Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A jó példának erkölcsi, közösségformáló ereje van

2019. január 13. 4:00
Hagyományos emlékkoncerttel és a Brusznyai-díjak átadásával tisztelegtek a hatvanegy éve kivégzett mártír emléke előtt szombaton a Pannon Egyetemen.

A hallgatóságot Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke köszöntötte, aki beszédében kiemelte: immár 30 éve ápolják a hagyományokat.

- 1989-ben született egy alapítvány. Az alapítók szándéka szerint azzal a céllal, hogy egy város társadalma igazságot szolgáltasson egy olyan embernek, akitől ezt a kádári hatalom megtagadta. Hogy igazságot szolgáltasson, mert a város úgy gondolja, megérdemli. Három évtized telt el azóta. A város e három évtized alatt elsiratta a halottat, emlékhelyeket állított a mártírnak, díszpolgárává fogadta őt. A róla elnevezett, évente átadott díj rangot jelent az iskolák tanulói és pedagógiai közösségében is, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Brusznyai Oratóriumkórus évről évre megtartott koncertje pedig nemcsak katartikus élmény, de azt is hirdeti, hogy a jó példának erkölcsi, közösségformáló ereje van, amit remélni, hinni érdemes – hangsúlyozta.

A Brusznyai-díjat a mártír elévülhetetlen pedagógiai tevékenységére emlékezve minden évben egy tanár és egy végzős diák kaphatja meg példamutató teljesítményéért: az elismeréseket ezúttal Kőszegi Lajos, a Táncsics iskola oktatója, valamint Rácz Ágnes Éda, a Vetési gimnázium tanulója vehette át.

Kőszegi Lajos műemlékvédelmi szakmérnök, műszaki tanár a veszprémi Táncsics Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tantestületének tapasztalt, meghatározó egyénisége. Pályafutását 1992-ben az iskola jogelőd intézményében kezdte. Alapító tagja az 1998-ban megalakult műemlékfenntartó technikus képzésnek, egyik kidolgozója a képzés központi programjának és szakmai vizsgakövetelményeinek. Ugyancsak alapító tagja a műemlékfenntartó technikus, a magasépítő technikus és az ágazati építész képzések támogatására létrehozott Veszprémi Építész Szakkollégiumnak, majd elnöke, társelnöke. Munkáját hivatástudat, szakmaszeretet, alaposság, igényesség és a közösségért érzett felelősség jellemzi. Tanítványai a Nemzetközi Építész Diákkonferenciák rendszeres résztvevői, díjazottjai. Tevékeny résztvevője az iskola megújulási folyamatainak. Kőszegi Lajos igazi alkotó pedagógus, több kötet önálló szerzője, illetve több tucat tankönyv szerkesztője. Korábban dolgozott újságíróként, főszerkesztőként és művészeti titkárként is. „Esszétöredékei” mellett kiemelkedőek filozófiai, építészeti és műemlékvédelmi tárgyú munkái. Szerkesztője a Pannon Panteon sorozat Veszprémben 1991-ben megjelent „Brusznyai Árpád: A Homérosz-kérdés” című mű új kiadásának.

Rácz Ágnes Éda az öt évfolyamos Vetési Albert Gimnázium végzős tanulója a francia-magyar két tanítású nyelvű tagozaton. Példamutató fegyelmezettsége és igyekezete; kiváló eredményeinek köszönhetően a 10. évfolyam tavaszi félévet és franciaországi Institution Saint Louis gimnázium társadalomtudományi osztályában végezhette el. A gimnáziumban számos tanulmányi versenyen részt vett, amelyeken kiemelkedő sikereket ért el. Egyéni kiemelkedő teljesítménye az „Irodalom másképp” című országos irodalmi versenyen való döntőbe jutása. A 2017/18-as tanévben az OKTV döntőjében 8. helyezést ért el, valamint ugyanebben a tanévben a francia OKTV döntőjébe is bekerült. Tanulmányai végeztével nyelvészeti képzésre szeretne jelentkezni romanisztika, francia szakirányon. Művészeti érdeklődését jelzi, hogy hegedül, valamint a francia színjátszó kör lelkes tagja. Érdeklődési körébe tartozik a blogírás is, rendszeres fellépője az iskolai rendezvényeknek. Művészeti érdeklődése és tanulmányi eredményei mellett a közösségi tevékenységet sem hanyagolja el: a kötelező 50 órás szolgálaton túl 60 órát töltött általános iskolások nyári táboroztatásával.

A Mendelssohn Kamarazenekar és a Brusznyai Oratóriumkórus koncertje mellett a TIT-Váci Mihály Irodalmi Színpad előadásában Brusznyai Árpád visszaemlékezéseit is meghallgathatták a résztvevők a rendezvényen.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.