Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Beszóltak a papnak

2019. február 15. 11:37
A Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház a házasság hete rendezvénysorozat keretében különleges vitaesttel készült csütörtökön az érdeklődőknek.

A Debrecenből indult “Szólj be a papnak!” programsorozat célja, hogy kihívva a lelkészeket, a plébánosokat, lelkipásztorokat a templomokból egyfajta “kocsma-evangelizációt” generáljanak egy vita keretében. A résztvevő egyházi emberek az előre kiírt témakörben válaszolják meg a vendégek kérdéseit: ez az esemény egész biztosan megér egy misét, hiszen a kendőzetlen őszinteség jegyében, a templom falain kívül zajló beszélgetés, az érvek, vélemények intelligens ütköztetése észrevétlenül hozza közelebb az egyházi gondolatvilágot az érdeklődőkhöz.

A “soha nem láttál még így papot” érzés emberközeli és személyes élménnyé teszi a hagyományos katolikus, protestáns egyházzal való találkozást.

A Szombathelyen, Pápán és Debrecenben már rendszeressé váló programnak a Hangvilla Kávézó adott otthont. A CSEÖH a pápai rendezvényen már “vitába szálló” egyházi embereket hívott meg a házasság, szerelem és párkapcsolat tematikájú estére: Szabó Ferenc evangélikus tábori lelkészt, Szakács Gergely református lelkipásztort és Szijártó László római katolikus plébánost.

Varga Endre, a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője elmondta, hogy bízik a rendezvény sikerében, szeretnének hagyományt teremteni és különböző kocsmákba, az egyetemistákat is elérve eljuttatni a “Szólj be a papnak” beszélgetéseket.

A szerelmesek napján, Bálint-napon megrendezett vitaesten a házasság divatossága, a válás és a hűség fogalma mellett minden kapcsolati és érzelmi komponens górcső alá került.

Szakács Gergely szerint, ha divat lenne a házasság, az komoly baj lenne, hiszen a trendek jönnek-mennek, ám ha igazán fontos emberi értékként, mély kapcsolatként tekintünk az esküre, akkor nem létezhet olyan kor, amikor “kimegy a divatból”, nem lesz jelentős.

Felmerült a probléma, hogy ennek ellenére mégis sok a válás, amit gyakran a fiatalok “kimondott szóhoz” való hozzáállása, a szavak valódi jelentésének értelmezésbeli problémája, illetve a kellő önismeret és a társunkkkal való őszinte kommunikáció hiánya is okozhat.

Szabó Ferenc a jegyesoktatások alkalmával egy kvíz kitöltésére kéri az ifjú párt, amely az élet minden területéről tartalmaz kérdéseket. A szexualitásról, gyermeklétszámról és családi kasszáról is szóló felvetéseket megvitatva egy fokkal közelebb kerülnek a párok a kapcsolatokban kardinális problémákat okozó érdekek összeegyeztetéséhez.

Ha megtörténik az eskü, Isten áldásával azt már “ember szét ne válassza”: a katolikus vallásban a válás, mint fogalom nem létezik. Szijártó László úgy fogalmazott, hogy válás nincs csak érvénytelen házasság: ez egy életreszóló szövetség kötés a házas felek javára, ami magában foglalja mindenképpen a gyermekáldást, de ha valaki eleve kizárja az életéből, akkor érvénytelenül köt házasságot.

- Amikor szembe jön velem egy válási történet, sokszor az jár a fejemben, hogy vajon mit gondol erről Isten: Istennek ott van a szeretete és az igazsága is - mondta Szakács Gergely.

"Az igazság azt mondja, ne váljatok el, ez bűn, ám a szeretet meg azt mondja, hogy látom, mennyire szenvedtek."

Az, hogy kinek mit jelent a hűség és mennyit bír el, az a saját szubjektív döntése: hűség karrierhez, hűség otthonhoz, hűség egymáshoz, eskühöz.

A katolikus gondolkodás szerint gondolatainknak és kimondott szavainknak súlya van, ezáltal az eskünknél kimondott igen valóban igen kell, hogy legyen: “A hibáink és gyarlóságaink ellenére is tudnunk kell kitartani azon az úton, amire egyszer kimondtuk az igent akkor is, ha nehézségekkel jár."

Elgondolkodtató, hogy vajon könnyebb és boldogabb életét élnénk-e, ha mindig a valódi gondolataink öltenének alakot és átgondolnánk, mikor, mire is mondjuk ki azt a bizonyos négy betűs szót.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.