Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindenki másképp egyforma

2019. szeptember 25. 16:07
Harmadik alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete megyei esélyegyenlőségi napját Veszprémben.

Az egész napos program során fogyatékkal élők készültek kulturális produkciókkal a Szent Imre téren, valamint 14 kiállító árulta portékáit, melyek megvásárlásával is őket segíthették a résztvevők, hiszen a termékek készítői szinten egytől egyig érintettek voltak. A rendezvény emellett idén egy kicsit ki is bővült: a fogyatékkal élők mellett a mélyszegénységben élőkkel és a cigány kultúrával is megismerkedhettünk – tudtuk meg Horváthné Somogyi Ildikótól, a Tapolcán székelő szervezet elnökétől.

A rendezvény üzenete egyszerű, a mindennapokban azonban ezt olykor mégsem vesszük olyan egyértelműnek: függetlenül attól, hogy milyenek az anyagi körülményei, honnan származik, egészséges vagy fogyatékkal élő, valójában mindenki másképp egyforma.

Mindezt azért is lenne fontos észben tartani, mert bár talán kevesen tudják, de Magyarországon minden 20. ember fogyatékkal él. Azaz szinte nincs olyan személy, aki családja, baráti, ismerősi köre lévén ne lenne érintett a témában. Szerencsére az elfogadás itthon is egyre jobban terjed, a társadalom igyekszik olyan alternatívákat kidolgozni, amelyek segítik a beilleszkedést. A megyében például a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségével közösen elindult egy EFOP program, amelynek célja feltérképezni és megoldást nyújtani a szegregációs problémákra, csökkenteni a kirekesztettségben, szegénységben és mélyszegénységben élők számát, valamint elősegíteni a fogyatékkal élők integrációját – mondta el köszöntőjében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke.

A törekvésben természetesen fontos szerepet kapnak az olyan kezdeményezések, mint az esélyegyenlőségi nap a tolerancia hirdetésével, annak a gondolatnak a terjesztésével, miszerint mindenkiben rejlik egy olyan képesség, tulajdonság, amellyel a társadalom hasznos tagjának érezheti magát. Van, aki számára egy kicsit több segítség kell ahhoz, hogy megtalálja azt, miben jó, de támogatással igenis rá lehet bukkanni erre a képességre – hangsúlyozta az alelnök.

Ebben fontos szerepet játszik a kultúra, a művészet is, hiszen a fogyatékkal, mélyszegénységben élők ugyanúgy szeretnek szerepelni, alkotni, játszani, táncolni, ugyanúgy izgulnak egy fellépés előtt és ugyanúgy örülnek a sikernek, mint bárki közülünk.

Strenner Zoltán önkormányzati képviselő arról beszélt, a toleranciára való felhívás nem csak az olyan kampánynapokon szükséges, mint a fogyatékkal élők világnapja, amelyet 1992 óta tartunk az ENSZ javaslatára, vagy éppen a mai nap. A mindennapokban is ugyanúgy tennünk kell az elfogadásért. A megyei rendszer már nagyon felkészült, de mi, hétköznapi emberek is kivehetjük a segítésből a részünket, és ehhez semmiféle furfangra nincs szükség: csupán arra, hogy érzékennyé váljunk a téma iránt.

Az eseményen részt vettek Ovádi Péter és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselők is, akiknek a támogatása nagyon sokat jelent az egyesület számára, melyet egy-egy emlékéremmel köszönt meg nekik a szervezet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.