Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetiségi díjjal tüntették ki dr. Albert Vendelt

2018. december 19. 8:36 // Forrás: zentrum.hu
Nemzetiségekért díjjal tüntették ki dr. Albert Vendelt, a Veszprém Városi Német Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnökét.

A díjakat hétfőn Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adta át Semjén Zsolt, a nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes - számolt be az eseményről a Zentrum.hu, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ portálja.

Fotó: Ambach Mónika / zentrum.hu

A kitüntetést olyan magánszemélyek, egyesületek vagy nemzetiségi önkormányzatok kapják, akik/amelyek különösen sokat tettek nemzetiségükért a közélet, az oktatás, az egyházi élet, a tudomány, a média vagy a gazdasági önszerveződés terén. Az idei tizennégy díjazott között volt a Veszprémi Német Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnöke, korábbi önkormányzati képviselő, Albert Vendel is.

Dr. Albert Vendel egy sváb család gyermekeként 1936. április 29-én született Városlődön. A szülői indíttatás alapján a mai napig szívvel-lélekkel elkötelezett a magyarországi németség ügyéért. Már fiatalon tagja volt a Városlődi Vegyeskarnak, majd házasságkötése után Nagyvázsonyba költözött. Itt alapította meg az első német klubot, melynek tagságát a környező sváb települések lakói alkották.

Fotó: Ambach Mónika / zentrum.hu

1972-től a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége Veszprém megyei delegáltja, majd az 1989-ben megalakult Veszprém Megyei Német Szövetség elnökévé választották. A szervezet elnökeként legfőbb célja volt, hogy a Veszprém megyei németség ne egy fehér folt legyen a magyarországi németség térképén. Ezért a célért mindig keményen és következetesen dolgozott.

Az 1994. évi első nemzetiségi választások alkalmával a többéves tapasztalatának köszönhetően a Veszprém Városi Német Kisebbségi Önkormányzat elnökévé választották, amely tisztséget 2014-ig látta el. 1995-ben alakult meg a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége, amelynek elnöke volt 2014-ig. Elnökként nagy hangsúlyt fektetett az információcserére: minden a megyében lakó némethez el kellett jutni a megfelelő információnak. Ösztönözte a nemzetiségi önkormányzatokat, egyesületeket, iskolákat céljaik megvalósítása érdekében pályázatok megírására és benyújtására.

Fotó: Ambach Mónika / zentrum.hu

Kezdeményezője volt a Veszprém megyei németség regiszterének, mely www.schwaben.hu címen működik és mutatja be a Veszprém megyei német nemzetiségi településeket. A megyében megrendezésre kerülő német nemzetiségi rendezvények résztvevője, igyekezett minden településre eljutni és az ott folyó munkát segíteni.

Dr. Albert Vendel kiemelkedő képviselője volt a hazai németség kulturális autonómiájának: jelentős szerepe volt abban, hogy Veszprém megye német nemzetiségi településein a nemzetiségi oktatás bevezetésre került. Minden erejével támogatta, hogy a Lovassy László Gimnáziumban 1993-ban megindulhatott a német nemzetiségi tagozat, melynek működése és eredményei azóta is országos szinten kiemelkedőek.

1991-ben alapító tagja volt a Veszprémi Német Nemzetiségi Klubnak, illetve 2000-ben a Passau-Veszprém Baráti Körnek. 1994-től tagja volt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének, 1996-2010 között elnökként vezette az MNOÖ Mandátumellenőrző Bizottságát.

1998-tól 2006-ig Veszprém város képviselőtestületének német nemzetiségű tagjaként tevékenykedett. A németség érdekeit minden választott funkciójában, mindenkor tényszerűen, pártoktól függetlenül, kitartóan, személyiségének megfelelően higgadtan és határozottan képviselte. A hazai és a Veszprém megyei németségért végzett munkáját mindvégig társadalmi megbízatásban végezte.

Munkája elismeréseként az alábbi kitüntetéseket kapta:
1999: „Ehrenpreis” – Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége kitüntetése
2008: Veszprém Városért – Pro Urbe Érdemérem, Veszprém Megyei Jogú Város kitüntetése
2012: „Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum” – Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának kitüntetése.

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.