2019. április 19., péntek
Emma névnap

Restaurált műtárgyak a veszprémi érseki palota megújított enteriőrkiállításán

  • kult
  • 2018.10.31
    14:29
  • Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Hivatalosan is megnyílt a veszprémi érseki palota megújított enteriőrkiállítása.

A veszprémi érseki palota enteriőrkiállításának ünnepélyes megnyitójára gyűltek egybe az érseki székhely művészetkedvelő, történelmi értékeket tisztelő polgárai, egyházi és közéleti személyiségei 2018. október 25-én, csütörtökön, a veszprémi várban. A jeles esemény hangulati bevezetőjeként a Mendelssohn Kamarazenekar vonósötöse idézte meg a Monarchia „boldog békeidők”-hangulatát muzsikájával.

Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, a restaurálási munkák irányítója bevezető gondolataiban, a palota díszebédlőjében Szent II. János Pál pápát idézte, aki az egyházi múzeumok pasztorális szerepéről szóló 2001-ben írt körlevelében ezen intézmények legfontosabb feladataként jelölte meg a műtárgyvédelmet, a történeti-művészeti örökség megőrzését, a műtárgyak gyűjtését, gyarapítását, kiállítását, közönségnek való bemutatását és a műtárgyak megóvását, restaurálását. Ezáltal gyakorolja ugyanis az egyházi múzeum pasztorális szerepét, ezért lehet az evangelizáció, a kultúra, a műélvezet és a történelem ismeretének eszköze, mutatott rá az ezredfordulón az egyházfő. Az Egyház történelme folyamán elkötelezett módon gondoskodott történeti és művészeti örökségéről. II. János Pál pápa körlevele az egyházi múzeumok pasztorális szerepéről 2001-ben íródott.

A veszprémi érseki palota látogatását a 2000-es évek elején Márfi Gyula érsek úr kezdeményezte, emlékeztetett az igazgatónő. Az itt több teremben kialakított enteriőrkiállítás több éve a Magyar királynék és koronázó püspökök című kiállítássorozat tematikájához kapcsolódik. Az enteriőrkiállítás az utóbbi 150 év magyar történelmét, a veszprémi egyházmegye történetét, a dualizmus, az Osztrák‒Magyar Monarchia, a „boldog békeidők” időszakát idézi, püspöki hagyatékok, műgyűjtemények, múzeumi műtárgyak, templomok liturgikus tárgyainak bemutatása révén. Kiemelten foglalkozik a kiállítás az utolsó két királynékoronázás, Erzsébet és Zita királyné koronázásának történetével. A liturgikus, képző- és iparművészeti tárgyak, könyvek és levéltári dokumentumok, az enteriőrök mellett kuriózumnak számít a palotában a közel-keleti és a kelet-ázsiai gyűjtemény.

Az enteriőrkiállítás megújítása három évvel ezelőtt kezdődött, és az utóbbi egy évben, a palota külső felújításának ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy ezt a munkát még intenzívebben végezzék. A palota déli oldalán lévő kiállítótermek festési munkái mellett megújulhatott a kiállítótér termeinek 18. századi parkettája is, hangzott el. Az igazgatónő elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeummal több éve szoros a Gyűjtemény szakmai együttműködése. Ennek köszönhetően az érseki palota állandó kiállításán több éve bemutathatják a Történelmi Képcsarnok gyűjteményének műtárgyait.

A veszprémi érseki palota kiállításai november végéig minden nap 10–17 óráig látogathatók. Decembertől jövő év május 1-jéig előzetes egyeztetéssel fogadnak csoportokat.

Toldi Éva