2023. június 9.
//
Félix névnap

Mindenki másképp egyforma

Harmadik alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete megyei esélyegyenlőségi napját Veszprémben.

Az egész napos program során fogyatékkal élők készültek kulturális produkciókkal a Szent Imre téren, valamint 14 kiállító árulta portékáit, melyek megvásárlásával is őket segíthették a résztvevők, hiszen a termékek készítői szinten egytől egyig érintettek voltak. A rendezvény emellett idén egy kicsit ki is bővült: a fogyatékkal élők mellett a mélyszegénységben élőkkel és a cigány kultúrával is megismerkedhettünk – tudtuk meg Horváthné Somogyi Ildikótól, a Tapolcán székelő szervezet elnökétől.

A rendezvény üzenete egyszerű, a mindennapokban azonban ezt olykor mégsem vesszük olyan egyértelműnek: függetlenül attól, hogy milyenek az anyagi körülményei, honnan származik, egészséges vagy fogyatékkal élő, valójában mindenki másképp egyforma.

Mindezt azért is lenne fontos észben tartani, mert bár talán kevesen tudják, de Magyarországon minden 20. ember fogyatékkal él. Azaz szinte nincs olyan személy, aki családja, baráti, ismerősi köre lévén ne lenne érintett a témában. Szerencsére az elfogadás itthon is egyre jobban terjed, a társadalom igyekszik olyan alternatívákat kidolgozni, amelyek segítik a beilleszkedést. A megyében például a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségével közösen elindult egy EFOP program, amelynek célja feltérképezni és megoldást nyújtani a szegregációs problémákra, csökkenteni a kirekesztettségben, szegénységben és mélyszegénységben élők számát, valamint elősegíteni a fogyatékkal élők integrációját – mondta el köszöntőjében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke.

A törekvésben természetesen fontos szerepet kapnak az olyan kezdeményezések, mint az esélyegyenlőségi nap a tolerancia hirdetésével, annak a gondolatnak a terjesztésével, miszerint mindenkiben rejlik egy olyan képesség, tulajdonság, amellyel a társadalom hasznos tagjának érezheti magát. Van, aki számára egy kicsit több segítség kell ahhoz, hogy megtalálja azt, miben jó, de támogatással igenis rá lehet bukkanni erre a képességre – hangsúlyozta az alelnök.

Ebben fontos szerepet játszik a kultúra, a művészet is, hiszen a fogyatékkal, mélyszegénységben élők ugyanúgy szeretnek szerepelni, alkotni, játszani, táncolni, ugyanúgy izgulnak egy fellépés előtt és ugyanúgy örülnek a sikernek, mint bárki közülünk.

Strenner Zoltán önkormányzati képviselő arról beszélt, a toleranciára való felhívás nem csak az olyan kampánynapokon szükséges, mint a fogyatékkal élők világnapja, amelyet 1992 óta tartunk az ENSZ javaslatára, vagy éppen a mai nap. A mindennapokban is ugyanúgy tennünk kell az elfogadásért. A megyei rendszer már nagyon felkészült, de mi, hétköznapi emberek is kivehetjük a segítésből a részünket, és ehhez semmiféle furfangra nincs szükség: csupán arra, hogy érzékennyé váljunk a téma iránt.

Az eseményen részt vettek Ovádi Péter és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselők is, akiknek a támogatása nagyon sokat jelent az egyesület számára, melyet egy-egy emlékéremmel köszönt meg nekik a szervezet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.