2023. június 6.
//
Norbert névnap

Szombaton iktatják be hivatalába az új érseket

Ferenc pápa július 12-én nevezte meg dr. Márfi Gyula veszprémi érsek utódját: a főegyházmegye vezetését Udvardy György veszi át. Az új érseket szombaton iktatják be hivatalába, a szertartás előtt ismerkedjünk meg a megye új főpásztorával!

Udvardy György 1960. május 14-én született Balassagyarmaton. Tanulmányait Szécsényben és Esztergomban folytatta, 1985-ben végzett az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, ekkor szentelték pappá.

Egyházi szolgálatát ez évben Érsekvadkerten kezdte káplánként, majd ‘88-tól három éven át volt plébános Csitáron. A rendszerváltást követő éveket Rómában töltötte, ahol a Pápai Szalézi Egyetemen teológiai tanulmányokat folytatott ifjúságpasztoráció és hitoktatói specializációval.

(Fotó: Magyar Kurír / Lambert Attila)(Fotó: Magyar Kurír / Lambert Attila)

Magyarországra 1993-ban tért vissza. 1997-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán doktorált, majd 2004-ig a kar levelező tagozatának tanára volt (ebben az időszakban rövid ideig Erzsébetvárosban plébánosként is szolgált), majd az Országos Hitoktatási Bizottság elnökeként tevékenykedett.

2004-ben II. János Pál pápa kinevezte marazanae-i címzetes püspökké és esztergom-budapesti segédpüspökké, 2011-ben XVI. Benedek a Pécsi Egyházmegye élére állította. 2015 óta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke. 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A Veszprémi Főegyházmegye élére Márfi Gyula érsek nyugdíjba vonulása miatt nevezte ki Ferenc pápa 2019-ben.

TUDNIVALÓK a beiktatási szertartásról

A szombati szertartásra érkezés 8 órától, a helyek elfoglalása legkésőbb 9:30-ig történik. A Várba és az Óváros térre csak a külön erre az alkalomra kiállított engedéllyel lehet behajtani. A Szentháromság teret gyalogosan is csak az Óváros tér felől lehet megközelíteni.

A Bazilikában csak a papság és a meghívóval rendelkezők tudnak helyet foglalni. A hívek a ferences templomban, valamint két helyen felállított kivetítőkön tudják a szertartást követni. Az egyik kivetítő az Érseki Hivatal előtt, a másik a Vár utca végében, Szent István és Boldog Gizella szobra előtt kerül elhelyezésre. Mindkét kivetítő előtt ülőhelyeket (kb. 400 fő részére) biztosítanak. A résztvevőknek természetesen a szentáldozási lehetőség biztosítva lesz.

A papság a Szaléziánumban öltözik, az intézmény a látogatók előtt aznap és szeptember 1-jén zárva tart. Illemhely a Piarista templom mellett lesz. (Vár utca 14.) Ivóvizet a Katolikus Karitász munkatársai osztanak majd a Szentháromság szobor közelében.

9:30–kor a kivetítőkön keresztül követhetik a megjelentek a templomokban és a téren Udvardy György érsek úr eskütételét és a hitvallás letételét. Ezt követően kezdődik a felkészülés a szentmisére. Az asszisztencia vezetésével 9:55-kor indul a menet az Érseki Palotából a Főszékesegyházba, ahol 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A szertartást a Főegyházmegye youtube csatornáján is nyomon követhetik, valamint a BonumTv és a Mária rádió is élőben közvetíti.

vehir.hu

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.