Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C

Mit érdemes tudni Balla Gézáról?

2019. március 20. 14:29

A romániai ménesi borvidék egyik legismertebb borásza Balla Géza. Azért szeretnénk bemutatni, mert a történelmi ménesi borvidék a 20. században némiképp feledésbe merült, pedig a vörös aszúk, finom fűszeres kadarkák igazán maradandó nyomot hagynak abban a személyben, aki valaha megkóstolta őket. Most azon fáradoznak, hogy Európa és Magyarország szerte ismét keresett legyenek a nagytestű, bársonyos vörösborok.

A Pannon Borbolt büszkén mutatja be a Balla Pincészetet, hogy ezzel is elősegítsék a ménesi borvidék népszerűségének növelését.

Hol található a ménesi borvidék?

A ménesi borvidék vagy Ménes-hegyalja az Arad közelében, mintegy 20 km-re keletre található, a kiemelt Arad-hegyaljai borvidék központjának tekinthető. Ménes környéke az utolsó olyan északi pont, ahol még érezhető az adriai éghajlat hatása a szőlőtermesztésben. Mikroklímáját, talajadottságait erősen befolyásolja a Maros. Ez a terület kedvezett már a korábbi évszázadokban is a vörösborokat adó szőlőfajták termesztésének. Korábban a szőlőbirtokok olyan nemesi családok tulajdonában álltak, mint a Bánffyak, Báthoryak, Hatvanyak, Grassalkovichok.

A vidék tehát a vörösborok készítésében kiemelkedő, de ezen belül is a kadarkát kell megemlíteni. A kadarkát a szerbek hozták be, még amikor az Oszmán Birodalom fennhatósága elől menekültek erre a vidékre. Ettől függetlenül az őshonosnak számító kadarkából Magyarország más területein nem készítettek vörös aszút, csak itt, a ménesi borvidéken. További tartalmas, nagytestű vörösborok készítésére alkalmas a terület, mint a merlot, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon.

A Balla birtok

A tulajdonos, Balla Géza mind a romániai, mind a magyar borászéletnek is elismert tagja. Szakmai és értékmentő munkássága a vidéken kimagasló és elismerésre méltó. A Magyar Bor Akadémia Tagja, valamint munkássága elismeréseként a Pannon Bormíves Céh első határon túli magyarként választotta sorai közé. 2018-ban sikeresen elnyerte az "Év Bortermelője Magyarországon" címet, mert elsősorban a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat hangsúlyozzák, helyezik előtérbe.

A hagyományos és modern módszereket ötvözve alkotja meg borremekeit úgy, hogy mindig szem előtt tartja, hogy a borhoz nem adunk hozzá semmit, és lehetőség szerint nem is veszünk el semmit. A boraik hőmérsékletszabályozott erjesztéssel készülnek, de ezt leszámítva spontán.

A Balla birtok 120 hektáros területének nagy részén vörösbort adó szőlőfajtákat, míg 20 százalékán fehérbort adó fajtákat szüretelhetnek. Fehérboraik közül a legismertebb a királyleányka, vagy a ménesi borvidék híres őshonos mustos fehérbora, vagy a furmint, melyet 2008-ban telepítettek. Vörösborok közül ezen a birtokon is nagyon népszerű a kadarka, kékfrankos, vagy a 2007-ben Belső-Erdélyből telepített feketeleányka.

A pincészet a fentebb már említett kadarkából készített vörös aszút is készíti, ami ha nagyon jó évjáratban jelenik meg, a Kadarisszima nevet viseli a címkén.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.