Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mocsai nem lesz férfikapitány

2009. július 28. 22:42 // Forrás: MTI / NSO / vehir.hu
Az MKB Veszprém KC vezetőedzője nem lesz a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - közölte Hajnal Csaba.

Mocsai Lajos, a bajnok és Magyar Kupa-győztes MKB Veszprém KC vezetőedzője nem lesz a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, noha ő volt a szövetség (MKSZ) elsőszámú jelöltje. Ezt Hajnal Csaba, a klub ügyvezető elnöke közölte kedden az MTI-vel, miután így állapodott meg a világhírű trénerrel.

Az MKSZ részéről Sinka László elnök kezdeményezte Mocsai kinevezését, miután Hajdu János nem vállalta továbbiakban a munkát, mert kizárólag a szövetség szakmai igazgatójaként kíván dolgozni.

A távirati iroda kérésére, miszerint ha Csoknyai István, Mocsai Lajos segítője – a válogatott eddigi másodedzője – kapna felkérést Hajnal így válaszolt: majd ha a szövetség lép ilyen irányba, akkor visszatérnek a témára.

„Nagyon korai még minden találgatás, és engem még informálisan sem kérdezett meg senki a szövetség vezetői közül, hogy vállalnám-e a kapitánykodást – nyilatkozta néhány napja a sportnapilapnak  Mocsai Lajos. – Ennek különben is számtalan feltétele van. Ahhoz persze továbbra is tartom magam, hogy sportolót vagy edzőt nem érhet annál nagyobb megtiszteltetés, mint a nemzeti színek képviselete. Az én értékrendem szerint erre a felkérésre nem lehet nemet mondani, ha gondoskodnak a tisztességes munkavégzés körülményeiről.”

Mocsai Lajos, aki 1986 és 1988 között a férfikeret, 1998 és 2004 között pedig a női válogatott élén állt, nagyot sóhajtva, szemlátomást fájó szívvel indokolta kedd este a Nemzeti Sportnak az MKB Veszprém vezetőivel közösen meghozott, nagyon nehéz döntését.

„Klubom a múlt héten kapta meg Sinka László MKSZ-elnök levelét, amelyben felkért a férfikapitányi tisztség ellátására – mondta Mocsai. – A javaslatot, amely minden edző álmának beteljesülése, a Veszprém szűk vezérkarával nagyon alaposan megbeszéltem, és közösen úgy döntöttünk, hogy a jelenlegi körülmények között nem állhatok a válogatott élére. Ennek legfőbb szakmai oka, hogy másodállású kapitányként decemberben és januárban az Európa-bajnoki felkészülés miatt legalább öt-hat hétig távol kellene lennem klubcsapatomtól, s ez a feszített, új rendszerű Bajnokok Ligája-program miatt nem lehetséges a Veszprém érdeksérelme nélkül.”

„Ebben az időszakban az MKB tizenhat tagú keretéből legalább tizenegy játékos itthon marad és a klubban készül a sorsdöntő BL-meccsekre. Ennyi játékost nem hagyhatok magára másfél hónapra, miközben a nagy sikereket tervező Veszprémnek állnia kell a versenyt Európa legjobbjaival. A másik variáció, a főállású kapitányságom sem kerülhet szóba jövő nyárig érvényes veszprémi szerződésem miatt.”

„A jó megoldás szerintem egy főállású, nemzetközi szinten megfizetett kapitány, s az általa összeállított, nagyon felkészült és tisztességesen honorált szakmai stáb kinevezése lenne. Ez talán nem álom, s a jövőben lehetséges, ha a gazdasági helyzet remélt javulása a szövetségben is érezteti a hatását. Veszprémi másodedzőm, Csoknyai István kapitánykodásának alighanem akadnak bizonyos technikai és szakmai akadályai, de a keretbeli másodedzőségét, amelyet eddig is remekül ellátott, könnyen el tudom képzelni.

„Hogy mi lehet a kapitánykérdés megnyugtató megoldása? Ezt a leckét szövetség vezetőinek kell megoldaniuk. Én csak reménykedem, hogy a mindig szívügyemnek tartott férfiválogatott a lehető legjobb kezekbe, lehetőleg főállású kapitány irányítása alá kerül. Ha engem kérdeznek, a Kovács László, Kovács Péter kettős rutinos és támogatható jelölt.”

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.