Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Parlamenti igen az éghajlatromboló energiapolitikára / – mást mondanak, mint amire szavaznak? –

2008. május 7. 16:47 // Forrás: Magyar Természetvédõk Szövetsége
A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) tiltakozik, mert az Országgyűlés a hétfői zárószavazáson olyan energiapolitikát fogadott el, amely ellentétben áll a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával.
 

Az Országgyűlés néhány hete (április 15.) egyhangúan fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS). A NÉS célul tűzi ki az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Ez a stratégia felvázolja azokat a szakmapolitikai elveket, amelyekkel ezek a csökkentések elérhetőek, közte az energiapolitika elveit.

A NÉS-sel párhuzamosan a kormány benyújtotta a Parlamentnek a 2007-2020-as energiapolitikáról szóló koncepciót. A képviselők többsége által elfogadott energiapolitika szöges ellentétben áll a NÉS egyhangúan elfogadott céljaival. A Parlament nem fogadta el azokat a kormánypárti és ellenzéki egyéni módosítókat, amelyek az éghajlatváltozási stratégiával és a környezeti célokkal való összhangot akarták megteremteni.

A természetvédők szerint az energiapolitikának az energiafelhasználás csökkentésén, a megújuló energiaforrások arányának növelésén keresztül hozzá kell járulnia a fenntartható fejlődéshez. Mivel Magyarország a fosszilis energiahordozók több mint kétharmadát külföldön szerzi be, így a gazdaság, társadalom kiszolgáltatottsága is csökken, ha kevesebb fosszilis energiahordozót használunk fel. Az ország versenyképességét nem lehet az olcsó energiaárakon keresztül biztosítani, mert nem mi, hanem a világpiac határozza meg az árak alakulását. A megújuló energiaforrások használatának növelésén keresztül megszabadíthatjuk a társadalmat az állandóan növekvő gáz- és olajáraktól, s az éghajlatváltozási stratégiával összhangban, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását is.
A természetvédők a múlt héten megkeresték levélben az öt parlamenti pártot, hogy a jelenlegi javaslat szerint ne fogadják el az energiapolitikát.

Hihetetlennek tűnik, de a képviselők megszavaztak egy olyan energiapolitikát, amely ellentéte az öt párt által, egyhangúlag elfogadott éghajlatváltozási stratégiának. Képmutatás, hogy miközben a kormány az éghajlatváltozás elleni küzdelemről beszél a nemzetközi porondon és itthon egyaránt, a parlamenti többség az energiapolitikával keresztülhúzza a környezetvédelmi törekvéseket. Elvárható az ország választott képviselőitől, hogy ne egy szűk gazdasági csoport, hanem a társadalom hosszú távú érdekeit tartsák szem előtt – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Aggályosnak tartjuk, hogy a koncepció kiáll az atomenergia fejlesztések mellett, úgy, hogy nincs Magyarországnak társadalmilag elfogadott, átfogó energiapolitikai stratégiája, és az alternatívákat sem tárták a lakosság elé – tette hozzá Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi programfelelőse.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.