Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

A legszebb ajándék a törődés

2018. december 8. 17:44
A minap szembejött velem egy cikk, miszerint a karácsony ma már nem több, mint a vásárlók ünnepe. Én hiszem, hogy lehet még a kedvesség, a törődés, a szeretet ünnepe is, és ezzel szerencsére nem vagyok egyedül. Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a Lélektér Alapítvány negyedik alkalommal építette erre adventi jótékonysági akcióját.

Az egyesület már az elmúlt években is élen járt abban, hogy úgy terelgesse a fiatalokat a felelősségteljes felnőtté válás útján, hogy az idősebb generációkkal való törődésre is felhívja a figyelmüket. És ezzel nemcsak a gyerekeknek és a tinédzsereknek mutatnak jó példát, de a másik oldalnak is, hogy bizony nem kell leírni a legújabb nemzedéket sem.

Ovádi Péter kezdeményezésére elindított „Legyen mindenkinek szép a karácsonya!” című szeretetprojektjük keretében ezúttal arra kérték a veszprémi és térségi általános iskolák 3-8. osztályosait, hogy készítsenek egy-egy karácsonyi rajzot, amikkel aztán egyedül élő nyugdíjasokat lepnek meg.

Az országgyűlési képviselő elmondása szerint már jó ideje tervezte egy olyan hagyományteremtő rajzpályázat megvalósítását, amelyen mindenki nyer: az alkotók és az ajándékozottak is, a Lélektér csapatában pedig ehhez azonnal partnerre talált.

A legjobb 100 munka december közepéig megtekinthető a színházbanA legjobb 100 munka december közepéig megtekinthető a színházban

A kezdeményezéssel nem csak őket sikerült megnyerni: a pályázatra végül 16 iskolából mintegy 1000 pályamű érkezett be, ami szép visszhangja a térséget jellemző összefogásnak is. Így az eredeti Facebook szavazás helyett a rajzokat végül szakmai zsűri – Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Kádár Tibor festőművész és Csík Richárd festőművész – bírálta el, a legjobb száz munka készítőjét pedig szombat délután ünnepélyes keretek között díjazták a Petőfi Színházban.

A gyerekek a helyszínen oda is ajándékozták rajzaikat az egyedül élő időseknekA gyerekek a helyszínen oda is ajándékozták rajzaikat az egyedül élő időseknek

Takáts Emese, az alapítvány elnöke úgy fogalmazott, a pályázat hidat teremt a gyermekek és az idősek között. „Egy nagyon érdekes találkozás ez: a gyerekekben még ott van a tisztaság, az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet, míg az idősebbek már kellő bölcsességgel és minden kérdést mellőző megértéssel rendelkeznek – ezek azok az értékek, amelyekre mindannyian vágyunk.”

A színház fiatal tagjai karácsonyi dalokkal kedveskedtekA színház fiatal tagjai karácsonyi dalokkal kedveskedtek

Az advent üzenetét rendkívül jól kifejező rajzokkal kicsit többek lehetünk, segítenek, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, és azt a szeretetet, amely mindannyiunkban ott van, de a hétköznapok terhei miatt kicsit háttérbe szorul, megosszuk egymással. Hogy ez megtörténhetett, mindenki érdeme: a diákoké, a tanároké, az iskolaigazgatóké és a szülőké is.

A szervezők éppen ezért úgy döntöttek, hogy mindenki kap egy kis elismerést: a három iskolás korcsoport (3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály) egyéni és osztály kategória első három helyezettje és különdíjasai az Euronics jóvoltából vehettek át értékes műszaki termékeket, de díjazták a résztvevő iskolákat is, akiknek a Decathlon egy-egy 50 ezer forintos utalványt ajánlott fel. Pályázaton kívül egy lelkes második osztályos csapat is jelentkezett, akik belépőket nyertek a Sóbri Jóska Kalandparkba, míg a legtöbb pályaművet beadó Dudari Általános Iskola tanulóit egy parlamenti osztálykirándulással jutalmazták, valamint minden fiatal oklevelet kapott köszönetképpen.

Senki sem távozott üres kézzelSenki sem távozott üres kézzel

A pályázaton résztvevő iskolák:

Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola
Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola
Veszprémi Báthory István Általános Iskola
Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola és Központi Műhely
Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
Hriszto Botev Általános Iskola
Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola
Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola
és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Veszprémi Rózsa úti Általános Iskola
Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
Dudari Általános Iskola
Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola
Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola – Nemesvámos
Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola
Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.