Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Elévülés, avagy megszűnik a felelősség?

2018. december 15. 16:34

A köztudatban az elévülés a jogi értelemben vett felelősség, jogosultság vagy kötelezettség meghatározott idő elmúltával történő megszűnését jelenti.

De mit is jelent ez valójában? Minden elévülhet, vagy vannak kivételek? A Dr. Sudár Miklós Ügyvédi Iroda segítségével most fényt derítünk a válaszra.

Szabálysértések

Alapvetően a szabálysértések esetében 6 hónap az elévülési idő, ezt követően már a szabálysértés elkövetése nem róható fel. Ez azért fontos, mert bár mindenki követhet el szabálysértést, sokan reménykednek abban, hogy nem kerül sor felelősségre vonásra abban az esetben, ha letelik a 6 hónap.

Persze különbséget kell tennünk a közigazgatási bírság hatálya alá eső cselekmények kapcsán, mert erre külön szabályok vonatkoznak. A közúti közlekedésről szóló törvény szerint, a kiszabott díjak megfizetésének kötelezettsége 1 év alatt évül el, míg a közlekedési bírságokkal szankcionálható szabályszegések esetén, melyek akár több, mint félmillió forintot is meghaladó mértékű bírságot jelenthetnek, 2 év az elévülés.

A bűncselekmények kérdésköre már jóval árnyaltabb, hiszen ott már vannak az elévülő cselekmények és vannak azok, amik soha nem évülnek el. Először foglalkozzunk az el nem évülőkkel, mert azok vannak kevesebben.

El nem évülő és elévülő bűncselekmények

Az el nem évülő bűncselekmények közé tartoznak

  • a háborús vagy az emberiesség elleni bűncselekmények,
  • a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények,
  • és az életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmények, melyek sohasem évülnek el.

Ezeket látva azért érthető, hogy ha bármelyiknél sikerült felelősségre vonni az elkövetőt, akkor amellett nem mehetünk el szó és szankció nélkül. Más, elévülő bűncselekmények esetén az elévülés ideje automatikusan meghosszabbodik, ha a kiszabható legsúlyosabb szabadságvesztés időtartama a polgári jogi elévülés időtartamát meghaladja.

Kárfelelősség bűncselekmény megvalósulása nélkül

A vagyoni és nem vagyoni károkozás esetén a Ptk. szerint az egységes elévülési idő 5 év, bár akadnak benne látszólagos anomáliák, mivel van olyan cselekmény, ami 3 év alatt évül el, bár elég súlyosnak és közveszélyesnek tűnik. Ilyen például a „veszélyes üzem” működése kapcsán okozott, vagy történt káresemény. Ide tartoznak a vörösiszap-tárolók, de a lőfegyver és a cirkuszi állatok által okozott károk is.

Szerződésből eredő felelősség elévülése

A szerződésekkel kapcsolatosan pedig a szerződésben foglaltak lehetnek irányadók. Ezek általában az esedékességtől számított 5 éven belül évülnek el, míg ugyanez a munkaszerződésekre vonatkozóan 3 évet jelent.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.