Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Teljes a Veszprémfest programja

2019. március 8. 16:33
Bejelentették a Veszprémfest július 11-i produkcióját péntek délután a budapesti Erkel Színházban.

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a 16 éves fesztivál első tíz évében hétszer is színpadra állított operát. A tavalyi évben négy év után fergeteges operaesttel tért vissza a műfaj a Veszprémfestre: Rost Andrea, Miklósa Erika, José Cura, Ramón Vargas számára nem volt ismeretlen a veszprémi közönség, hiszen mindannyian énekeltek már a városban, ám együtt a 2018-as Veszprémfesten debütáltak.

Mészáros Zoltán, a Veszprémfest ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tartják az alap koncepciót, így a repertoár szempontjából továbbra is jellemző a műfaji sokszínűség: az operától, a reggaen át a pop slágerekig találkozhatunk ismerős dallammokkal és neves előadókkal a prémium zenei fesztiválon.

A 2019-es Veszprémfest program naptárának három fellépője közül már december óta szemezgethetnek a koncert kedvelők: július 10-én Caro Emerald, 12-én az UB40 és 13-án Katie Melua látogat el Veszprémbe, így biztosak lehetünk benne, hogy a Wonderful life, az A night like this és a Red, red wine ismerős dallamaira is ringatózva, szürcsölhetjük a bort a hangulatos veszprémi nyári estéken.

Július 11-én azonban “nem a slágerré játszott slágereké, hanem a slágerré nemesült daloké lesz a színpad”- fogalmazott Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, hiszen a Magyar Állami Operaházzal együttműködve Giuseppe Verdi Rigoletto című operája érkezik a fesztivál nagy színpadára.

A zene irodalom egyik legnépszerűbb operája Victor Hugo a Király mulat című műve alapján készült, Magyarországon először 1852. december 18-án mutatták be a Nemzeti Színházban. Rigoletto nevét talán az opera iránt kevésbé érdeklődők is ismerik, így nemcsak a régi rajongóknak, hanem a műfajjal újonnan ismerkedőknek is maradandó élményt nyújthat a produkció.

Az erős mondanivalójú, tragikus operát a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő, a címszerepekben színpadra lép: az amantovai herceg szerepében az amerikai tenor, René Barbera, a kiváló olasz Paolo Gavanelli alakítja Rigolettot, illetve Gildát a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hallhatjuk. Bátor Tamás a MüPa Budapest koprodukciós programigazgatója, művészeti vezetője kiemelte, hogy nem fogunk csalódni a szereposztásban.

- Nem csak a közönségnek öröm egy nyári vidéki előadás, hanem nekünk, a zenekarnak, énekkarnak is új inspiráció: mindig pozitív Veszprémbe látogatni és régi barátokkal együtt dolgozni - fűzte hozzá Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A közös munka és a harmónia, ahogy a zenét, Veszprémet is meghatározza, hiszen az EKF pályázat szellemisége is ezt tükrözi. Porga Gyula polgármester záró soraiban elmondta, hogy a 16 éves Veszprémfest története is pont ezt erősíti, hiszen ez is egy veszprémi innováció: 16 éve egy fiatal megálmodta és az együttműködéssel megszülethetett ez az európai szinten is minőséget képviselő rendezvény.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.