Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

A nemzetiségek hittek a közös szabadságban

2019. március 15. 17:57
A magyarországi nemzetiségek 1848-as szerepvállalására emlékeztek péntek délután a Török Ignác utcában.

Az örmény, az ukrán és a lengyel nemzetiségi önkormányzatok szervezésében rendeztek megemlékezést március 15-én az örmény származású, Aradon vértanúhalált halt Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes emléktáblájánál.

Az ünnepségen Avaneszian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese mondott beszédet. Úgy fogalmazott, március 15-én a tavasz frissítő illata egy országnyi emberben ébresztette fel a vágyat, hogy kezébe vegye sorsát. A nemzetiségi ébredés korszaka egybeesett a magyarságnak a nemzeti nyelvért és függetlenségért indított harcával.

A kor egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy milyen messze lehet elmenni a autonómiai engedményekkel, milyen erő tarthatja egybe az önállósodásra törekvő országrészeket? Mi történik, ha a lassan kialakuló és öntudatra ébredő nemzetiségi polgárság és értelmiség a magyartól különböző hagyományokat keres magának?

1848 márciusának eseményei a nemzetiségek által lakott területeken is lelkesedést váltottak ki, a közös szabadság elérhető közelségűnek tűnt. A nemzetiségi mozgalmak alakulásában fontos szerepe volt a jobbágyok felszabadításának, hiszen e társadalmi réteg 60 százaléka valamely nemzetiséghez tartozott a 19. században.

Közismert, hogy az 1848/49-es szabadságharc bukásának egyik fő oka éppen a hibás nemzetiségi politika volt. A magyar forradalom vezetői azzal, hogy sorra megtagadták az ország lakosságának nagyobb hányadát kitevő nemzetiségek jogos nemzeti követeléseinek teljesítését, fokozatosan az ellenfél, a bécsi reakció táborába sodorták őket.

Ezek ismeretében igen elgondolkodtató, hogy az ország német, a Partium és a Temesköz román, a Kárpátalja ukrán anyanyelvű emberei tömegesen harcoltak a honvédség soraiban, sőt a szlovákok népességük számához viszonyítva több katonát adtak a szabadságharcnak, mint a magyarok.

Az ezen a földön otthonra lelt nemzetiségek egyenként vállalták a harcot a magyar szabadságért. Van pillanat, amikor ez az egység mutatja meg igazán Istentől való emberségünket és erőnket. Bármi is a végkifejlet, ez az erő legyőzhetetlen – hangsúlyozta Avaneszian.

Brányi Mária alpolgármester szerint 1848/49 példájából érdemes tanulni: azok az értékek, amiért eleink az életüket áldozták – a béke, szabadság, egyenlőség, testvériség, haza – a mai napig kiemelten fontosak számunkra. A megemlékezőkön végigtekintve pedig azt láthatjuk, hogy bár több nemzetiséghez tartozunk, mégis közös értékeink mentén állunk együtt és ünnepelünk közösen.

Az aradi vértanúk emléktáblájánál az ünnepséget szervező nemzetiségi önkormányzatok mellett a városi önkormányzat, a honvédség Veszprémbe települt alakulatai valamint a Lokálpatrióták képviselői helyeztek el koszorúkat. A megemlékezésen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai idézték meg 1848 szellemét.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. tegnap 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.