Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C

Zsebedben az irodalom: beüzemelt Veszprém első POKET automatája

2019. április 11. 15:50
Akkora, mint egy termetesebb okostelefon, de egy sokkal izgalmasabb, értékesebb univerzumra nyit világot. Egy évvel a Sztalker Csoport által életre hívott POKET zsebkönyvek elindítása után mától Veszprémben is vásárolhatunk könyveket automatából.

Hogy mennyire várt pillanat volt ez a veszprémi fiatalok számára, azt kétségtelenül jól mutatja, hogy az április 11-ei, költészet napi hivatalos automata átadón egy kisebb tömeg gyűlt össze a Hangvilla előterében. A fiatalok elképesztő lelkesedéssel várták, hogy végre maguk is megkaparinthassanak egyet a maroknyi kötetek közül, az első rohamban pedig fél órába is telt, mire a kevésbé korán érkezők is sorra kerültek.

Úgy tűnik, a Sztalker Csoport tagja, a POKET zsebkönyvek megálmodója, Vecsei H. Miklós nagyon rátapintott valamire a farmerzsebben is elférő klasszikus irodalmi alkotásokkal. Nem is valamire. Egész pontosan egy életérzésre, ami része a mai generációk életének.

– Két évvel ezelőtt teljesen okostelefonfüggő voltam. Elindultam otthonról, és amint felszálltam a villamosra, rögtön előkaptam a telefonomat, pörgettem végig az Instát, a Facebookot és társait. Már tudattalanul is ezt csináltam. Aztán ráeszméltem, miért: mert akármikor csendet észleltem az életemben, valami fura diszkomfort érzet kapott el, és nem tudtam megérkezni ebbe a csendbe. Ezért kellett mindig a zsebembe nyúlni. Úgyhogy jött az ötlet, hogy ha valaminek kell lennie a zsebemben, akkor az legyen egy prémium minőségű zsebkönyv – mesélte a fiatal színész.

Az érzéssel nem volt egyedül: nagyon sokan érezték a generációjából, hogy jó lenne kevesebbet nyomogatni a telefont, csak épp nem találtak helyette alternatívát. Eddig. Aztán a főleg fiatal színházi emberekből álló Sztalker Csoporttal létrehozták a POKET zsebkönyv automatákat, ami üstökösként robbant be a fiatalok világába.

Vecsei szerint egyébként amit ők megálmodtak, az elsősorban nem egy olvasásnépszerűsítő projekt (bár kétségtelenül így is funkcionál), hanem egy közösségépítő. Aki vesz egy zsebkönyvet, az POKET-es lesz, így aztán ha látsz valakit, akinek a zsebéből ugyancsak egy POKET zsebkönyv lóg ki, azzal bizonyára lesz közös kapcsolódási pontotok.

Épp csak egy tenyérnyi egy-egy könyvÉpp csak egy tenyérnyi egy-egy könyv

A Hangvillában helyet kapott, a sorban 12., a vidéki megyeszékhelyeken fellelhető automaták közül pedig az első masina egyik híres vásárlója, Porga Gyula polgármester szerint ez a közösségépítés egy város, esetünkben Veszprém lényege is, és az EKF sikerének magja is: az elnyert címnek csak akkor tudunk megfelelni, ha együtt, egy alkotó közösségként gondolkodunk és létezünk.

A sikerhez minden bizonnyal azért az új, EKF logóval ellátott automata is hozzá fog járulni, illetve Vecsei Miklós Hasi, akit a polgármester tiszteletbeli EKF nagykövetté választott az eseményen.

Réti GergelyRéti Gergely

És persze árulkodó az is, ahogy Réti Gergely, a Lovassy László Gimnázium tanulója nyilatkozott az automata beüzemelése kapcsán. „Kosztolányi egyszer azt mondta, egy könyvet mindig ketten alkotnak: az író, aki megírja, és az olvasó, aki elolvassa. Mi diákok hajlamosak vagyunk úgy kezelni az irodalmat, mint egy régi dolgot, amihez nem érezzük közel magunkat, amiről úgy vélekedünk, hogy csak egy tantárgy. Talán azért, mert sokszor rossz formában, rossz helyen és időben találkozunk vele. Pedig az irodalom fő feladata megállítani, leültetni és elcsendesíteni minket ebben a rohanó világban – ahogy ez az automata is teszi. Kapcsolatot nyit közöttünk, a hétköznapok és az irodalom között, amelynek igenis hatása van a jelenünkre és a világunkra, önmagunkra: mert segít megérteni mindezt.”

Sokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokatSokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokat

A veszprémi POKET zsebkönyvautomatát a Hangvilla előterében, a recepció mellett találjátok.

Bertalan Melinda
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.