Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C

Széfbérlés kontra otthoni értékmegőrzés

2019. január 3. 14:30

Gondolta volna, hogy hazánkban legalább négyezer milliárd forintnyi összeg papírbankókban rejtezik valahol, magántulajdonokban? És azt tudta-e, hogy egyéb vagyontárgyak őriztetése végett szinte az összes széf már foglalt a bankokban, és alig találni még szabad, igénybe vehetőt? És azt, hogy az efféle banki szolgáltatások is szigorú szabályokhoz kötöttek, időről időre mégis megpróbálkoznak különböző intézetek kiskapukat keresni? – Bizony, kisebb-nagyobb értékeink, vagyontárgyaink védelme érdekében nem árt tájékozottnak lenni, még úgy is, ha odahaza őrizgetjük azokat!

A banki trezorokról

Manapság már nem csak a gazdagok keresik a pénzintézetek vagyonmegőrzési szolgáltatásait, hanem a középosztálybeli réteg szép százaléka is inkább bankokra bízza értékeik megőrzését. Noha készpénzt a szabályok szerint tilos banki széfekben tartani, valójában nem tudni, hányan rejtik készpénzes megtakarításaikat ilyen dobozkákba, mivel a banki alkalmazottaknak tilos belenézni a széfkazettákba, ellenőrizni azok tartalmát. A széfekben bizalmas iratokat, kötvényeket, állampapírokat, kisebb értéktárgyakat, illetve nemesfémekben lévő befektetéseket lehet tartani, azonban arról nincs adat, hogy ezt a szabályt hányan szegik meg.

A szabályozás szerint a bankok széfjeiben tilos továbbá veszélyes és gyúlékony anyagokat, valamint fegyvert, illetve annak bármilyen tartozékát tartani. Széfbérlésnél többféle széfméret közül válogathat a bérlő, mivel általában 4-5 féle méretben is kínálnak a bankok széfeket, de van, amelyik ennél jóval többfélét is rendelkezésre tud bocsájtani. A kisebb széfek sem kimondottan picik, hiszen 2-3 A4-es irattartó mappát is el tudnak nyelni, a nagyobbak pedig már 1 m körüli magassággal bírnak. Mivel a bankoknak fontos, hogy megtartsák ügyfeleiket és növeljék azok táborát, a bérlési díjak az idők folyamán egyre kedvezőbbé váltak, így banktól függően ma már havi 1000 forint körüli összegtől kezdődően lehet széfet bérelni, egészen akár havi 25 ezer forint bérleti díjig.

A bérelhető banki széfek kifejezetten keresetté válnak alacsony kamatok esetén, továbbá amikor a lakosság nem bízik a gazdaság stabilitásában, és nyaranta is megugrik a kereslet rájuk, hiszen sokan a nyaralás időtartama alatt nyugodtan szeretnének aludni, biztonságban tudva értéktárgyaikat. Ezek a széfek széfszekrények külön rekeszeiben vannak elzárva, amik kizárólag két kulcs együttes használata esetén nyithatók, melyek közül az egyik az ügyfélnél, a másik a banknál kerül elhelyezésre. Széfnyitásnál a szekrényt nyitják a kulcsok, a széfkazettával pedig egymaga elvonulhat az ügyfél egy üres terembe.

A széfbérlés egy pénzügyi szolgáltatás, ezért szigorú biztonsági előírásokhoz kötött, és kizárólag a MNB engedélyével végezhető. Ennek ellenére olykor egy-egy cég megpróbálkozik a szabályok kreatív értelmezésével és engedély nélküli széfeket bocsájt rendelkezésre ügyfeleinek. Két ilyen utóbbi esetben összesen 200 millió forint bírságot róttak ki a renitensekre. Mindazonáltal a széfbérlési engedéllyel bíró bankok komoly felelősséget vállalnak a náluk őrzött értékekért, így például bankrablás, vagy elemi csapás esetén sok helyen minimum 250 ezer Ft a kártérítés összege, ami egészen 50 millió Ft-ig is terjedhet.

Vagyontárgyak az otthonainkban

Noha már elérhető áron kínál a legtöbb bank széfbérlési lehetőséget, még mindig sokan választják azt, hogy odahaza tárolják valamilyen módon az értékeiket – akár aranyat, ezüstöt, régiséget, netán készpénzt. Jobb esetben néhány tízezer forintért már kapható, valamilyen kulcsos szekrényben, páncélszekrényben őrizgetik vagyonukat, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy betörés esetén az ilyesmi könnyen meglovasítható!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.