Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C

Tudnivalók a határidős kereskedésről

2019. március 20. 14:35
Mi is az a határidős kereskedelem és miért jó? Összefoglalónkból megtudhatja a legfontosabb dolgokat erről a befektetési formáról és a tőzsdei kereskedelem elkezdéséhez vagy folytatásához elengedhetetlen ismereteket szerezhet.

Mit kell tudni a határidős kereskedelemről?

A Random Capital termékei között is megtalálható határidős kereskedelem fogalma gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy bizonyos termék (értékpapír, deviza, stb.) adás-vétele nem az adott pillanatban, hanem egy jövőbeni határidőre köttetik meg.

Tehát egy olyan tőzsdei ügyletről van szó, amely során a befektető vagy az árfolyam eséséből vagy pedig annak emelkedéséből realizálhatja nyereségét. Ezt árfolyamnyereségnek nevezzük. A magyar piacon leginkább a határidős BUX index-szel érdemes határidős kereskedelmet folytatni, amely az előbbiek fényében azt jelenti, hogy ha lejáratkor az eredetinél magasabb lesz az árfolyama, úgy nyereséget, ha alacsonyabb, akkor veszteséget könyvelünk el. Ennek persze a fordítottja is lehetséges, amennyiben shortot nyitunk, akkor az árfolyam eséséből profitálhatunk.

Határidős kereskedelem a magyar tőzsdén

A határidős kereskedelem története egészen az árupiacokig nyúlik vissza, és mára forgalma messze túllépte az azonnali, azaz prompt termékek forgalmát az egész világon. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsde forgalmának nagyobb részét még mindig az azonnali prompt piac adja. A magyar határidős piacon a legismertebb hazai részvényindex, a BUX index 12. havi (decemberi) lejáratú határidős indexével érdemes kereskedni.

Ez a termék a BUX indexbe foglalt értékpapírok és ezáltal maga a BUX index árfolyamának mozgását követi. Mivel ebbe beletartozik a Richter, az OTP és a MOL is, így mondhatjuk, hogy az index a magyar értékpapírpiac alakulását reprezentálja, annak növekedésére vagy csökkenésére számítva kereskedhetünk e termékkel.

Határidős kereskedés a Random Capitalnál

A Random Capital, mint elsősorban lakossági brókercég, a mindennapi emberek tőzsdei kereskedésének segítését és megkönnyítését tartja fő céljának. A termékeik között megtalálható határidős kereskedelemről tudni érdemes, hogy letét elkülönítése szükséges hozzá, ennek mértékéről kondíciós listán olvashatunk.

Az ügyfél ugyanitt tájékozódhat a kényszerértékesítési és figyelmeztetési szintekről. Ha a határidős kereskedést folytatni kívánó ügyfél elfogadta a bizományosi keretszerződést a rendszerben, akár már másnap adhatja az első megbízást, melynek díja BUX index megbízások esetében 75 Forint/kontraktus. A Random Capital elemzéseivel segít átlátni az aktuális és várható piaci helyzetet, így könnyebb jó döntést hozni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.