Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újdonságokkal is érkezik az V. Bakony Expo

2018. november 5. 11:42
November 9-11 között, hétvégén ismét várja látogatóit az ősz egyik legkedveltebb rendezvénye: idén ötödik alkalommal nyitja meg kapuját a Bakony Expo, bakonyi ízek vására.

A Veszprém Arénában megrendezésre kerülő háromnapos esemény ínycsiklandó helyi ízeivel és változatos kulturális programjaival a város számára már-már elmaradhatatlan részét képezi az ősznek. November 9-én 14-19 óra között, november 10-én 9-19 óra között és november 11-én 9-18 óra között helyi termelők, őstermelők és kézműves csodák alkotói várják a vásári forgatagban az érdeklődőket. Évről évre finom falatokat, ízletes kóstolókat, tánctól hangos színpadot és különleges, egyedi termékeket ígér a hétvége, ám minden alkalommal számíthattunk meglepetésekre, újdonságokra is. Ez idén sem lesz másképp, tudtuk meg Sigmond Esztertől, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a rendezvény társszervezőjétől.

Milyen meglepetésekre számíthatnak hétvégén a látogatók?

- Mint minden évben, idén is gazdagodik újdonságokkal a rendezvény, néhányat említenék: szombaton, Nagymama portáján, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán kitekinthetünk a nagyvilágba, megismerve más tájak ízeit. A Pannon Egyetem külföldi, Erasmus program keretében érkezett diákjai mutatják be otthonuk konyháját, egyfajta kóstolót nyújtva országuk hagyományaiból. A programon részt vesz Gulyás Péter kézilabdázó, EKF nagykövet és Iváncsik Gergely kézilabdázó: a két kedvelt játékossal a hétvége folyamán sok más eseményen is találkozhatnak a látogatók. Új különlegesség lesz még az úgynevezett mesterségek bemutatója, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel, ahol nemcsak szemlélőként lehetnek részesei az érdeklődők a programnak, hanem ki is próbálhatják a régi, hagyományos mesterségeket, például: szövés, fonás, bőrművesség, lószőr fonás.

A sok újdonság mellett a régi kedvelt programok is megmaradnak?

- Az eredeti tematika, a hagyományőrző jelleg természetesen megmarad, hiszen az egész program erre épül, és ezt igyekszünk bővíteni, színesíteni évről évre újdonságokkal is. A helyi termékek vására, a Gasztroudvar, a Bakony és Balaton környékének gasztronomiai kincseivel, Nagymama portáján készülő hagyományos ízek, a „disznóságok” névre hallgató, disznóvágás – természetesen maga a disznóvágás nem a helyszínen történik, csak a feldolgozás, az ételek elkészítése - és a népi szokásokat idéző programok, illetve színpadi bemutatók állandó kedvelt elemei a rendezvénynek, amiket a kis újítások és az adott év meglepetései, tematikája tesznek még izgalmasabbá. Az idei év tematikája a csipkebogyó: nagymama portáján lekvár készül, illetve a csipkebogyó különböző konyhai felhasználási módjait mutatja be Kocsis Bálint séf.

Említette a színpadi produkciókat. Milyen programokra készülhetnek a már „jóllakott” érdeklődők?

- A néptánc előadások mellett, bakonyi népviselet bemutató, szombaton a Németh Kyra Smallchestra, vasárnap pedig a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, majd Kalló Zoltán cigányprímás és zenészei produkcióját nézhetik meg a látogatók. A kisebbeknek hangszerbemutatóval, táncházzal és mesével is készültünk: vasárnap Ilyés Szabó Anna előadásában hallgathatnak székely meséket a gyerekek. Ezenkívül állatsimogató, népi játékok szabadtéri játszóháza, betyár öttusa, látványkovácsolás és pásztorpróba is lesz.

Sigmond Eszter elmondta, hogy a rendezvényre minden évben egyre többen kíváncsiak: a vásár lehetőséget biztosít a helyi termelőknek, hogy közelebb kerüljenek a vásárlókhoz, a látogatók pedig könnyebben beszerezhetik az egyre népszerűsödő hagyományos, természetes alapanyagokból készülő termékeket is. Az előadásokkal, bemutatókkal, szórakoztató programokkal vált teljessé a háromnapos esemény: akár egy egész napot is eltölthetnek felnőttek, gyerekek, családok az expon.

Sulyok Georgina
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.