Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Hogyan használjuk jól a Power Pointot egy előadásban?

2018. december 15. 16:40

A Power Point használata az előadásunkban, nagyban megkönnyítheti, de ugyanígy meg is mérgezheti a beszéd lényegét. Főleg, ha „elvész a gyerek a sok bába között”, vagyis az információtengerben eltűnik az előadás igazi mondandója.

Igazából csak rajtunk múlik, hogy mire használjuk a PPT-ket és főleg, hogy hogyan használjuk azokat. Hiszen, ha kellően odafigyelünk az elkészítésükre, akkor nagyban hozzájárulhat az előadás sikeréhez és emlékezetessé teszi azt. De hogyan használjuk, hogy segítsen?

Elsőre, mikor odaérünk a készülésben, hogy meg kellene csinálni a PPT-t, akkor jön a sokak számára ismerős érzés, mint az első autós élményünknél. Magyarul, hogy ennyi mindenre képtelenség odafigyelni és sikerre vinni a dolgot. Pedig nem lehetetlen, csak jó nagy adag gyakorlás, felkészülés szükséges hozzá. Hiszen Ciceró is megmondta: „A költő születik, a szónok azzá válik!” Ebből is következik, hogy előadni bárki tud a megfelelő mennyiségű felkészüléssel.

Nagyon fontos, hogy ne akarjunk mindent azonnal a hallgatóság nyakába zúdítani, hanem próbáljuk egy kulcsszó köré csoportosítani a mondandónknak a különböző részeit. Ugyanez tükröződjön vissza a Power Point diákon is, ne legyen túlzsúfolt. Fontos, hogy látható is legyen mindenki számára, valamint értelmezhető és befogadható egyaránt. Emellett érdemes tudni, hogy az emberi agy nem képes minden száraz tényt befogadni, ezért praktikus az információkat egy logikai ívre felépíteni és úgy átadni a hallgatóság számára. Ezzel könnyebben és sokkal gyorsabban megjegyezhetővé teszi az amúgy esetlegesen tömény és száraz tények halmazát. Ezért fontos, hogy okosan használjuk fel a PPT adta lehetőségeket, amivel gyorsan elősegíthetjük az előadás sikerét.

Milyen lépések mentén érdemes haladni?

Fontos, hogy kezdjük a legelején a Power Point készítését, ami nem feltétlenül a címadást jelenti. Ebben az esetben a leglényegesebb az előadás üzenetének megfogalmazása, amire fel kell építeni mindent, ezzel is elősegítve a könnyű információátadást.

Ugyanilyen sarkalatos pont az átadás módja. Minél egyszerűbben fejezzük ki magunkat, annál egyszerűbb a hallottak feldolgozása a közönség számára. Legyen egy logikai út, amin haladunk, ne csak rázúdítsuk a hallgatóságra az információkat.

A vizualizáció fontosságát itt is ki kell emelnünk, mivel az emberek jelentős része vizuális típus. Próbáljunk a figyelmet megragadó színű, mondanivalójú PPT-ket szerkeszteni, de ne legyen túl tömény. A képek felhasználása minden esetben legyen tudatos és körültekintő, hiszen azzal sok mindent elérhetünk, de el is rettenthetünk.

Fontos, hogy ha már megvan az üzenet, azt át is tudjuk adni. Tehát nem csak a „mit” számít, hanem a „hogyan” is. Igazán emlékezetes akkor lesz az előadás, ha humort, metaforát és történeteket is beleviszünk abba. Átlagos helyett pedig érdekes adatokat hozunk, hozzájuk passzoló történetekkel. Az egyik ugyanis csak az agyadra, a másik viszont a szívedre hat és persze, hogy a szívre ható ragad meg a hosszútávú memóriában.

Tehát itt is igaz a mondás, a kevesebb néha több. Ne zsúfoljunk bele mindent, amit el szeretnénk mondani, elég csak mértékkel használni a Power Pointot.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.