Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit tudsz, amit én nem?

2019. február 4. 4:00
Biztos mindenkinek az életében eljön egyszer az a korszak, amikor túlzottan, akár már betegesen rajong valakiért. Legyen ez egy színész, sportoló, zenész, énekes… De vajon van-e határ, amit átlépve nyugodt szívvel kijelenthetjük a következőket: „ilyet ember nem tud, ilyen nincs még egy a világon”.

Tinikorban talán tényleg természetes, hogy egy bizonyos kiszemeltünkre felnézünk, sok esetben még hasonlítani is szeretnénk rá, egyfajta példaképpé válhat az adott „sztár”. Ezt a korszakot tehát, én személy szerint elkülöníteném attól, amikor a felnőttek válnak rajongókká. Bálványozzuk őket, Istenként tekintünk rájuk, ha még kommunikációs kapcsolatba is léphetünk velük, egy életen át őrizgetjük a szavaikat. És akkor jön az illúzióromboló hozzászólás az emberektől:

„Ők is ugyanolyan emberek.”

Forrás: gamestar.huForrás: gamestar.hu

Félreértés ne essék, a híres emberek alatt nem a celebeket értem, akik azzal lettek híresek, hogy közkinccsé tették magánéletüket. Kifejezetten azokra az emberekre gondolok, akiknek szakmai tudás van a kezükben.

Régóta foglalkoztat tehát a kérdés. Ugyanolyan emberek? Mitől több egy híres ember a nem híresnél? Hiszen mindenki tehetséges valamiben, csak nem minden szakma jár ismertséggel.

Akkor mégis miért ájulunk el attól, ha egy híres embert élőben látunk?

Miért lehet érdekes egy híres emberről tudni, hogy mit reggelizett, vagy hogy hívják a kutyáját?

Forrás: origo.huForrás: origo.hu

Az emberekben talán van egy olyan mentalitás, hogy nem akarják elfogadni, hogy az általuk bálványozott sztárok is ugyanolyan emberek, hiszen ha minden ember „átlagos” lenne, akkor tulajdonképpen nem történne semmi érdekes, nem rajonghatnánk veszettül a hírességekért, és nem állhatnánk izgatottan sorba, hogy aláírást kérjünk a koncert után.

A téma tehát számomra sokkal inkább marad kérdésfelvetés, hiszen ez nem fehér vagy fekete. Viszont azt vallom, hogy meg kell maradni egy egészséges rajongás mellett. Talán inkább a tisztelet szóval fejezném ki, ami enyhébb a rajongásnál.

Forrás: index.huForrás: index.hu

Nemrégiben részt vettem egy koncerten, ahol az énekes elég közel jött a nézőkhöz, az egyik rajongó pedig kapva a lehetőségen, elkezdte tapogatni a frontembert, bizony ott is, ahol igazán nem illik. Csak, hogy helyre billentsem a világ rendjét elmondom, hogy lány volt az illető, aki úgy gondolta, jár neki ez a „közelség”. Ezt a fajta rajongást tehát már abszolút elfogadhatatlannak tartom.

Vannak olyan sztárok, akiket tehetségükhöz, akár szimpatikus interjúnyilatozataikhoz kötünk. Szerintem - megmaradva a természetes határok között tehát - ez a normális, és az egészséges. Lezárva ezt a csapongó gondolatmenetet utolsóként elmondanám, ha például Cserhalmi György jönne velem szemben az utcán, biztos, hogy elállna a szavam.

Szabó Eszter
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.