Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C

Hogyan alakul 2019-ben a kisadózó vállalkozások tételes adója?

2019. március 25. 13:57
A korábbi évekből kiindulva 2019-ben is igen népszerű lesz a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), mert viszonylag kevés a kötelezően befizetendő adóteher.

Induló vállalkozások esetében érdemes megfontolni, hogy bejelentkeznek-e a KATA hatálya alá, ebben segítséget nyújthat a PGM Expert Kft, könyvelőiroda.

Kik lehetnek kisadózók?

A kisadózó vállalkozókra vonatkozik a 2012. évi CXLVII. törvény, melyből most röviden kiragadjuk a lényeget. Kisadózó vállalkozó lehet:

  • Olyan magánszemély, aki a KATA-t jogszerűen választja
  • Olyan egyéni cég vagy Bt. vagy Közkereseti Társaság tagja, aki kisadózó vállalkozóként van bejelentve
  • Ügyvédi irodák kisadózóként bejelentett munkatársa

Kik választhatják a KATA-t?

  • Egyéni cégek,
  • Közkereseti Társaságok,
  • Egyéni vállalkozó, aki jogosult használni a KATA-t,
  • Magánszemélyekből álló Betéti Társaságok,
  • Ügyvédi irodák

Azok a kisadózók, akik részt vesznek a kisadózó vállalkozás gazdasági tevékenységében, azoknak a nevét, címét, adóazonosító jelét, társadalombiztosítási számát a kisadózó vállalkozásnak be kell jelenteni az adóalanyiság választásakor. Ugyanezen bejelentéskor nyilatkozni kell, hogy a kisadózó főállású kisadózó lesz-e.

Főállású kisadózó

Főállású kisadózónak tekinthető az a személy, aki kívül esik az alább felsoroltakon. Akire a felsoroltak igazak, nem tekinthető főállású kisadózónak:

  • Egy héten minimum 36 órás munkaviszonyban áll,
  • Az 1997. évi LXXX. törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül,
  • Külföldön biztosított személy,
  • Akik 2011. december 31-től I. II. III. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági ellátásban, esetleg rehabilitációs ellátásban részesültek vagy részesülnek (maximum 50 százalékos vagy kisebb mértékű rokkantságról beszélünk),
  • Nevelőszülői feladatokat ellátók,
  • Nappali, közép- vagy felsőfokú képzésben részesülnek az EGK tagállamok vagy Svájc területén

A KATA adózási forma kötelező adóterhei

A kisadózó vállalkozásoknak tételes adófizetési kötelezettségük, valamint bizonyos százalékos mértékű extra adófizetési kötelezettségük is lehet.

Tételes adót fizetnek a főállású kisadózó(k) után, aminek összege havi 50 vagy az emelt 75 ezer forint. A nem főállású kisadózó utáni tételes adó 25 ezer forint.

A tételes adót a következő hónap 12. napjáig meg kell fizetni.

Százalékos adófizetési kötelezettség akkor van, ha a kisadózó az adott naptári évben meghaladja a rá irányadó bevételi értékhatárt. Egy teljes évben működő kisadózó éves keretösszege 12 millió forint, de például ha csak augusztus 01-i naptól válik kisadózóvá akkor 5 millió forint a bevételi értékhatára. Ugyanígy arányosítani kell az éves kata keretet, ha valami ok miatt az év egy részében mentesülünk a tételes adófizetési kötelezettség alól, például szünetel a vállalkozásunk, vagy táppénzen, cseden stb. vagyunk.

Bevételi értékhatár átlépésekor a különbözet után 40 százalék extra adót kell befizetni.

Ezt válasszuk, vagy mégsem?

A KATA adózási forma nagyon kedvező adózási feltételeket biztosít, de alaposan meg kell fontolni, hogy megéri-e számunkra. A számítások, meglévő adatok tükrében eldönthetjük, hogy érdemes-e ezt az adózási formát választanunk. Ha indítunk először vállalkozást és nem vagyunk magabiztosak a különböző kérdésekben, kérjünk szakértői tanácsot!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.