2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Önkormányzati fórum / A lakóépületek energiatakarékos felújításának önkormányzati támogatásáról

2008. május 6. 18:54
Ma délután ismertette Debreczenyi János polgármester, hogy a város összességében 200 millió forintot különített el a lakóépületek felújításának támogatására. A részletes pályázatot Baumgartner Lajos a város Gazdasági Bizottságának elnöke részletezte.

Bevezetőjében a polgármester hangsúlyozta, hogy a módosított pályázati kiírásoknak megfelelően érdemes a megfelelő pályázatíró cégeket megbízni, meg kell keresni a megfelelő kivitelezőt, hiszen ettől az évtől az csak az ÉMI, szakemberei vehetik át a kivitelezett munkákat. 2001 és 2006 között, a korábbi önkormányzat közel 500 millió forinttal járult hozzá a felújítási munkákhoz. Veszprém városa a jövőben is hasonló összeggel kívánja támogatni az energiatakarékos felújításokat. Újdonság az is, hogy a pályázó társasházaknak kell a teljes kivitelezést lebonyolítani, illetve az általuk megbízott személynek.

Baumgartner Lajos ismertette, hogy mind a hagyományos és mind az ipari (panel) épületekre lehet pályázni. Az állami 500 ezer forint/lakóegység mellé az önkormányzat további, maximum 400 ezer forint/lakóegységnyi összeg pályázható meg, a többi önrész. Külső, utólagos hőszigetelés esetén csak a tűzoltóság által jóváhagyott és engedélyezett technológiát lehet alkalmazni. Nyílászárók cseréje és fűtés korszerűsítés esetében minden esetben mellékelni kell a pályázattal együtt az épület vagy lakóingatlan hőtüzelési szakvéleményezését is. A lakónak vállalnia kell, hogy a munka befejezése után öt évig, írásban rögzíti a bekövetkezett változásokat. Érdemes tehát a pályázati lehetőségeket figyelmesen elolvasni. Annak a reményének adott hangot Baumgartner Lajos, hogy minél több munkája lesz az önkormányzat bizottságainak a pályázatok elbírálásában, minél több pályázat érkezik be a hivatalba, legkésőbb 2008. augusztus 1-ig.

Az ÉMI Kht. Veszprémi Minőségellenőrző Állomásának vezetője, Prém Dóra kihangsúlyozta, hogy a változások miatt, a szerződéskötéstől a végellenőrzésig mindent az általa képviselt hivatal munkatársai ellenőriznek. Egybevetik a beadott pályázat műszaki tartalmát a kivitelezett és beépített anyagokéval, annak minőségi tanúsítványával, ellenőrzik az építési naplót, az egész kivitelezést folyamatában ellenőrzik. Prém Dóra külön kitért az épületek külső szigetelésére, mert mint mondta, 2008. május 22-én életbe lép egy új jogszabály, ami szerint csak olyan külső homlokzati szigetelő anyagokat lehet alkalmazni, amelyek megfelelnek az úgynevezett homlokzati tűzterjedési vizsgálatnak. A jövőben a tűzoltóság is igen szigorúan fogja számon kérni a tanúsítványokat. Mivel a kiírt pályázatok utófinanszírozásúak így azok a végellenőrzést követően kerülnek kifizetésre, 30 napos határidővel.

A továbbiakban kivitelezői és pályázatíró cégek képviselőinek tanácsait, érveléseit hallhatták a színházteremben megjelent közös képviselők, lakástulajdonosok.

 
Beke G. László

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.