Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kónya Ádám 89. hellyel búcsúzik a phjongcshangi téli olimpiától

2018. február 16. 9:14 // Forrás: MTI
A Veszprémi Sí Egylet versenyzője a 119 induló közül 89. helyen ért célba a férfi sífutók 15 kilométeres versenyében, melyet a phjongcshangi téli olimpia pénteki napján szabadstílusban rendeztek.

A versenyt sorozatban harmadszor Dario Cologna nyerte, Kónya Ádám egyetlen magyar indulóként 89. helyen zárta ötkarikás szereplését. Városunk első téli olimpikonja kedd délelőtt a 68. helyen végzett a sífutók klasszikus stílusú egyéni sprint számában.

A negyedszer ötkarikás bajnok svájci sportoló Vancouverben ugyanígy szabadban, míg négy éve Szocsiban klasszikus stílusban diadalmaskodott. Cologna ezúttal a 15 plusz 15 kilométeres számban győztes norvég Simen Hegstad Krügernél közel 20, míg az orosz Gyenyisz Szpicovnál több mint 20 másodperccel bizonyult gyorsabbnak.

Kónya Ádám – MTI Fotó: Czeglédi ZsoltKónya Ádám – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Cologna a háromkörös, egyenkénti indítású viadal kétharmadáig folyamatosan növelte előnyét a szikrázó napsütésben, így az utolsó 5 kilométeren 25 másodperces előnnyel gazdálkodhatott Krügerrel szemben. A skandináv rivális a hátralévő távon valamelyest közelebb férkőzött az éllovashoz, de sikerét egyáltalán nem veszélyeztette.

Szintén hatalmasat hajrázott a mindössze 21 éves Szpicov, aki elképesztő utolsó körével egészen a harmadik helyig jött fel megelőzve a Phjongcshangban 15 plusz 15 kilométeren ezüstérmes Martin Johnsrud Sundbyt.

Kónya Ádám több mint öt és fél perces hátránnyal végzett a 89. helyen.

"Összességében elégedett vagyok - nyilatkozott Kónya Ádám. - A hó jó volt, mert bár melegebb van, de a szél kiszárította. Voltak ugyan mélypontjaim, de nem olyanok, amelyekből ne tudtam volna magamat kirángatni. Többnyire egy lengyel sráccal futottam, aki érdekes ritmusban síelt, volt, hogy azt éreztem, el tudnék menni mellette, máskor pedig örültem, hogy a szélárnyékában haladhatok."

A magyar sífutó már szombaton hazaindul, majd három-négy nap pihenő után utazik Ausztriába, ahol újabb versenyek várnak rá. A távolabbi jövőt illetően kijelentette, mindenképpen megcélozza a következő, pekingi téli játékokat is, de nemcsak azt várja, hanem az odáig vezető utat is.

Eredmények, sífutás, férfi szabadstílusú 15 km, olimpiai bajnok:
Dario Cologna (Svájc) 33:43.9 perc.
2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 18.3 mp hátrány
3. Gyenyisz Szpicov (OAR) 23.0 mp h.
...89. Kónya Ádám 5:43.3 p h.

vehirsport.hu
további cikkek
Két veszprémi 2023 legjobb magyar sportolói között elismerés Két veszprémi 2023 legjobb magyar sportolói között A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén rekordszámú 64 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf ötödször lett az év legjobbja nyíltvízi úszásban; a Veszprémi Sí Egylet kiválóságát, Kónya Ádámot tizedik alkalommal választották a legjobb sífutónak. 2023. december 13. 22:00 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48 Rasovszky és Kónya az év legjobbjai között sport Rasovszky és Kónya az év legjobbjai között A nyíltvízi úszóknál Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém), a sífutóknál pedig Kónya Ádám (Veszprémi Sí Egylet) lett 2022 legjobbja szövetségeik döntése szerint. 2022. december 13. 11:54 Véget ért a téli olimpia Peking 2022 Véget ért a téli olimpia Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt. 2022. február 20. 16:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.