Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megmentette a futás

2018. április 22. 9:20 // Forrás: VEDAC
Ugyan más klubok is szívesen látták volna a soraikban a hosszútávfutó Koszár Zsoltot, végül a remek kapcsolatok, a veszprémi barátságok döntően befolyásolták abban, hogy a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubot (VEDAC) választotta.

A szentgotthárdi származású Koszár Zsolt tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg a VEDAC edzőjével, Koós Hutás Lászlóval.

– A sajószentpéteri félmaratoni országos bajnokságon negyedik lettem a felnőttek között, az utánpótlás versenyzőknél pedig bronzérmet szereztem. Akkor figyelt fel rám Laci, de azt is mondhatnám, attól fogva ő irányítja az edzéseimet – kezdte Koszár Zsolt, aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi kihelyezett tagozatán tanul, a Savaria Egyetemi Központ gépészmérnök hallgatója.

– Két és fél éve kezdtem el az egyetemet, addig edzőmmel napi kapcsolatban állunk. Most mindketten elfogadtuk azt, hogy a tanulmányaim miatt nem tudok olyan szoros edzéstervet követni, mint máskor, viszont szabadabb keretek között is igyekszem lelkiismeretesen elvégezni a rám kirótt munkát – tudtuk meg Zsolttól.

Koszár ZsoltKoszár Zsolt

A 31 esztendős futó úgy emlékezett vissza, már az iskolai versenyeken, a megyei, régiós viadalokon is ügyesen futott. Aztán történt egy sajnálatos dolog az életében, 16 esztendősen édesanyja elhagyta őt és testvérét, s ekkor úgy érezte, nem tudja másutt feldolgozni az érzelmeit, érzéseit, csakis futás közben.

– Ezt a dolgot feldolgozni sosem lehet, inkább az ember megtanul ezzel együtt élni. Viszont szerencsésnek tartom magam, mert volt hová menekülnöm. Belekerültem egy kiváló futó közösségbe Szentgotthárdon, és a futásba fektettem minden felgyülemlett energiámat. Lépésről lépésre haladtam, és egyre jobb eredményeket értem el – mondta.

Az eredményekkel párhuzamosan Zsolt Szentgotthárdon futóklubot alapított azért, hogy a különböző országos megméretéseken hivatalosan is részt tudjon venni. A Synergy Fitness Szentgotthárd SE jelenleg is tagja a Magyar Atlétikai Szövetségnek, s ennek az egyesületnek a színeiben tartja a Vas megyei utcai tíz kilométeres, valamint szintén a megyei félmaratoni csúcsot.

– Több eredményemre is büszkén tekinthetek vissza. Kétszeres országos bajnok vagyok: egyéni mezei ob-t nyertem, valamint egy alkalommal már versenyeztem a VEDAC színeiben, akkor a félmaratoni ob-n csapatban szereztem a veszprémiekkel aranyérmet, ráadásul akkor egyéniben Kovács Tamás mögött a második helyen végeztem – derült ki.

Zsolt azt is elárulta, már hét országban nyert különböző félmaratoni versenyt, így a hazai viadalokon kívül, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában, Olaszországban és Írországban.

– A Veszprémbe igazolásomban döntő érv volt számomra az, hogy régóta baráti kapcsolatot ápolok például Kovács Tamással, Kovács Idával, Tóth Líviával, de említhetném Szemán Jánost és az edzőmet, Koós Hutás Lászlót is. Máshol is szívesen láttak volna, ám én szívesebben jöttem olyan emberek közé, akiket már ismerek, és ahol tudtam, hogy jó közegben leszek. Decemberben államvizsgázom majd, utána azt sem tartom kizártnak, hogy átteszem az állandó székhelyem, ide, Veszprémbe – tudtuk meg.

Zsolt elmondta azt is, az elmúlt időszakban nem kerülték el a sérülések, és négy szájsebészeti beavatkozást is ki kellett hevernie, ám most már újra jó erőben van és kezd formába lendülni.

– Szeretnék újra stabil formát, ami számomra azt jelenti, hogy a célom a harminc percen belüli tíz kilométer. Szeretnék a közeljövőben minél többet versenyezni, a rutinomat visszaszerezni, és az egyik kedvenc távomon, a félmaratonin, ismét dobogóra állnék a magyar bajnokságon. Ugyan számomra a tíz kilométeres, félmaratoni távok fekszenek leginkább, a VEDAC-cal rövidebb szakaszokon is kipróbálom magam például a közelgő csapatbajnokságon ötezer méteren állok majd rajthoz. Bízom benne, hogy az ideigazolásom egy gyümölcsöző, sok szép sikert hozó kapcsolat kezdetét jelenti – hangsúlyozta Zsolt.

A kiváló sportember a VEDAC I. Tavaszköszöntő futóversenyén vehette át a klub melegítőjét, és már el is kezdte az érmek termelését a VEDAC-ban. Csapatban bronzérmet szerzett a mezei futó országos bajnokságon, bajnoki címet az egyetemi és főiskolás mezei futó országos bajnokságon és ezüstérem a 33. Vivicitta városvédő futáson, 10 kilométeren.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.