Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Önkormányzati fórum / A lakóépületek energiatakarékos felújításának önkormányzati támogatásáról

2008. május 6. 18:54
Ma délután ismertette Debreczenyi János polgármester, hogy a város összességében 200 millió forintot különített el a lakóépületek felújításának támogatására. A részletes pályázatot Baumgartner Lajos a város Gazdasági Bizottságának elnöke részletezte.

Bevezetőjében a polgármester hangsúlyozta, hogy a módosított pályázati kiírásoknak megfelelően érdemes a megfelelő pályázatíró cégeket megbízni, meg kell keresni a megfelelő kivitelezőt, hiszen ettől az évtől az csak az ÉMI, szakemberei vehetik át a kivitelezett munkákat. 2001 és 2006 között, a korábbi önkormányzat közel 500 millió forinttal járult hozzá a felújítási munkákhoz. Veszprém városa a jövőben is hasonló összeggel kívánja támogatni az energiatakarékos felújításokat. Újdonság az is, hogy a pályázó társasházaknak kell a teljes kivitelezést lebonyolítani, illetve az általuk megbízott személynek.

Baumgartner Lajos ismertette, hogy mind a hagyományos és mind az ipari (panel) épületekre lehet pályázni. Az állami 500 ezer forint/lakóegység mellé az önkormányzat további, maximum 400 ezer forint/lakóegységnyi összeg pályázható meg, a többi önrész. Külső, utólagos hőszigetelés esetén csak a tűzoltóság által jóváhagyott és engedélyezett technológiát lehet alkalmazni. Nyílászárók cseréje és fűtés korszerűsítés esetében minden esetben mellékelni kell a pályázattal együtt az épület vagy lakóingatlan hőtüzelési szakvéleményezését is. A lakónak vállalnia kell, hogy a munka befejezése után öt évig, írásban rögzíti a bekövetkezett változásokat. Érdemes tehát a pályázati lehetőségeket figyelmesen elolvasni. Annak a reményének adott hangot Baumgartner Lajos, hogy minél több munkája lesz az önkormányzat bizottságainak a pályázatok elbírálásában, minél több pályázat érkezik be a hivatalba, legkésőbb 2008. augusztus 1-ig.

Az ÉMI Kht. Veszprémi Minőségellenőrző Állomásának vezetője, Prém Dóra kihangsúlyozta, hogy a változások miatt, a szerződéskötéstől a végellenőrzésig mindent az általa képviselt hivatal munkatársai ellenőriznek. Egybevetik a beadott pályázat műszaki tartalmát a kivitelezett és beépített anyagokéval, annak minőségi tanúsítványával, ellenőrzik az építési naplót, az egész kivitelezést folyamatában ellenőrzik. Prém Dóra külön kitért az épületek külső szigetelésére, mert mint mondta, 2008. május 22-én életbe lép egy új jogszabály, ami szerint csak olyan külső homlokzati szigetelő anyagokat lehet alkalmazni, amelyek megfelelnek az úgynevezett homlokzati tűzterjedési vizsgálatnak. A jövőben a tűzoltóság is igen szigorúan fogja számon kérni a tanúsítványokat. Mivel a kiírt pályázatok utófinanszírozásúak így azok a végellenőrzést követően kerülnek kifizetésre, 30 napos határidővel.

A továbbiakban kivitelezői és pályázatíró cégek képviselőinek tanácsait, érveléseit hallhatták a színházteremben megjelent közös képviselők, lakástulajdonosok.

 
Beke G. László
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.