Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C

Gondolat egy településről, mely energiafüggetlen

2018. december 15. 16:47

Napjaink kiépülő környezettudatos világában egyre gyakoribb a törekvés, hogy egy-egy település, vagy legalábbis közösség önellátó legyen. Nem csak élelmiszerek és ivóvíz terén, hanem hogy megtermelje a saját energiáit, hogy kielégítse energiaszükségletét.

Létezik-e ilyen település Magyarországon? Törekvések vannak, de még mindig nem mondhatjuk el, hogy tényleg létezik energiafüggetlen település. Nézzük meg az LG Energia csapatának segítségével, hogy mi lenne a helyes irány az energiafüggetlen települések kapcsán.

Energiafüggőség vagy energiafüggetlenség?

A magyarországi energiafüggőség jelentős, mert az energiaforrás kitermelésének mértékét, vagy az energiahordozó árát nem tudjuk befolyásolni. Mint fogyasztók, ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi piacnak. Az energiaszükségletünk töredékét vagyunk képesek mi magunk előállítani:

• A földgázszükséglet 83%-át a kőolajszükségletnek pedig a 80%-t külföldről fedezzük.
• A Paksi Atomerőműhöz szükséges uránt külföldről importáljuk, a villamosenergia termelésének 43%-át Paks adja így.

Az energiafüggetlenséggel közel kerülnénk a fenntarthatósághoz, mert csak saját, helyben termelt erőforrásokat használnánk. Ezzel pedig hosszú távon biztosíthatnánk a fennmaradásunkat.

Mivel szorgalmazhatjuk az energiafüggetlenséget?

Természetesen megújuló erőforrásokkal. A megújuló energiaforrások erősítenék, építenék a helyi közösségeket, mert lehetőséget nyújtanak, hogy közösen gondozzák, alakítsák a terveiket. Az energiafüggetlenség mellett szól, hogy:

• kevesebb lesz a környezetterhelés;
• csökkenhet a lakosság és az önkormányzatok kiszolgáltatottsága;
• az energiafüggetlen települések valóban képesek arra, hogy fenntartható közösséget hozzanak létre;
• élénkítheti a helyi gazdaságot;
• erősödhet a társadalmi összefogás

DE! Fennállhat a veszély, hogy átmenetileg drágítja az energia árát.

Mivel szorgalmazhatná egy település az energiafüggetlenségét?

Az első és legfontosabb lépés, hogy a fogyasztók minimálisra csökkentik a felhasználható energia szintjét. Vagyis maximalizálni kell bizonyos intézkedésekkel és gépparkkal az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot. Ez az energiahatékonyság nem merül ki abban, hogy az önkormányzati kezelésű épületeket szigeteljük, nyílászáró-cserét hajtunk végre és korszerűsítjük a fűtést, villanyáramot. Fontos, hogy lehetőséget adjunk pályázatokkal, egyéb segítséggel, hogy a lakóépületeket, családi házakat energetikailag korszerűsítsék. De ugyanígy bele kell vonni a helyi vállalatok épületeit, valamint a helyi közlekedést is.

Második lépés, hogy saját energiát tudjunk előállítani, ehhez azonban fejlesztések szükségesek. Elsősorban pénzbeli, majd utána technológiai fejlesztésekről van szó. Elektromos energiát tudunk előállítani a megújuló erőforrásokból, például a szélenergiából. Hőenergiát tudunk nyerni például a geotermikus energiából. De azon felül, hogy megvan a település számára a szükséges energia, a termelés után itt lenne az ideje, hogy a tárolást is megoldjuk. Ehhez szintén új technológiai beruházásokra lenne szükség, megfelelő pénzeszközzel.

Amennyiben van olyan település, amelyik erre az útra kíván lépni, és szakmai tanácsokra volna szüksége, hogy pontosan milyen lépéseket kövessen az energiafüggetlenség kialakításában, úgy az LG Energia örömmel áll rendelkezésre, hogy együtt oldják meg ezt a kérdést.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.