2023. március 23.
//
Emőke névnap

Konzorciumi szerződéskötés, reaktoravatással

2008. május 7. 15:02
A Pannon Egyetem, a MOL Magyar Olaj és Gázipari Nyrt., a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt., a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a BorsodChem Zrt., a Nitrogénművek Zrt., a VRIC Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Kht., és az Ipar a Veszprémi Mérnökképzésért Alapítvány ismét meghosszabbította a konzorciumi szerződést, amely biztosítja a 2001-ben alapított vegyipari innovációs kutató központ további működését. A mai napon átadott iker-reaktor és a hozzá kapcsolódó beruházás összege megközelíti a 100 millió forintot. A szerződést tizennégyen látták el kézjegyükkel, így Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke és Debreczenyi János polgármester is.

Az innovációs központ feladata a technológiai áttörést elősegítő innováció, az eredmény-orientált hosszú távú kutatás-fejlesztési tevékenység, az eredmények hasznosításának elősegítése, valamint a fiatal tehetségek szakmai fejlődésének támogatása – mondta Rédey Ákos egyetemi rektor. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az innováció orientált mérnökeink és kutatóink az ipar meghatározó szereplőivel együttműködve igen fontos nemzetgazdasági értékeket képviselnek – zárta gondolatait a rektor.

Mosonyi György a MOL vezérigazgatója kiemelte, hogy az általa vezetett cégnek is kötelessége az ipar számára a kutatásokat és a mérnököket segíteni. Majd megemlítette, hogy a teremben a magyar ipar meghatározó vezetői által képviseltetve vannak a hazai legnagyobb cégek, akiknek szintén érdekükben áll, hogy minél több kiművelt mérnök kerüljön ki az egyetemekről. Véleménye szerint, minden nagy iparcégnek kötelessége támogatni a kutatást és az oktatást, az eredmények haszonélvezői úgy is az iparvállalatok lesznek. Majd utalt arra, hogy a MOL már most teljesítette a 2009-es EU-s követelményeket az üzemanyagok minőségének tekintetében. Ugyancsak a MOL által kifejlesztett új gumi-bitumenek hazai elterjedésében is reménykedik a vállalat óriás. Hiszen ezzel a technológiával a régi gumiabroncsok felőrlésének segítségével sokkal tartósabb útburkolatok készíthetők, amelyek minden szempontból felveszik a versenyt a jelenlegi aszfalt technológiával szemben.

A kutatóközpont az elmúlt hat év során is számos eredményt ért el: hulladékmentes hasznosítási eljárást dolgoztak ki műanyag melléktermékekből, mezőgazdasági termékekből alternatív motorhajtóanyag-komponensek előállítására. A folyamatos technológiák optimalizálásával hozzájárultak a gyártási folyamatok magasabb szintű automatizáltsághoz és a minőségirányításhoz.

Az ünnepélyes aláírást követően Mosonyi György a Mol Vezérigazgatója felavatta a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézetében a nagynyomású ikerreaktor rendszert. A csarnok és a reaktor a MOL anyagi támogatásával jött létre. A berendezés elsősorban az üzemanyag kutatáshoz nyújt világszínvonalú technikai segítséget, de fontos szerepe van a vegyészmérnökképzés ásványolaj és petrokémiai technológia szakirányán tanuló hallgatók gyakorlati képzésében, ami hozzájárul a MOL-csoport vegyészmérnöki utánpótlásának biztosításához is. A reaktor egyik műszaki érdekessége, hogy 550 celziusz fokig hevíthető és 250 bar nyomást bír ki.

Dr. Hancsók Jenő a laboratórium vezetője az átadást megelőzően a következőket mondta: ezzel a beruházással egy régi álmom vált valóra. Kívánom minden egyetemi oktató kollégámnak, hogy legyen alkalma ezt a felemelő érzést átélni, amit most én megtehetek. Ennek persze előfeltétele a színvonalas oktatási tevékenység és a folyamatos, értékteremtő kutatás-fejlesztési együttműködés az iparvállalatokkal. Ezek eredményeként létesült a korunk minden műszaki igényét kielégítő kísérleti berendezés a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Intézet Kooperációs Kutatóközpontjában a MOL és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával – zárta gondolatait Hancsók Jenő.

Beke G. László

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Gyakornoki munkától a főszerkesztői székig
Gyakornoki munkától a főszerkesztői székig
Balla Emőke, a Napló főszerkesztője volt az Arcok, képek, utak beszélgetős sorozat legutóbbi vendége, akivel a szokott helyen, a Papírkutya kultúrbisztróban beszélgetett Sótonyi Mónika, a Királynék földjén csapatának tagja. Némileg a Magyar Sajtó Napjához is kapcsolódó beszélgetésen szóba került az újságírás helyzete, kitérve arra, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni ebben a folyamatosan változó hivatásban. Terítékre kerültek sikerek, kudarcok és összességében egy több, mint három évtizedes karrier. Cikkünkben vágatlanul megmutatjuk a teljes beszélgetést.