Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Egy lóugrással a sajtgyártásba

2019. augusztus 25. 4:04 // Forrás: Ecoport magazin
Bár a környéken sokaknak lehet ismerős és ismert a nemesvámosi Tekeresvölgyi Sajtműhely neve, minket most az érdekelt, mi a birtok története, és milyen további fejlesztéseket terveznek a több mint tíz éve működő manufaktúrában.

A veszprémi Kovács család eredetileg nem sajtműhelynek képzelte el a 77-es út melletti épületegyüttest. 2002-ben azért kezdtek itt építkezni, hogy lovaik méltó elhelyezést kapjanak, ugyanis a család feje, Kovács Csaba a fogathajtásnak, lánya, Zsófi a díjugratásnak hódolt.

Ma már a három lovon, néhány kutyán és malacon kívül negyvennégy tehén éli itt mindennapjait és ad havi 10 ezer liter tejet. 2008-ban vásárolták az első magyar tarkát, és kezdtek el üzletszerűen sajtkészítéssel foglalkozni.

„Azért ezt a fajtát preferáljuk, mert jó és zsíros tejet ad. A hosszú érlelésű sajtokhoz pedig ez a legfontosabb” – meséli Zsófi, miközben körbevezet minket a hat hektáros területen. Közben megtudjuk, a birtokon vendégfogadással és rendezvényszervezéssel is foglalkoznak.

A manufaktúra a kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik, a család minden tagja kiveszi részét a feladatokból. A Tekeresvölgyi Sajtműhely összesen 11 embernek ad munkát. Mivel nem nagyiparról van szó, a laktációs időszak miatt folyamatosan csak 18-20 tehenet fejnek. Nem is akarnak többet, hisz az állatokat nem szeretnék nagyobb stressznek kitenni.

A családnál nagy gondot fordítanak az állatok jólétére, májusi látogatásunkkor épp félkészen volt az a 440 négyzetméteres marhaistálló, amelyben a teheneket korcsoportonként választják majd szét – még borjúóvoda is lesz! Az állatok szabadon mozoghatnak majd ki-be – mutatja Zsófi, majd levezet minket a pincébe, ahol a fapolcokon katonás sorrendben 500 guriga sajt sorakozik. Ezek egyenként 4-5 kilót nyomnak, többségük félkemény típus. Kóstolunk is néhányat, és valóban nem a megszokott „hipermarket íz” köszön vissza. Mindegyik természetes nemes penésszel érlelődik, ezért folyamatos odafigyelést igényelnek. Cserébe sokkal aromásabbak lesznek.

A pincéből feljőve Zsófi egy üres területre mutat: „A tervek szerint két éven belül itt lesz egy kávézós üzlethelyiség, ahol egy igényesebb környezetben lehet majd sajtokat venni és lazítani, távolabb pedig az apartmanokat bővítik. A hétvégi piacozás és éttermekbe szállítás mellett a helyben árusításra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni: a kellemest összekötni a hasznossal.

Ecoport magazin

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Nem véletlenül viselik a szívükhöz és nem az agyukhoz közelebb a kokárdát a magyarok 1848 Nem véletlenül viselik a szívükhöz és nem az agyukhoz közelebb a kokárdát a magyarok Az 1848-49-es szabadságharc egyéni döntések sokasága volt, amiket összekapcsolt a közösség akarata, mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő Nemesvámoson, a település március 15-ei ünnepségén. A képviselő arról is szót ejtett, hogy a magyarok miért hordják a szívük fölött a kokárdát és miért nem a kalapjukra tűzik azt. 2024. március 16. 13:22 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24 Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is A kormány már 45 milliárd forintot költött a Magyar falu programban falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém vármegyei Nemesvámoson, amikor meglátogatta a megújult közösségi házat, utána pedig a település hagyományos februári rendezvényét, a Vámosi Hurka- és Lencsefesztivált. 2024. február 11. 0:10 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.