2021. április 13.
//
Ida névnap

Legyen ezúttal a szeretet a fizetőeszközünk!

2018. november 23. 20:08
Péntek este Veszprémben is kezdetét vette a karácsonyi forgatag a belvárosi adventi vásár megnyitásával.

Az adventi időszak kezdetét a hagyományokat követve ezúttal is a város karácsonyfájának kivilágítása jelezte, melynek fényeit dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Nagy Károly apát kanonok együtt kapcsolt fel.

Ezzel hivatalosan is megnyitott a karácsonyi vásár, mely az előző évekhez képest egy kicsit más csomagolást kapott. Temesvári Balázs szerint ennek oka elsősorban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázata, amelyhez igazodva idén átgondolva az irányokat, igyekeztek kulturálisabb jelleget kölcsönözni a vásárnak: az elkövetkező hetekben az árusok portékái mellett egy-egy tematikus program közül is csemegézhetünk.

Minden hétfőn, szerdán és pénteken Mesekuckó várja a legkisebbeket, hogy még színesebb és varázslatosabb legyen számukra a karácsonyvárás időszaka. Szombatonként a helyi közösségek, iskolák betlehemes csoportjai emelik a hangulatot, vasárnaponként pedig a Petőfi Színház társulatának tagjai készülnek egy-egy lelket melegítő dalcsomaggal.

Nagy Károly apát kanonok szerint ez azért is szép kezdeményezés, mert az advent időszaka végső soron mégsem csak a vásárlásról, a fogyasztásról szól, hanem a készülődésről: ilyenkor építkezünk, várakozunk a szeretetre, a békére. Mert ha körülnézünk, ma épp azt látjuk, hogy békétlenség van a világban és mind éhesek vagyunk a szeretetre. Fontos lenne, hogy ezek megtalálását is hirdessük, hogy karácsonykor minden ajtón bekopogtathasson a szeretet, hogy megtaláljuk a békét. „Ehhez először magunkban kell keresgélni, majd az utcára kimenve, a vásárban egymás között is a béke átadására kell törekednünk. És fizessünk idén szeretettel is, ne csak a pénzünkkel!" – intett a kanonok, miközben megáldotta a vásárt.

A karácsonyi vásár megnyitóján közreműködtek a Petőfi Színház társulatának tagjai is az Abigél és az Isten pénze című musicalek, valamint a Jégvarázs betétdalainak előadásával.

Az Illatos Advent teljes programkínálata elérhető IDE kattintva.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
A karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.
Karácsonyi menü a filmvászonról
Karácsonyi menü a filmvászonról
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Mindannyian ismerünk néhány karácsonyi verset a gyerekkorunkból és sokan valószínűleg egy-egy jelenetet is elképzeltünk hozzá. Ezt gondolatot vittük most tovább, ahol ünnepi Fortepan válogatásunkban karácsonyi versek részleteit társítottuk a képekhez.
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Meggyulladt a harmadik gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg szombaton a Várban.
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.