2021. február 27.
//
Ákos, Bátor névnap

Zsebedben az irodalom: beüzemelt Veszprém első POKET automatája

2019. április 11. 14:50
Akkora, mint egy termetesebb okostelefon, de egy sokkal izgalmasabb, értékesebb univerzumra nyit világot. Egy évvel a Sztalker Csoport által életre hívott POKET zsebkönyvek elindítása után mától Veszprémben is vásárolhatunk könyveket automatából.

Hogy mennyire várt pillanat volt ez a veszprémi fiatalok számára, azt kétségtelenül jól mutatja, hogy az április 11-ei, költészet napi hivatalos automata átadón egy kisebb tömeg gyűlt össze a Hangvilla előterében. A fiatalok elképesztő lelkesedéssel várták, hogy végre maguk is megkaparinthassanak egyet a maroknyi kötetek közül, az első rohamban pedig fél órába is telt, mire a kevésbé korán érkezők is sorra kerültek.

Úgy tűnik, a Sztalker Csoport tagja, a POKET zsebkönyvek megálmodója, Vecsei H. Miklós nagyon rátapintott valamire a farmerzsebben is elférő klasszikus irodalmi alkotásokkal. Nem is valamire. Egész pontosan egy életérzésre, ami része a mai generációk életének.

– Két évvel ezelőtt teljesen okostelefonfüggő voltam. Elindultam otthonról, és amint felszálltam a villamosra, rögtön előkaptam a telefonomat, pörgettem végig az Instát, a Facebookot és társait. Már tudattalanul is ezt csináltam. Aztán ráeszméltem, miért: mert akármikor csendet észleltem az életemben, valami fura diszkomfort érzet kapott el, és nem tudtam megérkezni ebbe a csendbe. Ezért kellett mindig a zsebembe nyúlni. Úgyhogy jött az ötlet, hogy ha valaminek kell lennie a zsebemben, akkor az legyen egy prémium minőségű zsebkönyv – mesélte a fiatal színész.

Az érzéssel nem volt egyedül: nagyon sokan érezték a generációjából, hogy jó lenne kevesebbet nyomogatni a telefont, csak épp nem találtak helyette alternatívát. Eddig. Aztán a főleg fiatal színházi emberekből álló Sztalker Csoporttal létrehozták a POKET zsebkönyv automatákat, ami üstökösként robbant be a fiatalok világába.

Vecsei szerint egyébként amit ők megálmodtak, az elsősorban nem egy olvasásnépszerűsítő projekt (bár kétségtelenül így is funkcionál), hanem egy közösségépítő. Aki vesz egy zsebkönyvet, az POKET-es lesz, így aztán ha látsz valakit, akinek a zsebéből ugyancsak egy POKET zsebkönyv lóg ki, azzal bizonyára lesz közös kapcsolódási pontotok.

Épp csak egy tenyérnyi egy-egy könyvÉpp csak egy tenyérnyi egy-egy könyv

A Hangvillában helyet kapott, a sorban 12., a vidéki megyeszékhelyeken fellelhető automaták közül pedig az első masina egyik híres vásárlója, Porga Gyula polgármester szerint ez a közösségépítés egy város, esetünkben Veszprém lényege is, és az EKF sikerének magja is: az elnyert címnek csak akkor tudunk megfelelni, ha együtt, egy alkotó közösségként gondolkodunk és létezünk.

A sikerhez minden bizonnyal azért az új, EKF logóval ellátott automata is hozzá fog járulni, illetve Vecsei Miklós Hasi, akit a polgármester tiszteletbeli EKF nagykövetté választott az eseményen.

Réti GergelyRéti Gergely

És persze árulkodó az is, ahogy Réti Gergely, a Lovassy László Gimnázium tanulója nyilatkozott az automata beüzemelése kapcsán. „Kosztolányi egyszer azt mondta, egy könyvet mindig ketten alkotnak: az író, aki megírja, és az olvasó, aki elolvassa. Mi diákok hajlamosak vagyunk úgy kezelni az irodalmat, mint egy régi dolgot, amihez nem érezzük közel magunkat, amiről úgy vélekedünk, hogy csak egy tantárgy. Talán azért, mert sokszor rossz formában, rossz helyen és időben találkozunk vele. Pedig az irodalom fő feladata megállítani, leültetni és elcsendesíteni minket ebben a rohanó világban – ahogy ez az automata is teszi. Kapcsolatot nyit közöttünk, a hétköznapok és az irodalom között, amelynek igenis hatása van a jelenünkre és a világunkra, önmagunkra: mert segít megérteni mindezt.”

Sokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokatSokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokat

A veszprémi POKET zsebkönyvautomatát a Hangvilla előterében, a recepció mellett találjátok.

Bertalan Melinda

További cikkek

Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
31 éve viccesebb a világ
31 éve viccesebb a világ
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Ahogy azt már korábban megírtuk, Süle Zsolt ismét bejutott a dalválasztó show-ba: a több mint 400 produkcióból negyvenen kerülhettek az élő adásba, köztük van tehát Süle Zsolt Befúj című dala is, mellyel február huszadikán 19.35-től méretteti meg magát a Duna Televízióban.