Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több száz gyerek a magasban

2019. május 11. 12:04
Több mint 500 gyereket emeltek magasba szombat délelőtt két helyszínen Veszprémben. Az országos akció keretében a gyermekvállalás fontosságára akarták felhívni a figyelmet.

Budapesten és 22 vidéki városban szombat délelőtt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az önkormányzatokkal együttműködve rendezett családi napokat, melynek keretében országszerte egyszerre emelték magasba a gyerekeket. Hogy hivatalosan összesen mennyit, még nem tudjuk, a pontos számok később derülnek ki.

Az biztos, hogy Veszprémben a Hangvilla előtt több mint 400-an, a Bóbita óvodában pedig 150-en regisztráltak. A megyében Tapolcán csatlakoztak az eseményhez.

Miért fontos a szám? Az akció nem hivatalos Guiness-rekordkísérlet is volt egyben, az ötlet 2018-ban, a Családok évében merült fel először – Veszprém akkor még nem vett részt benne, idén azonban a város is csatlakozott a mozgalomhoz. Tavaly tízezer gyermeket emeltek magasba, idén a becslések szerint ennél is többet. Valaki úgy tippelt, a 100 ezres szám sem elképzelhetetlen.

Így nézett ki a magasból:

Az emelgetéssel a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozták.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke korábban azt mondta, Magyarországon még mindig több gyereket szeretnének az emberek, mint ahány végül megszületik, ezért a gyerekemelés a családalapítás, a gyereknevelés örömeire szeretné ráirányítani a figyelmet.

A Gizella Napok utolsó előtti napján lezajló rekordkísérlet is közös összefogás eredménye volt: a több száz szülő és a gyerekek mellett a Családika, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat, a Kukkantó Baráti Kör Egyesület, a FICSAK, a Családpasztorációs iroda ott volt a Hangvilla előtti téren.

A gyermekemelők közt helyi közéleti személyiségek, politikusok és sportolók is részt vettek gyermekeikkel.

A kísérlet után rögvest a Kiskalász zenekar adott koncertet, játéktérrel és kézműves foglalkozásokkal készült a Kabóca Bábszínház, és a lurkók aszfaltrajzokkal színezték ki a teret, találkozhattak a lufibohóccal és a veszprémi családszervezetekkel is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.