2019. június 27., csütörtök
László névnap

A mai közélet vitáinak jelentős része a 20. század borzalmaiból fakad

Aki ma azt mondja, hogy Magyarországon diktatúra van, nem tudja mit éltek át emberek a kommunizmus alatt, és nem ismeri a történelmet. Rákay Philip volt a Polgári Szalon vendége csütörtök este a Hangvillában.

Aki nem tudja, hogy mi történt a 20. században, nem ért meg semmit a mai világból. Se a migrációról, se közéleti dolgainkról. Fontos ismerni a 1945 utáni Magyarország életét- vallja Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese, a Hírt TV 2002-es (egyik) alapítója, aki Ovádi Péter országgyűlési képviselő meghívására érkezett csütörtök este Veszprémbe.

Rákay philip Ovádi Péter meghívására érkezett veszprémbeRákay philip Ovádi Péter meghívására érkezett veszprémbe

A felvezetőben Rákay életútjáról, a médiában betöltött szerepéről, a polgári létről, a kommunizmusról és a rendszerváltás aktáiról szóló Szabadság tér ’89 című műsorról beszélgetett Ovádival. Utóbbira Rákay szerint egyrészt azért volt szükség, hogy a Kádár-rendszer viselt dolgaival szembesítsék a nézőket, másrészt muszáj volt a polgári körhöz is szólni: hogy mi valójában a jobboldaliság.

Rákay azt monda, akik ma arról beszélnek Magyarországon, hogy diktatúra van, fogalmuk sincs arról, hogy mit éltek át emberek a kommunizmus alatt. A mai közélet vitáinak jelentős része pedig a 20. század efféle borzalmaiból fakadnak.

Még mindig van elég hiba a polgári körökben, és mindig is lesz, de az, hogy milyen állapotban van ma az ellenzék, csak magának köszönheti, hisz önmagát gyilkolja, ez pedig jobboldali szemszögből nézve „kegyelmi állapot”- mondta Rákay, aki szerint látható trend a világban, hogy az embereknek elegük van az abnormális és szélsőséges liberalizmusból és véleménydiktatúrából. A nyugati sajtótermékeket és intézményeket irányító baloldaliak pedig azért idegesek, mert felépített világnézetük lassan összeomlani látszik.

Brüsszelt és a nyugati médiát a mai napig kézben tartó réteg gyökértelen filozófiát hozott létre, mely nem törődik politikai rendszerrel, ideológiával, nincs számára sorskérdés, és nemzet, csupán pénzhatalom.

„Születtek erről összeesküvés elméletek, de ezeknek nem hiába van alapja”

- fogalmazott Rákay, majd kifejtette, Nyugat-Európa sosem volt akkora értékrendválságban mint ma, hisz látszik, ellenségként tekint az olyan országokra, mint az Orbán Viktor vezette Magyarország, amely nemzetállamokban és a családban gondolkozik. Arra, hogy az ország ma képes európai szinten is trendeket diktálni, -hisz a jövő évi EP-választások egyik központi témája a migráció és a bevándorlás- 100 éve nem volt példa Európában.

A kultúrharcról is kifejtette véleményét Rákay, aki vallja, Magyarországon hazudik, aki azt mondja, hogy diktatúra van, hisz elég megnézni azokat a budapesti színházakat és művészeti akadémiákat, amelyek évtizedek óta ugyanabban a struktúrában működnek.

Rákay Philip október 11-én a Hangvillában tartott Polgári Szalon nevű rendezvényenRákay Philip október 11-én a Hangvillában tartott Polgári Szalon nevű rendezvényen

Felháborítónak tartja továbbá, hogy az elmúlt 8 évben nem készült film a hazaszeretetről. Helyette állami támogatással nyertek filmek nemzetközi díjakat, olyanok, amelyek Orbán Viktorral szemben képviselnek valamit. Nem lehet beszélni tehát az egyoldalúságról. Rákay úgy látja, ha nem neveljük erős és egészséges hazaszeretetre a fiatalokat, ha nem készül film például Hunyadiról vagy Kinizsi Pálról, hosszútávon nem fogjuk érteni, hogy ma Orbán Viktor miről beszél.