Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

Telitalálat az elkötelezett nemzetiségi fiatalokat megválasztani

2019. március 30. 1:05
Veszprémben rendezték meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának ifjúsági konferenciáját a hétvégén. A fiatalok már az őszi önkormányzati választásokra készülnek.

Nem merném azt állítani, hogy ez az általános helyzet, a személyes tapasztalataim azonban azt mondatják velem, hogy a települési nemzetiségi önkormányzatokban leginkább az idősebb korosztály képviselteti magát, a huszonévesek és harmincasok képviselői szerepvállalása pedig ritkaságszámba megy. Ezt a feltevésemet támasztotta alá Radóczy Károly, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (LdU / MNOÖ) ifjúsági referense:

Több mint harminc fiatal érkezett Veszprémbe

„Országos szinten egyelőre viszonylag kevés 30-35 év alatti német nemzetiségi önkormányzati képviselő van, bár tény, hogy ez az arány a 2014-2019-es ciklusban jelentősen nőtt az eddigi gyakorlathoz képest. Az utóbbi években viszont köszönhetően többek között annak is, hogy célzottan foglalkozunk a tehetséges, tenni akaró fiatalokkal,

kialakult egy olyan réteg, akik hogyha most lehetőséget kapnának, szakmailag és lelkesedésben is nagyot tudnának lendíteni a nemzetiségi önkormányzati munkán országszerte”

– mondta kérdésünkre Radóczy.

A fiatalok szerepvállalása különösen fontos lenne, hiszen még van lehetőségük a nagy önkormányzati tapasztalattal rendelkező generációval együttműködve megtanulni a nemzetiségi élet szervezésének mikéntjét. A hétvégi konferencia egyik fontos feladata, hogy az önkormányzati kampányra felkészítsék az erre nyitott fiatalokat.

A nemzetiségi választásokra készültek a konferencián

„A konferencia célja, hogy kialakítson egy hivatalos kommunikációs álláspontot azzal kapcsolatban, miért érdemes a fiatalságot támogatni a választásokkor” – fejtette ki Radóczy Károly.

„Azok a fiatalok, akik jelöltetik majd magukat, nagyon sok olyan modern ismerettel és képességgel rendelkeznek, amik a középkorú vagy idősebb generációknak már nehézséget okozhatnak.”

„Gondoljunk csak bele, hogy milyen új lehetőségeknek nyithatunk kaput, ha a német önkormányzatban van legalább egy olyan fiatal, aki felsőfokon ír és beszél németül, bármikor összerak egy pályázatot, mert napi szinten kezeli a számítógépet, otthonosan mozog az internet adta lehetőségekben, sőt esetleg specifikus tanulmányokat is végzett, erősen kötődik a nemzetiségi közösséghez és nem mellékesen el is tud érni fiatalos lendülete által fiatalokat, akik továbbviszik majd értékeinket.”

Szükség van a fiatalos lendületre
(illusztráció: Adrienn Treitz / Blickpunkt 2016)

„Ha ehhez hozzáadjuk még a tanulási hajlandóságot, hogy átvegyék az idősebb generációk értékes tapasztalatait, akkor szerintem egyértelmű telitalálat lehet, ha találunk helyi szinten legalább egy fiatalt, aki elkötelezetten dolgozna a német nemzetiség ügyéért.”

Az LdU néhány évvel ezelőtt egy ifjúsági stratégiát is kidolgozott ennek érdekében. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatok összegzése is szerepel a konferencia napirendjén.

„A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig – amely egyébként a www.ldu.hu oldalon bárki számára elérhető – tartalmaz egy ifjúsági témakört is. A legfontosabb célkitűzés lényegében, hogy a német nemzetiség kinevelje az utánpótlását, akikre a következők jellemzők:

büszkék nemzetiségi nyelvükre és identitásukra, ezeket nyilvánosan is felvállalják és használják, jelen vannak a modern médiában, összetartó, egymással kooperáló közösségek tagjaiként minél több fiatallal megszerettetik a német nemzetiségi értékeket, szerepet és felelősséget vállalnak a nemzetiségi közéletben is”

– magyarázta Radóczy.

Olyan fiatalok biztosítják az utánpótlást, akik büszkék nemzetiségi identitásukra
(illusztráció: Saarer Tanzgruppe / Blickpunkt 2016)

„Az MNOÖ Ifjúsági Bizottsága a vele kapcsolatban lévő német nemzetiségi ifjúsági szervezetekkel, önkéntes fiatalokkal közreműködve az utóbbi években számos olyan lépést tett, amellyel a német nemzetiségi ifjúságot összehangolta, fejlesztette és közösségi összetartozásukat erősítette mind személyes találkozások során, mind pedig a modern médiában. Összességében egyértelműen pozitívan tudok nyilatkozni az elért eredményekről, de előre tekintünk, mert tudjuk, hogy csak a folyamatos munka és fejlődési hajlam hozhat hosszútávon is sikert.”

Mit kell tudni az MNOÖ Ifjúsági Konferenciájáról?

„A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 5. alkalommal rendezi meg az Ifjúsági Konferenciáját. Az első két évben az MNOÖ ifjúsági stratégiájának tervezésében és intézkedéseinek meghatározásában segíthettek a résztvevő fiatalok, 3. alkalommal a parlamenti választásokra készültünk, hiszen célunk volt egy német nemzetiségi képviselő bejuttatása a parlamentbe. Tavaly pedig a német nemzetiségi önkormányzatok jellemző feladataival illetve a fiatalok szerepvállalásával foglalkoztunk. Idén ezt a témát visszük tovább, de most már célzottan az őszi választásokra készülve, ahol szeretnénk, ha helyi, megyei és országos szinten is minél több fiatal lenne, aki megméretteti magát és felelősséget vállal az adott önkormányzati szinten. Az idei konferencián a maximális létszámot 30 főre tűztük ki, amit nagy örömömre még meg is fogunk néhány fővel haladni.”

A nemzetiségi önkormányzati választásokat ősszel, a települési önkormányzati választásokkal együtt rendezik meg, a pontos időpontot Áder János köztársasági elnök fogja kijelölni. Helyi nemzetiségi önkormányzati választást azokon a településeken írnak ki, amiken a legutóbbi népszámláláson legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Választani az jogosult, aki felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe - ez néhány kattintással megtehető a valasztas.hu oldalon. A németeknél jelentős előrelépés az öt évvel ezelőtti választáshoz képest, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplők létszáma ötvenezer fölé emelkedett, így az országos önkormányzat közgyűlésének létszáma 47-re emelkedhet.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.