Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C

Hogyan hatnak a testvérek a személyiségünkre?

2019. március 25. 13:51
Az emberek nagy részének van testvére, és elismeri, hogy nagyban hozzájárul a jellemfejlődéséhez a testvér jelenléte. Vannak tesvtérek, akik a legjobb barátok, vannak akik marják egymást, de tűzbe mennének a másikért. Ez teljesen normális, hiszen a testvéri kapcsolat az első lecke ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan kell együtt élni másokkal.

Ahogy a mai világban sokféle családtípus létezik, ugyanígy többféle testvéri kapcsolat is előfordul. Ilyenek például a nukleáris, az egyszülős, a mozaik, kiterjesztett vagy nagyszülős családok. Ezek mindegyikének külön dinamikája van, amihez a benne élők alkalmazkodnak. Természetesen ezek között átfedések is lehetnek.

Édestestvérek esetén a szülők közösek, vagyis mindenki ugyanattól a szülőpártól származik. Féltestvérek esetében az egyik szülő fél egyezik, vagyis más az édesanya vagy édesapa. A mostohatestvérek között nincs vérségi kötelék, mert nincs közös szülő, de ettől függetlenül lehet kifejezetten szoros a kapcsolat.

Személyiség

Ahogy minden ember más, úgy a testvérek is különböznek egymástól. Nagyon gyakori, hogy míg az egyik extrovertált, központi helyet elfoglaló személyiség, addig a másik visszahúzódó, inkább társaságkerülő. Bár a gondolkodásuk sok mindenben hasonló, de a különféle helyzetek megközelítési módja különbözik. Az évek során megtanulják a konfliktuskezelés több módját is, ezek mind hatással lehet a későbbi barátságok, párkapcsolatok kialakításásra is.

Érdekes megállapítás, hogy a születési sorrendtől nem függ a személyiség, hiszen nem ritka, hogy míg a gyermek otthon szeleburdi és makacs, addig a külvilágban egy végletekig tisztelettudó, kedves és megfontolt szerepet “játszik”.

Kor

Míg a kisebbek ösztönösen cselekszenek egy konfliktus keretében, addig a nagyobbak már verbálisan támadnak. Így nem ritka, hogy egy szócsatával induló vita verekedésbe torkollik, hiszen a kisebb még nem rendelkezik olyan nyelvi készségekkel, amivel megvédheti az igazát.

Ellenben az is igaz, hogy a nagyobb testvér mintegy példaképül szolgál a kisebbnek, akitől tanulhat önállóságot és számos érdekes dolgot, a nagyobb pedig az empátiát és a segítőkészséget fejlesztheti magában a kisebb testvér jelenléte által.

Nemek

A nem kérdésköre is kellően bonyolult, mivel az egynemű testvérek érezhetően többet versengenek egymással, a fiúk a pozícióért és a vezető szerepért, a lányok pedig a szülői figyelemért. Ellenben akiknek ellenkező nemű testvére van, ők jobb esélyekkel indulnak a társkeresés rögös útján.

Végül pedig a család szerepe az egyik legfontosabb a testvérek kapcsolatában. Ha versengésre biztatjuk őket, akkor búcsút mondhatunk a jó testvéri kapcsolatnak, ugyanúgy, mintha valamelyiküket jobban favorizálnánk a másiknál.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.