2023. január 28.
//
Károly, névnap

Egészségváros: Több mint hatmillió forintot gyűjtöttek a megyei kórháznak

Az egészség sugárútjává változott szombaton a Kossuth utca: a Richter Egészségváros jóvoltából egész napos ingyenes szűrővizsgálatokkal, játékos vetélkedőkkel, informatív előadásokkal és koncertekkel várták a veszprémieket, akik jelenlétükkel a kórháznak is segíthettek adományt gyűjteni.

Éppen tíz éve, hogy a Richter Gedeon Nyrt. elindította jótékonysági egészségügyi szűrőprogramját, az Egészségvárost, amelynek keretében egész egyszerűen, már a részvételünkkel segíthetjük a cég által kiválasztott kórházat. Minden szűrővizsgálaton, előadáson való jelenlétünk egy-egy pontot ért, amelyek után a cég pontonként 300 forintot ajánlott fel a megyei kórház javára a napindító kétmilliós alapadományon túl egy gyermekkardiológiai ultrahangkészülék megvásárlásához.

A sikeres és bőséges pontgyűjtéshez a Richter rendkívül gazdag kulturális és egészségügyi programkínálattal készült. A napot a kórháztól a Kossuth utcáig tartó séta indította – nem véletlenül. A séta a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: napi 10000 lépés megtételével már 4-5 évvel meghosszabbíthatjuk a várható élettartamunkat, erősíthetjük a szívünket, a csontjainkat, és jó eséllyel a krónikus betegségek ellen is védve leszünk.

A Kossuth utcára felérve a sétálókat és az arra járókat aztán tényleg egy komplett mini egészségváros fogadta. Az egészségtudatos érdeklődök mintegy 25 szűrésen és tanácsadáson vehettek részt a csontritkulás méréstől kezdve az asztmaszűrésen és bőrgyógyászati vizsgálaton át a depresszióval, vagy éppen a táplálkozással kapcsolatos tanácsadásig.

Érdemes volt betérni az Agora sátor előadásaira is, ahol Radványi Dorottya vezetésével zajlottak kerekasztal beszélgetések többek között a memóriazavar, a bőrgyógyászat vagy éppen a nőgyógyászati problémák kapcsán, de Porga Gyula polgármester és dr. Szántó Tamás, a Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója is beszélt a városi és megyei ellátásról.

A főigazgató a beszélgetés során megjegyezte, Veszprémben alapvetően egészségtudatosabb a lakosság, mint másfelé: a kórházi vizsgálatokra általában felkészülten, konkrét kérdésekkel jönnek. De az odafigyelést jól mutatja az is, hogy anno éppen a városból indult a Richter kezdeményezése, az egyes standoknál pedig ismét tömött sorok voltak.

Porga Gyula szerint a példaértékű ellátásért és az egészséges életmód hirdetéséért a város is tesz. Bár a kórház állami fenntartású, így a fekvőbeteg ellátás minőségéért is elsősorban az állam felel, sz önkormányzat igyekszik minél jobbá tenni az alapellátást, biztonságra törekedni, ami természetesen szoros összefüggésben van a kórház ellátóképességével is aztán. Így aztán nemcsak a kórházban zajlottak nagyon fontos infrastrukturális fejlesztések az elmúlt egy évtizedben, de számos orvosi rendelő is megújult a városban, a megelőzés lépéseként évi két-három egészséggel kapcsolatos kampánnyal biztosan találkozhatnak a veszprémiek, de a sportolásra, a mozgásra, mint az egészség megőrzésének egyik alappillérére is nagy hangsúlyt fektet a városvezetés futóversenyek indításával, illetve a szabadtéri sportolás lehetőségének biztosításával.

A beszélgetőpartnerek kiemelték a sürgősségi ellátást is, amely akár országos példává is válhatna: Veszprémben a kórházi és a háziorvosi ügyeletet ugyanott érhető el, a kettőt egymástól gyakorlatilag csak egy ajtó választja el, így ha komolyabb, vagy fordítva, enyhébb a probléma, amivel a páciensek az orvos felé fordulnak, csak egy ajtóval kell tovább küldeni a beteget, ahelyett hogy hosszas procedúrát igényelne a vizsgálat. De fontos kiemelni az önkéntesek munkáját is, akik tíz éve nyújtanak elsősorban lelki segítséget a kórházi betegnek – nyugdíjasok és egyetemisták egyaránt.

Dr. Szántó Tamás szerint ez utóbbi, a lélek gondozása legalább olyan fontos, mint a testé, és nem csak már a betegség idején. Az egészséges étkezés és a testmozgás mellett, a szűrővizsgálatokra járás mellett a prevenció részének kellene lennie a stressz csökkentésének is, hiszen ha nem figyelünk a szellemünk és a lelkünk rezdüléseire, az ugyanúgy pszichoszomatikus betegségekhez vezethet. A szakorvos szerint ebben, a megelőzésben a teljes lakosságot tekintve azért még lenne mit javítani az emberek attitűdjén.

Az előadásokon és a vizsgálatokon túl ehhez az Egészségváros többek között egészségmegőrző tornákkal és minőségi kikapcsolódást nyújtó kísérőprogramokkal is készült: Jaksity Kata főleg a nőket érintő, de tulajdonképpen bárki számára releváns témákról – a közösségi média világáról, a 40 feletti újrakezdésről, a kiégésről – beszélgetett ismert médiaszemélyiségekkel, valamint fellépett a Petőfi Színház, gyermeksarok várta a családosokat és zenélt a Groovehouse is.

A nap fénypontja persze az adomány átadása volt, a veszprémiek pedig ezúttal is bizonyítitták, hogy ha összefogásról van szó, nem kell kétszer szólni nekik. A Richter Gedeon Nyrt. felajánlásával és a résztvevők pontjaival együtt végül kiemelkedően magas összeget, 6 149 300 forintot sikerült összegyűjteni a megyei kórház javára.

Képek
Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.