Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szombaton iktatják be hivatalába az új érseket

2019. augusztus 30. 4:07
Ferenc pápa július 12-én nevezte meg dr. Márfi Gyula veszprémi érsek utódját: a főegyházmegye vezetését Udvardy György veszi át. Az új érseket szombaton iktatják be hivatalába, a szertartás előtt ismerkedjünk meg a megye új főpásztorával!

Udvardy György 1960. május 14-én született Balassagyarmaton. Tanulmányait Szécsényben és Esztergomban folytatta, 1985-ben végzett az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, ekkor szentelték pappá.

Egyházi szolgálatát ez évben Érsekvadkerten kezdte káplánként, majd ‘88-tól három éven át volt plébános Csitáron. A rendszerváltást követő éveket Rómában töltötte, ahol a Pápai Szalézi Egyetemen teológiai tanulmányokat folytatott ifjúságpasztoráció és hitoktatói specializációval.

(Fotó: Magyar Kurír / Lambert Attila)(Fotó: Magyar Kurír / Lambert Attila)

Magyarországra 1993-ban tért vissza. 1997-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán doktorált, majd 2004-ig a kar levelező tagozatának tanára volt (ebben az időszakban rövid ideig Erzsébetvárosban plébánosként is szolgált), majd az Országos Hitoktatási Bizottság elnökeként tevékenykedett.

2004-ben II. János Pál pápa kinevezte marazanae-i címzetes püspökké és esztergom-budapesti segédpüspökké, 2011-ben XVI. Benedek a Pécsi Egyházmegye élére állította. 2015 óta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke. 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A Veszprémi Főegyházmegye élére Márfi Gyula érsek nyugdíjba vonulása miatt nevezte ki Ferenc pápa 2019-ben.

TUDNIVALÓK a beiktatási szertartásról

A szombati szertartásra érkezés 8 órától, a helyek elfoglalása legkésőbb 9:30-ig történik. A Várba és az Óváros térre csak a külön erre az alkalomra kiállított engedéllyel lehet behajtani. A Szentháromság teret gyalogosan is csak az Óváros tér felől lehet megközelíteni.

A Bazilikában csak a papság és a meghívóval rendelkezők tudnak helyet foglalni. A hívek a ferences templomban, valamint két helyen felállított kivetítőkön tudják a szertartást követni. Az egyik kivetítő az Érseki Hivatal előtt, a másik a Vár utca végében, Szent István és Boldog Gizella szobra előtt kerül elhelyezésre. Mindkét kivetítő előtt ülőhelyeket (kb. 400 fő részére) biztosítanak. A résztvevőknek természetesen a szentáldozási lehetőség biztosítva lesz.

A papság a Szaléziánumban öltözik, az intézmény a látogatók előtt aznap és szeptember 1-jén zárva tart. Illemhely a Piarista templom mellett lesz. (Vár utca 14.) Ivóvizet a Katolikus Karitász munkatársai osztanak majd a Szentháromság szobor közelében.

9:30–kor a kivetítőkön keresztül követhetik a megjelentek a templomokban és a téren Udvardy György érsek úr eskütételét és a hitvallás letételét. Ezt követően kezdődik a felkészülés a szentmisére. Az asszisztencia vezetésével 9:55-kor indul a menet az Érseki Palotából a Főszékesegyházba, ahol 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A szertartást a Főegyházmegye youtube csatornáján is nyomon követhetik, valamint a BonumTv és a Mária rádió is élőben közvetíti.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.