Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zsebedben az irodalom: beüzemelt Veszprém első POKET automatája

2019. április 11. 15:50
Akkora, mint egy termetesebb okostelefon, de egy sokkal izgalmasabb, értékesebb univerzumra nyit világot. Egy évvel a Sztalker Csoport által életre hívott POKET zsebkönyvek elindítása után mától Veszprémben is vásárolhatunk könyveket automatából.

Hogy mennyire várt pillanat volt ez a veszprémi fiatalok számára, azt kétségtelenül jól mutatja, hogy az április 11-ei, költészet napi hivatalos automata átadón egy kisebb tömeg gyűlt össze a Hangvilla előterében. A fiatalok elképesztő lelkesedéssel várták, hogy végre maguk is megkaparinthassanak egyet a maroknyi kötetek közül, az első rohamban pedig fél órába is telt, mire a kevésbé korán érkezők is sorra kerültek.

Úgy tűnik, a Sztalker Csoport tagja, a POKET zsebkönyvek megálmodója, Vecsei H. Miklós nagyon rátapintott valamire a farmerzsebben is elférő klasszikus irodalmi alkotásokkal. Nem is valamire. Egész pontosan egy életérzésre, ami része a mai generációk életének.

– Két évvel ezelőtt teljesen okostelefonfüggő voltam. Elindultam otthonról, és amint felszálltam a villamosra, rögtön előkaptam a telefonomat, pörgettem végig az Instát, a Facebookot és társait. Már tudattalanul is ezt csináltam. Aztán ráeszméltem, miért: mert akármikor csendet észleltem az életemben, valami fura diszkomfort érzet kapott el, és nem tudtam megérkezni ebbe a csendbe. Ezért kellett mindig a zsebembe nyúlni. Úgyhogy jött az ötlet, hogy ha valaminek kell lennie a zsebemben, akkor az legyen egy prémium minőségű zsebkönyv – mesélte a fiatal színész.

Az érzéssel nem volt egyedül: nagyon sokan érezték a generációjából, hogy jó lenne kevesebbet nyomogatni a telefont, csak épp nem találtak helyette alternatívát. Eddig. Aztán a főleg fiatal színházi emberekből álló Sztalker Csoporttal létrehozták a POKET zsebkönyv automatákat, ami üstökösként robbant be a fiatalok világába.

Vecsei szerint egyébként amit ők megálmodtak, az elsősorban nem egy olvasásnépszerűsítő projekt (bár kétségtelenül így is funkcionál), hanem egy közösségépítő. Aki vesz egy zsebkönyvet, az POKET-es lesz, így aztán ha látsz valakit, akinek a zsebéből ugyancsak egy POKET zsebkönyv lóg ki, azzal bizonyára lesz közös kapcsolódási pontotok.

Épp csak egy tenyérnyi egy-egy könyvÉpp csak egy tenyérnyi egy-egy könyv

A Hangvillában helyet kapott, a sorban 12., a vidéki megyeszékhelyeken fellelhető automaták közül pedig az első masina egyik híres vásárlója, Porga Gyula polgármester szerint ez a közösségépítés egy város, esetünkben Veszprém lényege is, és az EKF sikerének magja is: az elnyert címnek csak akkor tudunk megfelelni, ha együtt, egy alkotó közösségként gondolkodunk és létezünk.

A sikerhez minden bizonnyal azért az új, EKF logóval ellátott automata is hozzá fog járulni, illetve Vecsei Miklós Hasi, akit a polgármester tiszteletbeli EKF nagykövetté választott az eseményen.

Réti GergelyRéti Gergely

És persze árulkodó az is, ahogy Réti Gergely, a Lovassy László Gimnázium tanulója nyilatkozott az automata beüzemelése kapcsán. „Kosztolányi egyszer azt mondta, egy könyvet mindig ketten alkotnak: az író, aki megírja, és az olvasó, aki elolvassa. Mi diákok hajlamosak vagyunk úgy kezelni az irodalmat, mint egy régi dolgot, amihez nem érezzük közel magunkat, amiről úgy vélekedünk, hogy csak egy tantárgy. Talán azért, mert sokszor rossz formában, rossz helyen és időben találkozunk vele. Pedig az irodalom fő feladata megállítani, leültetni és elcsendesíteni minket ebben a rohanó világban – ahogy ez az automata is teszi. Kapcsolatot nyit közöttünk, a hétköznapok és az irodalom között, amelynek igenis hatása van a jelenünkre és a világunkra, önmagunkra: mert segít megérteni mindezt.”

Sokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokatSokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokat

A veszprémi POKET zsebkönyvautomatát a Hangvilla előterében, a recepció mellett találjátok.

Bertalan Melinda
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.