Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Utálom az embereket!” – mondta az ember

2019. szeptember 30. 4:00
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?

Közösségi programra történő invitálásra elég gyakori válasz az „Utálom az embereket!” kifejezés, vagy csak az ember esendőségének lereagálásakor hallhatjuk. Előre bocsájtom, semmiféle általánosításba nem szeretnék beleszaladni, de a taglalt szókapcsolat sokadik elhangzása után elkezdett érdekelni, miért mond ilyet az ember. Magáról.

Apró kis elszólásnak tűnhet, de véleményem szerint egy-egy elejtett kifejezésnek – mint a szóban forgó – sokkal nagyobb súlya van, mint hogy dobálózzunk vele. Miért rögzült be ez a mondat az emberek körében? Ki használja? Miből fakadhat?

Azt gondolom, a saját magukkal haragban lévő embereknek lehet gyakori elszólása. Túlzás lenne azt állítani, hogy tulajdonképpen saját magukat nem szeretik, de az biztos, hogy kétségei vannak a világról és a benne töltött „szerepükről”. Talán nem tudja meghatározni a helyét a világban, így védekezésképpen ő maga vonul ki belőle.

Gyakorlatilag az ember nem megy az ember közé, vagyis megvonja magától azt, ami ő maga. A világot, a mindenséget. Pedig, az ember fejlődése során más oldalág is létrejött, mégis a Homo sapiens maradt meg egyedül. Sok mindennel magyarázzák a fennmaradás okát, valamiért így kellett alakulnia: emberek sokasága az emberiség! Ha mindenki megvonná magától, egyedül senki nem boldogulna!

Szabó Eszter
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.