2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

„Tanúskodom a napról, hogy ragyog” – őszi depresszió…

És ezt a sort is kezdhetném versidézettel, ahogy kezdem is: „Itt van az ősz, itt van újra”. Igen, most is itt van, eljött, és ennek a legtöbb ember nem örül. Hideg van, nyirkos idő, falevelek hullanak, és ti magatokba fordultok…

Csak ezen a héten másodszorra hallom – szinte sportot űzve a dologból –, hogy „még fel kell dolgoznom ezt az egészet”. Nem is értettem, mire gondolnak, később megtudtam, az őszre. Erre a színes kis évszakra, amit aztán a még hidegebb tél követ. Faggattam őket, mi bajuk van vele, az egyik így felelt: „nem tudom, magamba fordulok”.

Én meg nem tudom, hogy az ősz eljövetele, miért egyenlő azzal, hogy otthon bezárkózunk a kis szobánkba és szomorúan azon búslakodunk, hogy odakint milyen hideg van. Mert ha így történik, az tényleg elég hervasztó.

Az október-novemberi napokban még számos kinti programot lehet szervezni. Az őszi napokon ugyan már csökken a napsütéses órák száma, amely a szervezet szerotonin termelésének csökkenéséhet vezet – melyről tudjuk, hogy a közérzetünkért felelős –, éppen ezért tudatosan többet kell a levegőre menni, nagyokat túrázni, fényben lenni! Egy erdei séta a jó levegőn felfrissíti a szervezetet, arról nem is beszélve, hogy a természet szépsége is jó hatással van ránk: a táj színes, a levelek is ezer színben pompáznak a földön, egy nagyobb szellőtől szinte életre kelnek. Egy tartalmas kinti nap után pedig felüdülés begubózni a szobába egy teával, és mondjuk összekötni a teázgatást egy könyv olvasásával.

megaport.humegaport.hu

De a kinti sportot sem kell elfelejteni az ősz beköszöntével. Egy nagy futás, vagy egy focimeccs a barátokkal, és sorolhatnám. Persze, tény, hogy ebben az évszakban több a borongós nap, de talán tudatosan tehetnénk a negatív hozzáállás ellen, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapok. Tehát, míg a kesergő nyársiratók szoktatják a szívüket a csendhez és temetik a boldog hétköznapokat, addig te legyél az, aki elindul, és túltengve a motiváltságtól csinál is valamit ezekben a fáradtabb napokban.