Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C

Ki segít eligazodni a pénzügyek világában?

2019. április 24. 9:43
Teljes hiteldíj mutató, kamatperiódus, előtörlesztés, annuitásos törlesztés… Csak néhány azon fogalmak közül, amelyekkel találkozhat bárki, aki arra az elhatározásra jut, hogy hitelt vegyen fel.

Sokan vannak, akik tanulmányaik során találkoztak pénzügyi kifejezésekkel. Nem szükséges, hogy valaki pénzügyeket tanuljon az egyetemi évek alatt, elegendő közgazdasági szakközépiskolában járni ehhez.

Az emberek többsége, még azok is, akik középiskola után továbbtanulnak, soha nem találkozik ezekkel a fogalmakkal. Egészen addig, amíg olyan helyzetbe nem kerül, ami arra kényszeríti vagy készteti, hogy egy hitelintézetbe fáradjon és érdeklődjön hitel termékekkel kapcsolatban.

Mennyit is ért az átlagos érdeklődő az elhangzottakból?

Tegyük fel, személyi kölcsönt szeretne felvenni az érdeklődő, aki több bölcsész diplomával rendelkezik. Megtudja a kölcsön feltételeit. Elmondják, hogy a kamat például 4,9% lesz, a THM a folyósítási díj miatt magasabb, 5,9%, a JTM miatt viszont egy millióval kevesebb kölcsönt kaphat, mint amennyit szeretne. Mindezt 8 éves futamidővel. Ha viszont adóstársat is bevon, akkor rövidebb is lehet a futamidő, összességében kevesebbet fog visszafizetni a rövidebb futamidő miatt, de a THM magasabb lesz, 6,4%. A bank viszont csak maximum 5 éves kamatperiódust kínál és ha romlik a kamatkörnyezet, akkor a futamidő hátralevő részében még a törlesztőrészlet is növekedhet.

A bölcsész végzettségű igénylő nem biztos, hogy át fogja látni az összefüggéseket, hiszen az elhangzott fogalmak, rövidítések számára ismeretlenek. Az ügyintéző pedig természetesen nincs abban a helyzetben, hogy mindent részletesen elmagyarázzon. És akkor még nem beszéltünk az aláírandó szerződés több oldalas pici betűvel írt feltételrendszeréről, amit valljuk be, az igénylők minimális százaléka olvas végig, mielőtt aláírja.

Van megoldás, méghozzá otthonról, a karosszék kényelméből

Szerencsére ma már nincs szükség arra, hogy egy bankfiókban, az ügyintéző előtt érezze magát valaki kényelmetlenül a fentiek miatt. Lehetőség van arra, hogy minden szükséges információt megkapjunk egy helyen, aggregálva. Ehhez csak arra van szükség, hogy meglátogassunk egy pénzügyi összehasonlító oldalt, mint az instacash.hu. Ezek a weboldalak az általunk megadott paraméterek alapján megkeresik a bankok ajánlatából a számunkra legkedvezőbbeket. Ezen felül pedig rengeteg hasznos információt tartalmaznak. Ilyenek a részletes fogalommagyarázatok, gyakori kérdések megválaszolása, vagy szakmai jellegű blog cikkek, amit az átlagember számára is érthető módon segítenek eligazodni a pénzügyek világában.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.