Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A város senkit nem hagy magára

2019. szeptember 27. 13:23
A közösség erejét az mutatja meg, hogyan figyelünk azokra, akikre a leginkább szükséges a figyelmünket irányítani: az idősekre, akiknek a legtöbbet köszönhetjük – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester csütörtökön a Völgyikút utcai Idősek Otthonában rendezett Alzheimer café eseményen.

Kávé, sütemény, családias hangulat – szeretet, s odafigyelés járta át csütörtökön délután a Völgyikút utcai Idősek otthonát, ahol a VKTT Egyesített Szociális Intézmény Alzheimer cafét tartott, melynek vendége városunk polgármestere Porga Gyula volt.

A közösség erejét az mutatja meg, hogyan figyelünk azokra, akikre a leginkább szükséges a figyelmünket irányítani: az idősekre, akiknek a legtöbbet köszönhetjük – fogalmazott Porga.

Majd hozzátette, hogy a demencia, illetve az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek, hanem családjának is komoly kihívást jelent.

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

– Egy közösségben, társaink történeteit megismerve rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodhatunk – mutatott rá a polgármester az esemény céljára, majd biztosította a megjelenteket, hogy a város senkit nem hagy magára.

Győri Piroska intézményvezetőtől megtudhattuk, terveik közé tartozik, hogy a közeljövőben városunknak demenciabarát címet szerezzenek: ismertessék a helyi fiatalokkal, hogy mit is jelent valójában a demencia, valamint a buszsofőröket is felkészítenék arra, hogyan ismerhetik fel, ha egy idős embernek esetleg segítségre van szüksége, anélkül, hogy ő jelezné azt.

Ugyanis a demenciával a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely viszont csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

A családias beszélgetés során az idősek mellett hozzátartozók is részt vettek: a felelevenített emlékek, tapasztalatok után sűrűn csaltak könnyeket egymás szemébe.

Simon Dani
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.