Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Köztéri szobrok és veszprémi ingatlanok a napirenden

2019. március 27. 12:40
Új köztéri alkotások kihelyezéséről, a Völgyhíd téri egykori Dohnányi zeneiskola épületéről és Szilágyi László Miklós utcai lakásáról is döntöttek a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Bíróság költözik a Völgyhíd térre

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Közigazgatási Bíróságok felllításával a Veszprémi Törvényszék kinőtte a várbeli épületét. Hosszabb távon az egykori piarista gimnáziumba költözik majd az újonnan felállt testület, azonban az épület komoly felújításra szorul. Míg az elkészül, a városi tulajdonban lévő Völgyhíd téri ingatlant, az egykori Dohnányi Zeneiskola épületét használja majd a bíróság.

A VKSZ Zrt. vagyonnkezelőként elvégezte a szükséges műszaki beavatkozásokat, felújításokat, a Törvényszék ezután vehette bérbe az ingatlant. A megállapodás eredményeként a bérleti jogviszonyból befolyó díjak fedezetet biztosítsanak az elvégzett beruházáshoz, így annak megtérülése rövid távon tervezhető.

Önkormányzati tulajdonba kerül Szilágyi László lakása

Megvásárolja, és a 12 éve elhunyt festőművész életművének bemutatására használja majd Szilágyi László egykori lakását az önkormányzat. Az 1900-as évek elején hagyományos építési móddal, kisméretű tégla falazattal épült Miklós utcai társasház első emeletén található lakásban Szilágyi László gazdag falfestményei és életművének egy jelentős része lelhető fel, amely az ingatlan szerves részét képezi.

A lakás megszerzésével és önkormányzati hasznosításával összefüggésben az önkormányzat kötelezettségének érzi, hogy a kortárs alkotó szellemi örökségének ápolásában részt vállaljon. Az ingatlanban lakásgaléria működhet majd, amelyben kortárs, hasonlóan gondolkodó és alkotó művészek kaphatnának bemutatási lehetőséget.

Köztéri szobrokkal gazdagodik a város

Több új alkotás kihelyezéséről is döntöttek csütörtökön. Az OTP előtti (Mindszenty-Brusznyai-Mártírok) körforgalomba egy az Aréna előtti körforgalomban láthatóhoz hasonló Herendi porcelán fa kerül, annyi különbséggel, hogy az új alkotást a Manufaktúra egyik legismertebb mintája, a Viktória-minta díszít. A műalkotás a felállítását követően is a Manufaktúra tulajdonában marad, a város birtokába határozatlan időre szóló letéti szerződéssel kerül. A szerződésben a tulajdonos vállalja, hogy egyedi gondozást igénylő tulajdonát karbantartja, szükség esetén javítja a jövőben is. Az avatás tervezett időpontja ez év közepe.

Lecserélik a Török Ignác utcában található örmény származású aradi vértanúk emléktábláját egy emlékszoborra. Az új műalkotás tervezésére meghívásos pályázatot hirdettek azzal a céllal, hogy az új emlékmű méltó környezetben, mind a 13 aradi vértanúnak emléket állítson. A beérkezett pályamunkák elbírálását követően végül Ashot Baghdasaryan szobrászművész látványterve mellett döntöttek.

Az örmény származású szobrászművész alkotásának középpontjában - az emléktér centrumában - kő és bronz együtteséből kialakított figurális kompozíció áll. A szabálytalan, körvonalaiban mégis kerek bazalt kövön bronzból formált figurát, törött szárnyú, földre hullott "Ikarosz"- alakot láthatunk. A kompozíció a kő átmérőjét kissé meghaladó, körvonalait követő vizes medencében áll. Az emléktér egészét ugyanez a bazaltkő burkolat borítja. A burkolatból mintegy kiemelkedik a tér szélére helyezett, zöld növényzettel hátterezett és körbeölelt, a központi figurális kompozíció alsó részével magasságban és anyagában is összhangban álló bazalt sztélé. Erre az "emlékkőre" kerül felvésésre a 13 vértanú neve, az állítás alkalma és éve. Az aradi vértanúk emlékművét a 170. évfordulón, 2019. október 6-án avatják fel.

A közelmúltban sajtótájékoztatón is bemutatták a Jeruzsálemhegyen felállítandó, kavicsfogú álteknőst ábrázoló mészkő-alkotást. Az őskori, mára kihalt állat maradványait ezen a területen taláta meg több mint száz évvel ezelőtt Laczkó Dezső. Lugossy László szobrászművész alkotásának elhelyezését is jóváhagyta a közgyűlés.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.