2023. március 23.
//
Emőke névnap

Parlamenti igen az éghajlatromboló energiapolitikára / – mást mondanak, mint amire szavaznak? –

2008. május 7. 16:47
Magyar Természetvédõk Szövetsége
A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) tiltakozik, mert az Országgyűlés a hétfői zárószavazáson olyan energiapolitikát fogadott el, amely ellentétben áll a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával.
 

Az Országgyűlés néhány hete (április 15.) egyhangúan fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS). A NÉS célul tűzi ki az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Ez a stratégia felvázolja azokat a szakmapolitikai elveket, amelyekkel ezek a csökkentések elérhetőek, közte az energiapolitika elveit.

A NÉS-sel párhuzamosan a kormány benyújtotta a Parlamentnek a 2007-2020-as energiapolitikáról szóló koncepciót. A képviselők többsége által elfogadott energiapolitika szöges ellentétben áll a NÉS egyhangúan elfogadott céljaival. A Parlament nem fogadta el azokat a kormánypárti és ellenzéki egyéni módosítókat, amelyek az éghajlatváltozási stratégiával és a környezeti célokkal való összhangot akarták megteremteni.

A természetvédők szerint az energiapolitikának az energiafelhasználás csökkentésén, a megújuló energiaforrások arányának növelésén keresztül hozzá kell járulnia a fenntartható fejlődéshez. Mivel Magyarország a fosszilis energiahordozók több mint kétharmadát külföldön szerzi be, így a gazdaság, társadalom kiszolgáltatottsága is csökken, ha kevesebb fosszilis energiahordozót használunk fel. Az ország versenyképességét nem lehet az olcsó energiaárakon keresztül biztosítani, mert nem mi, hanem a világpiac határozza meg az árak alakulását. A megújuló energiaforrások használatának növelésén keresztül megszabadíthatjuk a társadalmat az állandóan növekvő gáz- és olajáraktól, s az éghajlatváltozási stratégiával összhangban, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását is.
A természetvédők a múlt héten megkeresték levélben az öt parlamenti pártot, hogy a jelenlegi javaslat szerint ne fogadják el az energiapolitikát.

Hihetetlennek tűnik, de a képviselők megszavaztak egy olyan energiapolitikát, amely ellentéte az öt párt által, egyhangúlag elfogadott éghajlatváltozási stratégiának. Képmutatás, hogy miközben a kormány az éghajlatváltozás elleni küzdelemről beszél a nemzetközi porondon és itthon egyaránt, a parlamenti többség az energiapolitikával keresztülhúzza a környezetvédelmi törekvéseket. Elvárható az ország választott képviselőitől, hogy ne egy szűk gazdasági csoport, hanem a társadalom hosszú távú érdekeit tartsák szem előtt – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Aggályosnak tartjuk, hogy a koncepció kiáll az atomenergia fejlesztések mellett, úgy, hogy nincs Magyarországnak társadalmilag elfogadott, átfogó energiapolitikai stratégiája, és az alternatívákat sem tárták a lakosság elé – tette hozzá Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi programfelelőse.

Zatkalik András

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Gyakornoki munkától a főszerkesztői székig
Gyakornoki munkától a főszerkesztői székig
Balla Emőke, a Napló főszerkesztője volt az Arcok, képek, utak beszélgetős sorozat legutóbbi vendége, akivel a szokott helyen, a Papírkutya kultúrbisztróban beszélgetett Sótonyi Mónika, a Királynék földjén csapatának tagja. Némileg a Magyar Sajtó Napjához is kapcsolódó beszélgetésen szóba került az újságírás helyzete, kitérve arra, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni ebben a folyamatosan változó hivatásban. Terítékre kerültek sikerek, kudarcok és összességében egy több, mint három évtizedes karrier. Cikkünkben vágatlanul megmutatjuk a teljes beszélgetést.