2021. április 12.
//
Gyula névnap

Megújul a Laczkó Dezső Múzeum

2018. november 6. 5:00
Több lesz a közösségi tér, energetikailag megújul az épület, a látogatókat pedig 21. századi körülmények fogadják majd.

A többlépcsős fejlesztés részleteiről hétfő délután számolt be S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója a sajtónak, ahol elmondta: közel 30 millió forintos támogatásból, egy EFOP pályázat keretében bővítik a közösségi tereket, valamint új kiszolgálóhelyiségeket is létrehoznak. A cél, hogy ezentúl kellemesebb környezet várja a látogatókat, és azt az évi mintegy 280 diákot, akik rendszeresen vesznek részt múzeumi oktatásokon.

A fejlesztés elsősorban a múzeum alsó szintjét érinti: kibővítik az itt található oktatótermet, valamint nagyobb ruhatárat és új vizesblokkokat hoznak létre. Emellett felújítják a 2009-ben létrejött, ám kevésbé sikeres látványkönyvtár és tudástér együttesét is felújítják, hogy a jövőben eredményesebben funkcionáljon. Ezzel együtt megszüntetik a korábbi átépítések során beékelt galériákat és a múzeumot tervező Medgyaszay István idejéből származó önálló lakrészt,valamint az épület déli oldalán található bejáratot, mely eddig az irodahelyiségek megközelítését szolgálta – helyette majd egy folyosó vezet át az irodákhoz.

Kibővül a sajtótájékoztató helyszíne, az oktatóterem isKibővül a sajtótájékoztató helyszíne, az oktatóterem is

Az EFOP pályázaton túl TOP-os beruházás keretében, mintegy 200 millió forint ráfordítással energetikai korszerűsítést is végeznek a múzeumban: homlokzat-és nyílászáró cserét hajtanak végre, akadálymentesítik a belső tereket, illetve egy új kazánházat alakítanak ki a Csermák Antal Zeneiskola belső átépítése során, amely a jövőben a múzeum fűtését is ellátja – tudtuk meg Brányi Mária alpolgármestertől. Utóbbi felújítás várhatóan jövő tavasszal, az EFOP pályázat lezárultával kezdődhet meg, a teljes rekonstrukció pedig ősszel fejeződik be. Emiatt január végétől a múzeum alsó szintjét lezárják, a rendezvényeket pedig a Várba, illetve a Tűztorony kertjébe teszik át, az épület első és második emeletén található kamara kiállítások azonban továbbra is látogathatók lesznek.

Zalavári István, a felújításért felelős I-quadrat Hungária Kft vezetője szerint mindezek a fejlesztések komoly előrelépést fognak jelenteni ahhoz, hogy igazi 21. századi múzeummá váljon az épület, és még több látogatót fogadhasson, ugyanakkor azt is fontosnak tartják, hogy részben visszaállítsák és megőrizzék a Medgyaszay által megálmodott szecessziós épület értékeit.

Ami a 21. századi körülményeket illeti, mindezzel együtt még nem fejeződik be az épület korszerűsítése. A jövőben több mint egymilliárd forintból további két pályázatot is megvalósítana a város: a Zöld város program keretében szebb külsőt kapna a Kálvária-domb, az Erzsébet-liget, a Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Színház által behatárolt terület, a botanikus kert megújítása mellett, a múzeum közvetlen közelében pedig egy közösségi tér kialakítását is tervezik, amely alkalmas lenne a szabadtéri rendezvények befogadására. Ha minden jól megy, a fejlesztések második ütemét követően, jövő év őszére már meglesz a kivitelező, 2020 körül pedig egészen új környezet fogadhatná itt a veszprémieket.

Bertalan Melinda
Domján Attila