi Róberték kedden kora este a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa ötödik fordulójában. Ugyanis a Mérész Csaba vezette címvédő HOYA-PE Veszprém 106-91-es diadalával egyúttal bejutott a sorozat négyes fináléjába is.
Zsinórban ötödik vereségét szenvedte el a HOYA
Zsinórban ötödik vereségét szenvedte el a HOYA
A fővárosi Vasas Akadémia otthonában pénteken este még tovább süllyedt a gödörben városunk másodvonalbeli férfi kosárlabdacsapata. Medve Máté és társai ugyanis egypontos vereséget szenvedtek a Piros csoport 17. fordulójában.
Elvesztette hazai veretlenségét a HOYA-PE Veszprém
Elvesztette hazai veretlenségét a HOYA-PE Veszprém
Sorozatban negyedik fiaskóját szenvedte el a HOYA-PE Veszprém vasárnap, miután a másodosztályú kosárlabda-bajnokság idei első hazai rangadóján tizenegy ponttal alulmaradt a listavezető Nyíregyházával szemben.
2020. január 27. // Angelika névnap