2021. augusztus 2.
//
Lehel névnap

Színesre rajzolt karácsony ajándékba

2018. december 4. 3:00
Mindenki győztes a veszprémi és Veszprém környéki iskolások rajzpályázatán: az advent jegyében meghirdetett versenyen egyedülálló idősek karácsonyát színesítik ajándék alkotásaikkal a gyerekek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a Lélektér Alapítvány együttműködésével idén negyedik éve kerül fókuszba az összefogás és a jótékonyság a karácsonyt megelőző időszakban. A karácsony a szeretet ünnepe, és ez a szeretet mindenkinek jár: a "Legyen mindenkinek szép a karácsonya" című rajzpályázat célja, hogy a díjazáson felül, az adakozás szellemiségét is átéljék a gyerekek azzal, hogy az egyedülálló időseket ajándékozhatják meg rajzaikkal.

– Számunkra is nagy meglepetés, hogy közel 1000 pályamű érkezett be, 16 iskolából a 3-8. osztályig meghirdetett pályázatra. A verseny sikere a hatalmas összefogásnak köszönhető, ami az intézmények, pedagógusok, igazgatók, tanulók és a szülők közös munkájával jöhetett létre – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

– A versenyen mindenki győztes, hiszen az elkészült rajzokkal közel ezer ember karácsonyát tudjuk szebbé tenni – emelte ki.

A Facebook szavazás alapján bírálandó pályaműveket végül a résztvevők nagy száma miatt szakmai zsűri vette szemügyre: a 950 rajzból 100 munka készítőjét fogják jutalmazni december 8-án fél háromkor a díjátadón. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Kádár Tibor festőművész és Csík Richárd festőművész döntése alapján a legjobbnak ítélt 100 pályamű december közepéig megtekinthető a Petőfi Színház előcsarnokában, majd a többi rajzzal együtt a díjazott alkotások is eljutnak egy-egy karácsonyfa alá.

A díjátadón három korcsoportban (3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály) az egyéni és az osztály kategória első három helyezettje és a különdíjas veheti át nyereményét, illetve minden iskolának nagyobb értékű Decathlon vásárlási utalvánnyal köszönik meg a munkát, amivel a közös cél megvalósulhatott.

Ovádi Péter hozzáfűzte, hogy a 3-8. osztályos tanulóknak meghirdetett versenykiírás ellenére volt olyan lelkes második osztályos csapat, aki pusztán a nemes szándékért örömmel vett részt a munkában, ezért is fontos, hogy mindenki kapjon egy visszaigazolást arról, hogy időt és energiát szánt a rajz elkészítésére, amivel színesebbé, vidámabbá teheti egy idős ember ünnepét: a fiatalok oklevelet kapnak emlékül a kedves cselekedetért.

- A gyerekekben nagyon sok szeretet van, amit ők a rajzokon keresztül fantasztikusan ki tudnak fejezni. Ezzel az ajándékozással egy hidat képzünk két generáció, az idősek és a gyerekek között- mondta Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke.

Takáts Emese szerint annak ellenére, hogy az alapítvány elsősorban fiatalokkal foglalkozik ilyen programokra is szükség van, hiszen ez egy pozitív példa, minta számukra társadalmi felelősségvállalásról, önkéntességről és jótékonyságról.

A nyertes pályamunkák rövid kiállításának otthont adó Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál elmondta, hogy a színház számára mindig nagy öröm, ha ilyen „szeretet kezdeményezésekben” segíthet, ami a legjobb szándékkal fordul a társadalom bármely olyan rétegéhez, amely szeretetre vágyik, hiszen advent idején nem is tehetünk nemesebb dolgot annál, hogy gondolunk egymásra.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Hétvégén a Kolostorok és Kertek területén rendezték meg a veszprémi bábszínház hagyományos fesztiválját. Cikkünkben mutatjuk a legvidámabb pillanatokat a Kabóciádéról.
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Még közelebb a kortárs művészethez!
Még közelebb a kortárs művészethez!
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.