2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

Rétvári: Bízni kell a veszprémi emberekben

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára látogatott Veszprémbe kedden, és a Hangvillában tartott előadást. Az államtitkár a kormányzati munka mellett az önkormányzati választások tétjéről és Porga Gyula munkásságáról is beszélt.

Több mint száz érdeklődő előtt Rétvári Bence egy rövid történeti áttekintést adott az elmúlt kilenc évről, amelyben érintette a magyar gazdaság teljesítményét, a családvédelmi akciótervet és az önkormányzatok helyzetét.

Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2019-ben a GDP 5% felett bővül, 2010 óta pedig 10%-kal csökkent az államadósság. Ez a magyar kormány gazdaságélénkítő tevékenységének is köszönhető, amelyben a hangsúlyt a magyar vállalkozások támogatása kapja, szemben a korábbi baloldali kormányok elhibázott gazdaságpolitikájával, amikor kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat árusítottak ki.

Rétvári elmondta, hogy a gazdaság élénkítése mellett ugyanolyan fontos a magyar családok támogatása is a kormány számára. A családvédelmi akciótervnek köszönhetően ma már két és félszer többet költenek a családtámogatásra, mint 2010-ben.

Előadásában szót ejtett az önkormányzatok helyzetéről is. Visszatekintve a 2002-2010 közötti szocialista kormányok tevékenységére, ebben az időben a magyar települések eladósodtak, amin a 2010-es kormányváltás segített, amikor is az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, a jól gazdálkodó települések pedig többletforráshoz jutottak.

Rövid európai kitekintésében elmondta, hogy az Európai Bizottság leköszönő vezetőiben óriási a bosszúszomj Magyarországgal szemben, hiszen a magyarok a saját érdekeiket szem előtt tartva megakadályozták, hogy a migrációt támogató érdekcsoportok kerüljenek hatalomra az Unióban. Rávilágított arra a paradox helyzetre, hogy a demokratikus értékeket oly sokszor hangoztató európai politikusok most azért támadják Magyarországot, mert hazánk ugyanezen demokratikus módon emeli fel a hangját az elhibázott európai migrációs politikával szemben.

Visszatérve Magyarországhoz, kiemelte, hogy szinte nem volt olyan intézkedése a kormánynak, amelyet az ellenzéki pártok ne támadtak volna. Véleménye szerint a baloldali és liberális politikusoknak hű pártkatonaként csak az fontos, hogy mindig és mindenhol felemeljék a hangjukat a kormány ellen, a magyar emberek érdeke egyáltalán nem fontos számukra.

Az ilyen politikusi mentalitás tökéletes ellenpéldája Porga Gyula, jelenlegi polgármester, aki Rétvári szerint az elmúlt két ciklusban óriási eredményeket ért el Veszprémnek, amelyek közül csak az egyik az Európa Kulturális Fővárosa cím, ami korszakos lehetőség Veszprémnek.

Jelenleg az egész ország egy felívelő korszak elején jár, ennek sikeréhez pedig olyan polgármesterekre van szükség, akik tudnak és akarnak is együttműködni a kormánnyal. Elmondta, hogy az országgyűlési választáson az emberek már kifejezték bizalmukat a Fidesz-KDNP iránt. Továbbra is bízni kell az emberekben és dolgozni a magyar emberekért – zárta gondolatait.

Az államtitkár előadása után Porga Gyula osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, aki elmondta, hogy örülni kell és büszkének kell lenni a közös sikerekre. A 2010 utáni magyar kormány támogatása nélkül most Veszprém is sokkal nehezebb helyzetben lenne, ezzel szemben a gazdasági helyzet most stabil és fejlődő városunkban. Ugyanakkor véleménye szerint egy polgármester feladata nem csak a gazdaság fejlesztése, hanem a közösségépítés is, a veszprémiek pedig kiváló közösséget alkotnak.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kakaót hívott vissza a TESCO
Kakaót hívott vissza a TESCO
Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.
Akik első és utolsó perceinkben is velünk vannak: az ápolók
Akik első és utolsó perceinkben is velünk vannak: az ápolók
Az ápolókat ünnepelték Kossuth Zsuzsanna születésnapján, szerdán a Csolnoky Ferenc Kórházban.
Európa legnagyobb Spartan-versenyét rendezik Veszprémben
Európa legnagyobb Spartan-versenyét rendezik Veszprémben
Nemcsak a verseny szervezőinek, hanem Veszprémnek is komoly kihívást jelent majd a verseny lebonyolítása, a közel tizenötezer ember fogadása. De ahogy három évvel ezelőtt is, városunk lakosai és mi is örömmel, nagy várakozással fogadjuk majd az érkezőket! – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester az esemény szerda délelőtti hivatalos sajtótájékoztatóján.
A hibrid autók évtizedei jönnek
A hibrid autók évtizedei jönnek
Ahogy egyre inkább érezzük a saját bőrünkön is a klímaváltozás hatásait, úgy az autóiparban is egyre nagyobb teret kapnak a környezetkímélő – vagy annak mondott – technológiák.
Megújult a VEDIÖK elnöksége
Megújult a VEDIÖK elnöksége
Két év után Simon Noel helyét Kovács Örs veszi át, alelnökei Kubik Sára és Boros Milán lesznek. A Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat kedden tartotta évértékelő és tisztújító ülését a Városházán.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap